1515

Råvaror: Statistik tyngde priser<br />

Under onsdagen gick råvarupriserna åt olika håll. Amerikansk statistik om ökade oljelager fick WTI-oljepriset att sjunka. Priset för Brentoljan ökade däremot på återupptagna stridigheter i Jemen.

WTI-oljan i första termin var 0:35 dollar lägre på 56:26 dollar per fat, strax efter golvhandelns stängning i New York klockan 20.35, medan Brent handlades 0:69 dollar upp till 62:77 dollar per fat.

Brentoljan steg för första gången på fyra dagar efter att den saudiledda koalitionen återupptagit flygattackerna mot huturebellerna i Jemen. Detta har bidragit till ökad oro för att exporten från regionen ska störas.

WTI-oljan i sin tur sjönk till minus efter en rapport från den amerikanska energimyndigheten som visade att lagren av råolja steg med 5,3 miljoner fat under förra veckan. Uppgången var dessutom högre an vad analytikerna väntat sig.

Lagren vid Cushing, leveranspunkten för WTI, steg till 62,2 miljoner fat i förra veckan - den högsta nivån sedan 2004.

"Marknaden fokuserar på geopolitisk oro. Bombningarna ställer marknaden på sin spets". Detta sade Phil Flynn, marknadsanalytiker vid Price Futurers Group i Chicago, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden föll spotpriset för guld 15:31 dollar till 1.187 dollar per uns. Silver gick ned med 0:21 dollar till 15:82 dollar per uns.

Ädelmetallerna tyngdes av statistik som skvallrade om en bättre amerikansk bostadsmarknad. Försäljningen av befintliga bostäder i USA steg med 6,1 procent i mars, vilket var bättre än förväntade +3,1 procent.

Siffror från Federal Housing Finance Agency visade vidare att de amerikanska bostadspriserna ökat med 0,7 procent i februari, jämfört med tidigare månad. Även detta utfall slog konsensusprognosen.

"Bostadsstatistiken var väldigt positiv och snacket om en räntehöjning i juni eller september blev genast mer intensivt", sade Phil Streible, marknadsstrateg på RJO Futures, till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange (LME) var rörelserna oregelbundna. Tremånadersterminen för koppar gick ned 34 dollar till 5.903 medan zink ökade med 28 dollar till 2.235.

Dagsfärsk statistik visade att zinklagren som övervakas av LME nu är på de lägsta nivåerna på över fem år.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):


31/12
WTI, första termin -0:35 USD 56:26 -0,62% 1,10%
Brent, första termin +0:69 USD 62:77 1,16% 2,60%
Basmetaller LME (pris/ton, tremån ader stermin)

Koppar -34 USD 5.903 -0,57% -6,17%
Zink +28 USD 2.235 1,27% 2,62%
Aluminium -10 USD 1.805 -0,55% -2,51%
Nickel +5 USD 12.680 0,00% -16,34%
Bly +5 USD 2.042 0,54% 10,23%
Tenn +155 USD 15.680 0,19% -19,82%
Ädelmetaller (pris/uns, sp ot)Guld -15:31 USD 1.187:03 -1,27% 0,18%
Silver -0:21 USD 15:82 -1,31% 0,75%
Dollarindex -0.07
97.94 -0,07% 8,49%

 


Innehåll från SimployerAnnons

Arbetsplatsen efter pandemin – så ser den ut enligt Simployer

Under året som gått har frågor som rör arbetsplats och arbetsmiljö ökat lavinartat. Vi har ställts inför nya utmaningar när arbetsplatsen blivit digitaliserad och många undrar hur vi ska arbeta efter pandemin. Simployer arbetar dagligen med att ge svar på dessa frågor och stödjer arbetsgivare i omställningen.

Simployer tror att framtidens arbetsplats och arbetsmiljö är en hybrid av arbete hemifrån och på kontoret där valfrihet och samverkan står i fokus. 

– Simployers vision är att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare. Vi arbetar främst mot HR-avdelningar där vi leder kurser och ger rådgivning om hur man skapar en välfungerande arbetsplats. Med pandemin uppstod en explosion av frågor kring hur arbetsplatsen ska fungera. Där finns vi till som både rådgivare och förebild, säger Fredrik Christiansson, Sverigechef för Simployer.

– Företagskulturen och värderingarna är något som många företag byggt upp under en lång tid på kontoret. Det blir dessutom svårare för arbetsgivare att stämma av med sina anställda om hur de mår. Därför är en hybrid arbetsmiljö ett alternativ som vi tror på, säger Lena Wepplinger, Head of Content & Experts på Simployer. 

En samlingsplats för det sociala mötet 

När vaccinationerna nu är igång uppstår frågor om hur arbetsplatsen kommer se ut när vi kan börja komma tillbaka till kontoret. Simployer tror på en lösning där kontoret fungerar som en samlingsplats dit medarbetare kommer för att mötas och ha ett socialt utbyte mer än att bara gå dit och för att sedan sätta sig ensam vid sin dator och arbeta. 

Vi kan utföra det mesta arbete hemifrån men vi behöver en plats att hämta energi och faktiskt ses. Därför förblir det fysiska kontorets roll betydelsefullt – men på ett annat sätt än tidigare. Medarbetare kommer även med största sannolikhet efterfråga en arbetsplats där det går att jobba både hemifrån och på kontoret. 

– Vi tror på att de som vill vara på kontoret ska kunna vara det, men de som vill arbeta mer hemma kommer ha möjlighet att göra det också. Kontoret ska vara en plats dit man vill gå och det kommer fylla en social funktion. Ska man försöka sammanfatta det enkelt, kan man säga att vi ser framför oss att det är ett skifte från ”arbetsplats” till ”mötesplats”, säger Fredrik Christiansson. 

Om Simployer

Är medarbetarna den mest värdefulla tillgången för din verksamhet? Då är det viktigt att du förvaltar deras kompetens och bygger upp en hållbar företagskultur! Simployer stöttar och förenklar arbetsdagen för ledare, HR och anställda för över 1,2 miljoner användare i Sverige och Norge. Vår målsättning är tydlig: Att göra det enkelt att vara en bra arbetsgivare.

Läs mer om Simployer här 

Mer från Simployer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Simployer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?