1515

Räntor och valutor: Pundet stärks<br />

Brittiska räntor stiger och pundet stärks på onsdagsförmiddagen efter att protokollet från Bank of Englands senaste räntemöte visat att ledamöterna räknar med att nästa åtgärd sannolikt blir en räntehöjning.

Den brittiska tioårsräntan steg 2 punkter till 1,58 procent efter protokollet och pundet stärktes till 1:500 mot euron, från 1:494 strax före publiceringen.

Protokollet från BOE:s räntemöte den 9 april visade att samtliga nio ledamöter röstade såväl för att lämna styrräntan oförändrad på 0,50 procent som att lämna programmet för tillgångsköp oförändrat på 375 miljarder pund.

Två ledamöter uppgav att beslutet i april var "mycket jämnt" och såg risker för att inflationen kan komma att stiga snabbare än väntat. Samtidigt spretade uppfattningarna om den framtida räntebanan fortsatt.

Kommittén ansåg att löneutvecklingen förblivit "relativt svag", och att det fanns en risk för att pundets styrka slagit igenom på inflationen snabbare än väntat.

Samtidigt ansåg ledamöterna att det fortfarande fanns en risk för att det låga pristrycket ska hålla i sig längre än vad som är förenligt med att få tillbaka inflationen mot målet inom två år.

För övriga europeiska räntor är rörelseriktningen överlag den motsatta, med den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,09 procent och den svenska oförändrad på 0,31 procent.

Senare under förmiddagen ska Tysklands regering presentera en ny prognos. I januari höjde regeringen prognosen för BNP-tillväxten 2015 till 1,5 procent, från tidigare 1,3 procent.

USA-räntorna pekar också svagt nedåt i onsdagens europeiska förmiddagshandel, med tioårsräntan ned 1 punkt till 1,90 procent, jämfört med svensk stängning på tisdagen.

Marknaden förbereder sig nu för nya besked efter FOMC-mötet den 28-29 april; inga policyförändringar väntas vid detta möte, men det kan möjligen komma signaler om sannolikheten för en höjning vid nästkommande möte, i juni.

I eftermiddag redovisas husprisdata för februari från FHFA, klockan 15.00, samt försäljning av nya bostäder i mars, klockan 16.00.

På valutamarknaden har euron stärkts till strax under 1:08 mot dollarn, från strax under 1:07 på tisdagen, medan dollarn i sin tur har tappat marginellt mot yenen.

Japan noterade ett överskott i handelsbalansen i mars, vilket var första gången sedan i juni 2012, men överskottet kom till följd av en oväntat stor nedgång i importen, -14,5 procent jämfört med mars 2014, medan exporten ökade 8,5 procent, i linje med prognos. Minskad aktivitet i Asien, på grund av det kinesiska nyåret, bedöms ha legat bakom överskottet.

Kronan är 1 öre svagare mot euron och 7 öre starkare mot dollarn.

Handelsbanken ser en "mycket begränsad nedsida" för EUR/SEK eftersom de räknar med att Riksbanken kommer att vara fortsatt aktiva, med ytterligare 30 miljarder kronor i kvantitativa lättnader och en räntesänkning med 10 punkter vi nästa veckas penningpolitiska möte.

"En plötslig förstärkning av kronan, till exempel på grund av en försämring av den grekiska situationen, kommer antagligen mötas av interventioner på valutamarknaden", skriver Handelsbanken i ett kundbrev.

===================================

onsdag kl 10.50 (tisdag kl 16.15)

USD/SEK 8:6130 (8:6849) Statsobl 2y -0,32 (-0,31)
EUR/SEK 9:2973 (9:2910) Statsobl 10y 0,31 (0,31)
EUR/USD 1:0791 (1:0698) Räntegap/ty 22 (21)
US obl 10y 1,90 (1,91) Tysk obl 10y 0,09 (0,10)


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?