1515

New York-börser: Blandade rapporter<br />

USA-börserna retirerade något i den tidiga handeln på onsdagen, men håller sig nära rekordhöjderna. Marknaden höll fullt fokus på en blandad rapportskörd. Coca-Cola och McDonalds föll investerarna i smaken, medan Boeing tappade efter en svagare försäljning än väntat.

"Kvartalsrapporterna har överlag kommit in bättre än väntat så här långt, så de tunga konsekvenserna som väntades den här perioden finns inte riktigt där. Vi fortsätter att nå upp till dessa nivåer men sen tycks marknaden inte kunna gå högre, vi tenderar istället att backa lite", sade Mark Kepner, på Themis Trading, till Bloomberg News.

Vid klockan 16.20 var Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent till indexnivån 17.921, medan det bredare S&P 500 hade backat 0,1 procent till 2.094. Nasdaq Composite sjönk 0,3 procent till 5.000.

Omsättningen uppgick till 160 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 370 miljoner på Nasdaq.

Vid sidan av en strid rapportström innehöll onsdagen även en del amerikansk makroekonomisk data.

Siffror från Federal Housing Finance Agency, FHFA, visade att de amerikanska bostadspriserna steg med 0,7 procent i februari jämfört med månaden före. Enligt Bloomberg News analytikersammanställning väntades en uppgång med 0,5 procent.

På bolagsfront var McDonalds den starkaste aktien i Dow Jones när den steg med 4,4 procent. Hamburgerjätten redovisade en lägre justerad vinst per aktie än väntat och därtill sjönk den jämförbara försäljningen mer än vad marknaden räknat med - 2,3 procent mot 2,1 procent. Vad som dock kan ha legat bakom optimismen i aktien är att McDonalds meddelade att en vändningsstrategi ska presenteras nästa månad.

"Vi utvecklar en vändningsplan för att förbättra vår prestation och för att leverera bestående vinsttillväxt", sade vd Steve Easterbrook, i kvartalsrapporten.

Coca-Cola redovisade ett resultat per aktie om 0:48 dollar, vilket var bättre än analytikernas förväntningar som låg på 0:42 dollar. Intäkterna steg 1,3 procent till 10,7 miljarder, till stor del som en effekt av prishöjningar, och slog analytikerkårens förväntningar. På börsen avancerade Coca-Cola 1 procent.

Teleoperatören Verizon (+0,6%) tillhörde också skaran som rapporterade högre vinst än väntat och steg på börsen.

Även Boeing rapporterade en högre vinst än väntat, men missade däremot estimaten för försäljning. Helårsprognoserna upprepades men aktien backade 1,5 procent, vilket betydde sistaplatsen i Dow Jones.

Bioteknikbolaget Amgen backade 0,2 procent. Detta kom en smula överraskande eftersom bolaget rapporterade högre vinst och omsättning för det första kvartalet. Dessutom höjdes vinst- och intäktsprognosen för helåret.

På räntemarknaden steg räntan på en tioårig amerikansk statsobligation 5 punkter till 1,95 procent.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?