1515

USA-börser: Mixad utveckling<br />

USA-börserna, som stängde måndagen kring dagshögsta, började tisdagen åt olika håll. Hälsovård var bästa bransch i S&P500 på förhoppningar om nya förvärv i sektorn efter budet på läkemedelsbolaget Mylan.

Omkring klockan 17.00 noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,2 procent. S&P 500 sjönk 0,1 procent medan tekniktunga Nasdaq Composite var upp 0,4 procent.

Det samlade analytikerkollektivet räknar enligt Bloomberg News med att bolagen som ingår i S&P500 för det första kvartalet ska redovisa 4,3 procent lägre vinster än motsvarande period i fjol - det innebär att förväntningarna trots allt höjts lite den senaste tiden, då motsvarande sammanställning den 10 april indikerade en nedgång med 5,6 procent.

"Resultaten har varit lite bättre än de sänkta förväntningarna, och med räntorna på så låga nivåer som nu kan företag som Teva öka sin skuldsättning nästan gratis", sade Andrew Brenner, ansvarig för ränteprodukter på National Alliance Capital Markets, till Bloomberg News,

Mylan steg kraftigt sedan det israeliska läkemedelsbolaget Teva bekräftat mediauppgifterna om att det lägger ett kombinerat kontant- och aktiebud på Mylan. Tevas erbjudande motsvarar ett värde om 82 dollar per aktie i Mylan och om budet går igenom skulle en jätte inom generikamedicin skapas. Mylanaktien steg 8,3 procent och handlades strax under 74 dollar.

Halvledarbolaget Lam Research steg 8,3 procent sedan bolagets vinst slagit analytikernas förväntningar och bolaget dessutom höjt prognosen för det brutna räkenskapsårets fjärde kvartal.

Kimberly-Clark lyckades också överträffa analytikernas förvätningar och tillverkaren av bland annat näsdukar och blöjor steg 4,2 procent.

IBM, som rapporterade efter måndagens stängning och överträffade då konsensusprognoserna samtidigt som bolagets egen helårsprognos upprepades. Aktien lyckades ändå inte lyfta och efter en positiv inledning i handeln backade IBM 0,6 procent.

Dow Jones-komponenten och kemitillverkaren DuPont, som har en stor andel av sin försäljning utanför USA, varnade för att den starkare dollarn kommer påverka negativt under 2015. Aktien föll 2,0 procent.


Innehåll från Ikano BostadAnnons

”Det här förändringsarbetet kräver modiga chefer”

Mindre machokultur och ett öppnare klimat. Effektivare projekt och lägre produktionsbortfall. Medarbetarundersökningen som gjordes för en tid sen fick Ikano Bostad att påbörja en rejäl förändringsprocess – som har gett lika rejäla resultat.  

En högre grad av innovation, ett större engagemang och en sundare företagskultur. Plus lägre personalomsättning och en arbetsmiljö som upplevs som mer stimulerande. För Pirjo Unnerstad, Head of HR på Ikano Bostad, är jämställdhetsarbetet ett effektivt sätt för att nå en ökad konkurrenskraft. 

– Jag har jobbat hela mitt liv i byggbranschen och har många gånger varit frustrerad eftersom jag sett att vi, på grund av alltför homogena team, inte har kunnat leverera till max. Det säger ju sig själv, frågar du fem personer med liknande bakgrund om hur de vill lösa ett problem så får du fem liknande svar. Med blandade arbetsgrupper når vi både en starkare innovation och skapar de bästa förutsättningarna att möta våra kunder, som ju också är av blandade kön, åldrar och bakgrunder. 

Stark motivation

På Ikano Bostad har man sedan 2014 jobbat extra fokuserat på att öka jämställdheten bland medarbetarna. Då gjordes en mätning som visade att många tyckte att jargong och en del beteenden kollegor emellan var för hårda. 

– Det gav oss en tankeställare och gjorde att motivationen för att påskynda jämställdhetsarbetet ökade ytterligare. Och glädjande nog har medarbetarundersökningarna sedan dess visat på tydliga förbättringar. Till exempel har vi nått ett betydligt högre engagemang, vilket leder till effektivare projekt med lägre produktionsbortfall, säger Pirjo.   

Läs mer om lärlingsprogrammet för kvinnor som vill bli snickare 

Lärlingsprogram för kvinnor

Vägen mot en mer jämställd organisation har egentligen inte varit en – utan många. Man har jobbat med rekrytering, ledarskap och successionsplanering, men också med mer handfasta projekt som ett lärlingsprogram för kvinnor ute på byggarbetsplatserna. 

– Hentverkarna är ett lärlingsprogram där vi har tagit in 16 kvinnor som ska utbildas i tre år. Tanken är att vi genom en större jämställdhet ska få en arbetsplats som passar fler, både kvinnor och män. En studie av projektet som gjordes visar att arbetsmiljön faktiskt förändrades när det kom in fler kvinnor, precis som vi hade önskat. Klimatet blev mer öppet och mindre macho. 

En annan hörnsten för utvecklingen mot en större jämställdhet är förankring i ledningsgruppen och arbete för att ständigt utveckla ledarskapet. 

– Det får inte finnas någon som helst tvekan i ledningen om att detta är något som vi gör till 500 procent, för att utveckla vår organisation. Och jag brukar med en dåres envishet tjata om att detta förändringsarbete också kräver modiga chefer. Chefer som har modet att anställa någon som inte är som de själva och som systematiskt arbetar för att alla medarbetare ska bli sedda och förstådda, oavsett livssituation. 

Ni har vunnit en del priser för ert arbete, bland annat Unionens Guldstegen. Vad betyder det för er?

– Den allra största anledningen till att vi gör det här jobbet är som sagt för att vi vill öka vår konkurrenskraft och värdet i affären. Men att få priser är ju såklart också väldigt roligt! Det är ett pris som nomineras av våra Unionen-medlemmar, vilket gör det extra kul. Det visar att det vi gör uppskattas och blir ett erkännande för hela företaget. För det är verkligen vad det här arbetet är, ett enda stort team work. Om inte alla hade varit så engagerade hade vi aldrig kunnat nå så här långt, säger Pirjo. 

Här kan du lära känna Ikano Bostads styrelse och ledningsgrupp 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?