1515

Råvaror: Tung dag för guldet<br />

Råvarorna backade överlag på måndagen, trots att den kinesiska centralbanken tagit till åtgärder för att stimulera ekonomin. Koppar sjönk på statistik som visat att London-lagren stigit.

WTI-oljan i första termin steg 0:64 dollar till 56,38 dollar per fat, medan Brent backade 0,05 dollar till 63,40 dollar per fat.

På måndagen svarade Kinas centralbank PBOC på siffrorna som visade att landets BNP-tillväxt nu är den lägsta på sex år. Bankernas reservkrav sänktes från och med måndagen med 100 punkter och uppgår nu till 18,50 procent för de större bankerna.

Detta är den andra sänkningen av reservkraven i år och den största sänkningen sedan finanskrisen 2008

"Kina gjorde en stor grej genom att aggressivt sänka reservkraven och det kan öka efterfrågan på olja. Samtidigt indikerar detta att det finns större problem i landet och banksystemet, vilket kan göra att oljan hålls tillbaka", sa Phil Flynn, marknadsanalytiker på Price Futures Group till Marketwatch.

Oljeservicebolaget Halliburton slog analytikernas förväntningar men gjorde en nettoförlust på 643 miljoner dollar för det första kvartalet i spåren av det volatila oljepriset.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange var nickel ett positivt undantag när tremånadersterminen steg 245 dollar till 12.770 dollar per ton. Koppar och aluminium gick ned 80 respektive 5 dollar till 5.992 respektive 1.814 dollar per ton.

Statistik från London Metal Exchange visade att kopparlagren har stigit 1,4 procent, vilket är den största uppgången sedan i början av mars.

"Den här rejäla uppgången i lagren visar att tillgången på marknaden inte direkt är knapp, och det pressar priserna lägre. Kinas åtgärd är positiv, men marknaden hoppas på mer för att stärka efterfrågan", sa Tai Wong, råvaruchef på BMO Capital Markets, till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden har spotpriset på guld sjunkit drygt 10 dollar till 1.194 dollar per uns, medan silvret gick ned 0,33 dollar till 15:94.

Dollarn steg mot ett antal valutor, med det så kallade dollarindexet upp 0,47 till 97,99. Mot euron steg dollarn runt 0,7 procent till nivån 1,0732.

"Dollarn fortsätter att vara en stor motvind för guld. Aktiemarknaden tycks även vara mer attraktiv i dagsläget", sa Mart Melek, råvarustrateg på TD Securities, till Bloomberg News.

Noteringar kl 20.35
Råolja (pris/fat): 
31-dec
WTI, första termin  +0,64 USD 56,38  1,15% 2,58%
Brent, första termin  -0,05 USD 63,40  -0,05% 3,61%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar  -80 USD 5.992  -1,32% -5,08%
Zink  -35 USD 2.190  -1,58% 0,00%
Aluminium  -5 USD 1.814  -0,28% -2,29%
Nickel  +245 USD 12.770  1,95% -15,51%
Bly  -13 USD 2.023  -0,64% 8,67%
Tenn  -300 USD 14.900  -2,02% -25,00%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld  -10,24 USD 1.194,03  -0,85% 0,77%
Silver  -0,33 USD 15,94  -2,04% 1,51%
Dollarindex  +0,47 97,99  0,48% 8,55% (högre = starkare USD)


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?