ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Anders Borg vill ha ännu tuffare amorteringskrav

  • Foto: Henrik Montgomery / TT
Den förre finansministern Anders Borg ser risker för en svensk bostadsbubbla. Nu efterlyser han ännu tuffare amorteringskrav och samtidigt en nedtrappning av ränteavdraget. Dessutom vill han se en kraftig utbyggnad av Stockholm – på höjden.

På måndagen höll Anders Borg ett anförande hos fastighetsrådgivaren JLL. Och den tidigare finansministern är bekymrad över de höga bostadspriserna och anser att Riksbanken hamnat i ett besvärligt läge.

”Jag tror att Riksbanken måste hålla i inflationsmålet, det är samhällsekonomiskt överordnat. Men det kommer att skapa obalanser på fastighetsmarknaden”, säger han till Di.

Enbart de senaste tolv månaderna har bostadspriserna rusat med 15- 20 procent och Anders Borg ser inga tecken på avmattning.

Har Sverige en bostadsbubbla?
”Det är mycket som talar för att det finns ohållbara prisökningar och att det är bubbelliknande tendenser i detta”, säger han.

Enligt Anders Borg behövs det nu kraftfulla åtgärder för att hålla tillbaka hushållens skuldsättning. En viktig del i detta är Finansinspektionens nya amorteringskrav, som fått hård kritik från flera remissinstanser.

”Jag tycker att man ska visa ett mått av bestämdhet och handlingskraft från Finansinspektionen, riksdagen, Riksbanken och regeringen och gå fram med amorteringskravet”, säger han.

Anders Borg tycker att de åtgärder som Finansinspektionen presenterat hittills är otillräckliga och vill därför se en skärpning av kraven, med en ökad amorteringstakt redan under hösten.

”Jag tror att man behöver gå i två riktningar, dels måste man skärpa kraven och dels fundera på om man ska lägga på krav på befintliga lån”, säger han.

Anders Borg anser dessutom att man nu måste ta tag i ränteavdraget, som många politiker hittills velat hålla sig bort ifrån.

”Jag tror att man bör gå fram med minskade ränteavdrag. Den enklaste modellen skulle vara att man gör en överenskommelse över säg två decennier, där man gör en gradvis avtrappning”, säger han.

”Det har tillkommit så mycket ny information, så att det finns skäl för politikerna att ompröva sina ståndpunkter.”

Enligt Anders Borg är rimligt att arbeta med både amorteringskravet och ränteavdraget samtidigt.

”Det finns inget skäl att sitta och invänta några data för att utvärdera. Nu är vi i en mycket allvarlig situation och man kan inte sätta igång med brandsläckaren och fundera igenom om man också ska ringa på brandkåren”, säger han.

Enligt finansminister Magdalena Andersson hade ni ett gyllene läge att trappa ned ränteavdragen när ni tog bort fastighetsskatten. Finns det skäl för dig att vara självkritisk så här i efterhand?
”Jag deltar inte i den partipolitiska diskussionen längre, så hon får svara för sina uttalanden”, säger Anders Borg.

Förutom att skärpa amorteringskravet och trappa ned ränteavdraget vill Anders Borg begränsa möjligheten att överklaga byggandet av nya hus. Han vill även lätta upp strandskyddet.

”För landsbygdsekonomin vore det oerhört bra om man kraftigt kunde minska strandskyddet. Detta gäller också för Stockholms län. Överlevnaden för Roslagen och andra områden är att människor har möjlighet att bo där”, säger Anders Borg.

Sverige genomgår en stark urbanisering och Anders Borg tror att den trenden kommer att hålla i sig, vilket ställer stora krav på bostadsförsörjningen i våra storstäder.

”Den absolut mest rationella lösningen är att låta framför allt Stockholm växa på höjden. Om jag skulle få bestämma skulle jag gärna se att man gjorde ett generellt höjdtillstånd. Alltså att man vid renoveringar fick gå upp tre, fyra våningar”, säger han.

”Jag kan leva med att ett och annat kyrktorn inte längre syns lika mycket om det ger lägre arbetslöshet, bättre levnadsstandard, bättre tillgång till hälso- och sjukvård och minskade koldioxidutsläpp.”

Tyck till