ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 19 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Ja till Vattenfalls nya kolgruva

  • Vattenfalls vd Magnus Hall Foto: Nora Lorek/ TT
Vattenfall har fått grönt ljus för en ny kolgruva i Tyskland av en viktig instans i den tyska delstaten Sachsen. Den statliga kraftjätten förbereder nu de underlag som behövs för att kunna öppna det nya dagbrottet.

Di har tidigare berättat om Vattenfalls planer på att öppna tre nya kolgruvor i Tyskland.

En av dem är Welzow-Süd, som innehåller 204 miljoner ton brunkol och ligger på gränsen mellan delstaterna Brandenburg och Sachsen.

Vattenfall har sedan tidigare fått klartecken från regeringen i Brandenburg och nu har kraftbolaget även fått ett positivt besked från Sachsen.

”En liten bit av dagbrottet sträcker sig in i Sachsen och nu har även de gett sitt klartecken”, säger Vattenfalls presschef Mikael Petrovic Wågmark till Di.

Kraftbolaget arbetar för fullt med de underlag som behövs för att öppna den nya kolgruvan, men måste först klara en teknisk prövning i ytterligare en instans.

”Det handlar om planen för hur brytningen ska gå till rent tekniskt”, säger Mikael Petrovic Wågmark.

I veckan har regeringscheferna i förbundsländerna Sachsen och Brandenburg betonat vikten av Vattenfalls brunkolsverksamhet för den ekonomiskt svaga regionen Lausitz, rapporterar tyska LVZ.

Statsminister Stefan Löfven fick i höstas ett brev av den tyske vicekanslern Sigmar Gabriel på samma tema med en uppmaning att inte stoppa investeringarna i de nya dagbrotten.

”Det senaste han har sagt är att brunkolet har en roll att spela under lång tid. Samtidigt kommer det signaler om att man måste minska koldioxidutsläppen i Tyskland. Det är ännu oklart hur det ska ske”, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfall ännu inte fattat något formellt investeringsbeslut om Welzow-Süd och har heller ingen prognos för när den nya kolgruvan skulle kunna öppna.

Totalt beräknas omkring 1.700 personer att behöva flytta när det nya brunkolet ska brytas.

”Vi förbereder så att det ska vara möjligt att öppna om det skulle behövas”, säger Mikael Petrovic Wågmark.

Vattenfall äger totalt fyra brunkolskraftverk och fem dagbrott i Tyskland. Förhoppningen är att dessa, inklusive möjligheten att öppna fem nya kolgruvor, ska säljas före årsskiftet.

Tyck till