1515

Stockholmsbörsen: <br />Röda siffror som omväxling<br />

Stockholmsbörsen, som har några uppgångsdagar i ryggen, inledde torsdagens handel lätt på minus men ovan den psykologiskt viktiga 1.700-nivån.

På onsdagen sade Mario Draghi att det nyligen sjösatta stimulansprogrammet börjat ge effekt vilket då hjälpte de europeiska aktieindexen.

Strax innan klockan 11 var OMXS30-index vid nivån 1.705 motsvarande minus 0,3 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 4 miljarder kronor. I övriga Europa backade Euro Stoxx 50-index 0,5 procent och tyska DAX minskade 0,4 procent.

Inom OMXS30-index var Nokia det största sänket med minus 2 procent. Credit Suisse menar att riskerna överskuggar möjligheterna i Nokia efter onsdagens bekräftade köp av konkurrenten Alcatel-Lucent. Investmentbanken har sänkt sin rekommendation till neutral från tidigare outperform.

Stockholmsbörsens absoluta tungviktare H&M backade 1,1 procent vilket bidrog till pressen. Klädjätten gick starkt på onsdagen efter försäljningssiffror för mars som var bättre än väntat.

Sektorsvis fick bank en lite trist inledning på handelsdagen med minusnoteringar för samtliga fyra svenska storbanker, mest sjönk Handelsbanken med 0,7 procent.

Trots den röda indexnoteringen syntes flera aktier på plus, Kinnevik intog förstaplatsen med en ökning på 3 procent.

Kinnevikdelägda Zalandos preliminära försäljningssiffror och resultat för det första kvartalet översteg bolagets egna förväntningar, främst tack vare en stark start på vår- och sommarsäsongen. I Frankfurt rusade Zalando 13 procent vilket spillde över på Kinnevik.

Även Telia Sonera orkade hålla sig lätt på plus. Förra veckans utdelningsavskiljning pressade aktien lite mer än vad utdelningen motsvarade men nu har aktien stigit två dagar i följd.

Electrolux, som gått svagt sedan februari, klättrade 0,4 procent. Vitvaruleveranserna i USA, AHAM 6, steg med 1,4 procent i mars jämfört med föregående år vilket summerar uppgången hittills i år till 0,8 procent. Electrolux har så här långt bedömt att den amerikanska vitvarumarknaden ska växa med 3-5 procent i år.

Dagens ras stod Active Biotech för efter forskningsbakslaget kring bolagets flaggskeppsprodukt, tasquinimod, mot prostatacancer. Aktien föll 62 procent.

"Rimligtvis finns det bara två utvägar nu. Antingen gasar vi, vilket våra ägare knappast kommer förorda och då återstår bara att bromsa, så det bör rimligen innebära en kraftig personalminskning framöver. Men först måste vi presentera de exakta effekterna internt innan vi går ut externt", sade vd Tomas Leandersson, till Nyhetsbyrån Direkt.

Kappahls rörelseresultat på 9 miljoner kronor i det andra kvartalet (brutet) nådde inte riktigt upp till förväntansbilden (SME 13,2). Aktien tappade 1,4 procent.

Sobi har gått starkt i april och på torsdagen avancerade aktien 3 procent efter en höjd riktkurs från Swedbank som har starkt köp. Nyligen höjde också Nordea riktkursen för läkemedelsbolaget.

Styrelsen i NSP Holding råder aktieägarna att avvakta budet på 18 kronor per aktie från Danske Koncept eftersom det inte innehåller någon premie mot nuvarande aktiekurs. Aktien reagerade genom att stiga drygt 6 procent till kursen 19 kronor.


Innehåll från Contour DesignAnnons

Så ser man till att anställda arbetar ergonomiskt hemifrån

Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.
Minna Snickars och Anna Engström, KAM på Contour Design. Till höger: Contour Designs populära Travel Kit.

Musarm, nackont och ryggsmärtor. Listan på negativa effekter av dålig ergonomi kan göras lång. Under pandemin har många anställda drabbats hårt och som arbetsgivare har man ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats oavsett om man arbetar distans eller på kontoret. Med Contour Designs ergonomiska produkter minskas smärta och spänningsskador – arbetet blir även mer effektivt. 

För bara ett antal år sedan var det bara de som fick läkarintyg som berättigades hjälpmedel som förbättrar ergonomin på arbetsplatsen. Men mycket har förändrat sen dess och svenskarna tänker mycket på sin hälsa. Många vill jobba preventivt mot skador, men faktum är att anställda landet över har fått en försämrad ergonomi under pandemin.

– Även om vi har kommit långt så är det mycket som måste göras. Många som vi pratar med har inte de hjälpmedel som behövs för att underlätta arbetet. När pandemin kom så prioriterades det att få hem dator och skärm, och i bästa fall skrivbord och stol, men inte den viktiga kringutrustningen, säger Anna Engström, KAM på Contour Design. 

– Arbetsgivaren har ett ansvar att ge en likvärdig arbetsplats var man än befinner sig. För att underlätta det erbjuder vi ergonomiska kvalitetsprodukter som möss och tangentbord. När vi utvecklat våra produkter har vi inte endast fokuserat på att de ska lindra smärta, utan även förebygga den, säger Minna Snickars, KAM på Contour Design. 

Förebygg sjukfrånvaron och spara pengar

Att köpa in ergonomiska produkter till sina anställda innebär att man arbetar preventivt med att minska sjukfrånvaro. Det gynnar inte bara medarbetare ekonomiskt men också företaget som stort.

– Det finns mycket pengar att spara för företaget om man jobbar preventivt. En studie från Sintef visar att 17% av anställda sjukskriver sig längre än två veckor. En genomsnittlig kostnad för företag är 13 000 kronor per sjukvecka. Bara det talar sitt klara språk, säger Minna Snickars. 

Prova på gratis och märk skillnaden

Om man själv vill märka den stora skillnaden på vanliga och ergonomiska kringprodukter kan man få prova produkter från Contour Design gratis i 14 dagar. Det går till som så att man blir kontaktad av Contour eller en vald återförsäljare, där de stämmer av vilka behov som finns och vilken modell som passar bäst. 

– Hela 99% av de som testar ett centrerat styrdon som RollerMouse uppger en minskning av smärta och obehag. Hela 65% uppger också att en ergonomisk mus ökar effektiviteten med 65%, säger Anna Engström.

Om man vill fånga in hela arbetsplatsen, så är Contour Designs Travel Kit perfekt.

– I det får man med ett laptopstöd så att man kommer upp med nacken, vår suveräna ergonomiska mus RollerMouse Red Plus och Balance tangentbord. Tillsammans gör de här produkterna otroligt mycket för ergonomin. Som ett komplement till detta, när man är på språng, på resan eller vid kortare möten, rekommenderar vi Contour RollerMouse mobile. En liten, lätt och kompakt RollerMouse med samma funktionalitet som de övriga RollerMouse modellerna. Även den kan man få prova gratis. Nio av tio som provar våra produkter väljer att behålla dem, avslutar Anna Engström. 

Vill du prova gratis i 14 dagar?

Om Contour Design

Contour Design utvecklar kvalitetsprodukter som hjälper dig arbeta säkert vid din dator utan risk för fysisk smärta eller skador. Vi tar hänsyn till människors skillnader, beteende och vanor i bra design. Ergonomi är inte en enskild lösning, utan snarare en kombination av bra och effektiv utrustning, variation, flexibilitet och bra vanor.

 

Mer från Contour Design

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Contour Design och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?