1515

Börsen: Kinnevik trotsade sur börs<br />

Torsdagen, sista handelsdagen inför SKF:s premiärnummer på rapportscenen, innebar en tillbakagång på Stockholmsbörsen. Grekoron intensifierades och svag USA-statistik publicerades. Kinnevik bromsade nedgången genom starka Zalandosiffror.
OMXS30-index stängde ned 1,2 procent på nivån 1.690,9, och aktier för 18 miljarder kronor omsattes.

Oron för eventuell Grexit tilltog, även om landets premiärminister uttryckte optimism om att ha ett avtal med långivarna klart till slutet av april. EU-kommissionen uttryckte dock missnöje med samtalen om en grekisk reformlista, och enligt källor till Financial Times har IMF nobbat en förfrågan från Grekland om att få fördröja lånebetalningar.

Indexen i Europa, och då speciellt de med sydlig inriktning, tog ett kliv nedåt.

Från USA överträffade visserligen Fedindexet från Philadelphia, som mäter industriklimatet i östra USA, förväntningarna, men antalet bygglov i mars var klart sämre än väntat, trots en väntad nedgång.

På bolagsnivå tog cykliskt och framför allt råvaror stryk. Boliden backade 3,3 procent, och Nokia gick tillbaka efter onsdagens bud och kursuppgången då: ned 2,8 procent. Credit Suisse menar att riskerna överskuggar möjligheterna i Nokia efter onsdagens bekräftade intention om köp av konkurrenten Alcatel-Lucent.

SKF, som väntas inleda rapportsäsongen med att redovisa ett kraftigt valutaförstärkt kvartal men blygsam volymökning, tog sats genom att stänga på 225:60 kronor, ned 2,3 procent.

Klarast lysande stjärna i OMXS30 var Kinnevik, vars aktie steg 2,6 procent. Zalando, som utgör nästan en fjärdedel av substansvärdet, steg drygt 16 procent i Frankfurt efter preliminära kvartalssiffror som överträffade analytikernas förväntningar med flera procent på försäljningsnivå, och som visade på en oväntat positiv rörelsemarginal.

Kappahls rapport var mindre glädjande, och aktien backade 0,7 procent. Rörelseresultatet var sämre än väntat, medan försäljningen låg i linje med förväntningarna, och vd Johan Åberg sade till Nyhetsbyrån Direkt att det blir tufft att nå rörelsemarginalen 10 procent nästa verksamhetsår. Liksom för H&M oroar den starka dollarn och höga inköpskostnader på grund av det.

Onsdagens uppgång i H&M, efter starka försäljningssiffror för mars, blev kortvarig för klädjätten som med minus 1,6 procent tyngde index.

Sektorvis var det också tungrott för bank som fortsatte söderut. Samtliga fyra svenska storbanker backade, Handelsbanken med drygt 2 procent mest så.

Förutom Kinnevik trotsade Electrolux det sura klimatet. Vitvaruleveranserna i USA, AHAM 6, steg med 1,4 procent i mars jämfört med föregående år vilket summerar uppgången hittills i år till 0,8 procent. Electrolux har så här långt bedömt att den amerikanska vitvarumarknaden ska växa med 3-5 procent i år.

Dagens ras stod Active Biotech för efter forskningsbakslaget kring bolagets flaggskeppsprodukt, tasquinimod, mot prostatacancer. Aktien föll 62 procent.

Åt andra hållet gick krisdrabbade PA Resources som rusade 60 procent efter att handelsstoppet hävts. Detta efter att huvudfinansiären Gunvor Group överraskande dragit tillbaka sin konkursansökan och rekonstruktionen kan fortsätta.


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZER0 ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?