1515

Stockholmsbörsen: Svag uppgång väntas<br />

Stockholmsbörsen, som de senaste dagarna pendlat kring 1.700-nivån, ser ut att starta onsdagen lätt på plus.

Morgonens stora nyhet är att Nokia nu bekräftat att det köper konkurrerande telekomutrustningsjätten Alcatel-Lucent.

USA-börserna stängde föregående session strax ovan nollan nära dagshögsta. JP Morgan steg på sin rapport medan Wells Fargo backade.

I Asien är det blandat efter svag kinesisk kvartalsvis BNP-data. Utvecklingen på råvarumarknaden är lugn, oljan stiger för femte dagen i följd, i fokus är den månatliga oljerapporten från IEA klockan 10.

Med knappt en halvtimme kvar till öppning stod Europaterminerna på plus 0,3 procent.

Förhandeln hos IG indikerar en öppning kring nivån 1.698 motsvarande plus 0,2 procent.

Ur morgonens nyhetsflöde:

* Nokia avser att lägga ett bud på samtliga aktier i konkurrenten Alcatel-Lucent. Betalningen sker med Nokia-aktier och premien motsvarar 28 procent räknat på Alcatel-Lucents aktiekurs under de senaste tre månaderna. Affären väntas stänga under det första halvåret 2016.

Nokia bekräftar också att det överväger en försäljning av kart- och positioneringsverksamheten Here.

En marginell uppgång på 1-2 procent väntas för Nokia-aktien, enligt ett flertal bankers bedömningar inför öppningen.

* H&Ms försäljning steg 10 procent i mars vilket var bättre än väntade plus 7,4 procent.

* Goldman Sachs har höjt Africa Oil till köp från tidigare neutral, riktkursen sänks dock något. Investmentbanken har också dragit upp Tullow Oil, Africa Oils samarbetspartner, till köp från neutral.

* TD Securities har sänkt Lundin Petroleum till behåll från tidigare köp.

* Affärsvärlden rekommenderar köp av Ratos i det senaste numret. Det som lockar enligt tidningen med är bland annat kommande försäljningskandidater.

* Clas Ohlsons totala försäljning steg 8 procent i mars jämfört med förväntade plus 6,5 procent.

* AstraZenecas tremelimumab, mot aggressiv cancer, har fått särläkemedelstatus i USA av FDA. En FDA-panel meddelade på tisdagskvällen att riskerna kring läkemedelsbolagets diabetespreparat Onglyza är acceptabla men att ytterligare säkerhetsinformation bör finnas med på förpackningen.

* Avon Products, som är verksamt inom direktförsäljning av smink och konkurrent till Oriflame, stängde 8 procent högre i New York på tisdagen. Enligt källor undersöker bolaget möjligheten att sälja sin nordamerikanska verksamhet.

Kommande hållpunkter:

* Onsdagsagendan i Europa bjuder på tunga hållpunkter i såväl Sverige som i euroområdet. I euroområdet står ECB:s räntebesked, klockan 13.45, och ECB-chefens presskonferens, klockan 14.30, i särskilt fokus.

I eftermiddag, klockan 15.00, presenterar IMF sin Globala Finansiella Stabilitetsrapport.


Innehåll från Akademiska HusAnnons

A Working Lab – en katalysator för det mänskliga mötet

Pandemin har förändrat vår bild av den traditionella arbetsplatsen och i en allt mer digitaliserad värld går det att arbeta var som helst. Tack vare dessa faktorer, men även ett ökat fokus på delningsekonomi, har allt fler börjat intressera sig för co-working. A Working Lab är Akademiska Hus nationella koncept som erbjuder samverkan och kreativa mötesplatser i campusnära miljöer – med syfte att skapa möten mellan akademi och näringsliv.

När livet i sakta mak återgår till det mer normala börjar tankar på hur arbetet på ens vanliga kontor kommer se ut. Vilka friheter för distansarbete kommer att finnas? För många är mycket ovisst, men ett som är säkert är att det i dag drivs många initiativ för att skapa fysiska möten människor emellan. Akademiska Hus nationella koncept A Working Lab ett av dessa. 

– Vårt syfte är att skapa en plats för innovation och agera en katalysator för det mänskliga mötet. Hos oss samlas människor med olika referensramar som tillsammans kan byta erfarenheter med varandra för att nå insikter som kan leda till nya innovationer. I förlängningen handlar det om att stärka Sverige som kunskapsnation, säger Ulf Däversjö, direktör för innovation och hållbar utveckling Akademiska Hus. 

Rum för alla behov

 I dag finns A Working Lab på campus i Solna och Umeå samt vid Johanneberg Science Park på Chalmers i Göteborg. Vilken inriktning de olika co-workingmiljöerna har styrs mycket av sammanhang, partners och campus. A Working Lab i Göteborg var den första samverkansarenan som öppnade och ligger i ett av Sveriges starkaste kluster för samhällsbyggnad. Ebba Kullin är verksamhetsledare på platsen och hennes arbete handlar mycket om att agera en nod som för samman människor.

– Att befinna sig på ett kontor ska ge mer energi än vad det tar och det är vad vi försöker uppnå. I hela huset finns det massa olika rum och funktioner som vi hoppas ska ge inspiration och främja krockar mellan människor, säger Ebba Kullin.

Stor flexibilitet

 Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man kan göra i lokalerna. I Göteborg har man ett Makerspace som är en verkstad där innovationer kan skapas och testas med hjälp av modern teknik. Det finns även ett Learning Lab som är ett tjänsteerbjudande där man tillsammans kan utforska rummets betydelse för lärande och kreativitet.  

– Grundtesen är att man som medlem har tillgång till alla dessa gemensamma ytor. Man hyr in sig månadsvis och syr ihop ens medlemskap utifrån de behov man har. Du kan ha ett litet privat kontor eller flexplatser. Om du har en person som ska jobba på ett tidsbegränsat projekt kan du sedan enkelt addera personen till medlemskapet, säger Ulf Däversjö. 

En hållbar byggnad

 När byggnaden som rymmer A Working Lab i Göteborg byggdes var ambitionen att hållbarhet ska vara en del av husets DNA, med hjälp av såväl materialval som energieffektiv teknik. Men det handlar också om hur byggnaden nyttjas och för att kunna analysera det har en digital tvilling av byggnaden skapats.

– Tack vare den digitala tvillingen kan vi identifiera ytor med lite aktivitet och addera och testa nya sätt för bättre lokalutnyttjande baserat på användarinsikter. Vi vill också att fastigheten ska nyttjas fler timmar på dygnet och öppna upp den för spännande verksamheter som adderar ett värde till platsen. Vi vill vara så flexibla som möjligt, avslutar Ebba Kullin.

Läs mer om A Working Lab

Erbjudande

* Flexplatser, fasta platser och privata kontor

* Flexibla mötesrum och framtidens lärandemiljöer

* Fullservice: wifi, kaffe, skrivare mm. 

* Community, event, värdskap. 

* Ett medlemskap och tillgång till alla AWLs platser

* Smidig access med digitala nycklar

 

Mer från Akademiska Hus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Akademiska Hus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?