ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Råvaror i topp

På onsdagseftermiddagen stod Stockholmsbörsen något högre jämfört med förmiddagens noteringar. Viss optimism kunde skönjas inför Mario Draghis presskonferens som inleds efter räntebeskedet.

Nere på kontinenten utvecklades energibolag starkt i spåren av det stigande oljepriset vilket smittade av sig till Stockholm.

Bland indextungviktarna syntes tydliga uppgångar för Nokia, H&M samt Telia Sonera.

Strax efter klockan 14 var OMXS30-index vid nivån 1.713 motsvarande plus 0,7 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 8 miljarder kronor. I övriga Europa var Euro Stoxx 50-index upp 0,6 procent och tyska DAX ökade 0,4 procent.

"I dag har OMXS30 brutit ovanför psykologiska 1700-nivån, vilket eldat på dagens uppgång. Fokus är annars riktat mot stundande rapportperiod. Jag tror vi kan se en stark rapportsäsong som dras i gång med SKF på fredag. I fjärde kvartalet fick vi se många positiva valutaeffekter tack vare dollarförstärkningen och effekterna väntas ge mer avtryck under första kvartalet. Det är viktigt att bolagen nu lever upp till förväntningarna. Efter april går vi också in i en svagare period på året fram till hösten", sade Erik Hansén, marknadsanalytiker vid IG, till Nyhetsbyrån Direkt.

Oljepriset fortsatte upp för femte dagen i följd efter att aktörer börjat hoppas på en sjunkande USA-produktion. Lundin Petroleum ökade 2,8 procent och råvarubolaget SSAB 4,7 procent och var således bäst presterande inom OMXS30-index.

På nyhetsfronten var Nokia i fokus efter ett bekräftat bud på konkurrerande telekomutrustningsjätten Alcatel-Lucent. Betalningen sker med Nokiaaktier och premien motsvarar 28 procents överkurs. Enligt Nokias finanschef är utdelningen inte hotad och bolaget kommer se över den sammanlagda verksamheten för att se om något kan avyttras. Vd, Rajeev Suri har uppgett att förvärvet kommer generera intäktssynergier.

Nokia bekräftar också att det överväger en försäljning av kart- och positioneringsverksamheten Here. Aktien steg 1 procent och fick viss draghjälp efter en höjd rekommendation från Sanford C Bernstein.

Även H&M bidrog till indexuppgången med plus 1,4 procent. Försäljningssiffrorna för mars översteg analytikernas förväntningar.

Telia Sonera, som har flera minusdagar i bagaget efter utdelningsavskiljningen, klättrade 1,4 procent vilket också hjälpte något.

AAK steg 4 procent vilket innebar nytt kursrekord. Danske Bank har höjt riktkursen.

Ratos, som har några svåra år bakom sig, har under 2015 vänt upp. Affärsvärlden rekommenderar köp av investeringsbolaget i det senaste numret. Det som lockar enligt tidningen med är bland annat kommande försäljningskandidater. På onsdagen ökade aktien 2,6 procent vilket betyder 36 procent sedan årsskiftet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer