1515

Stockholmsbörsen: Oljebolag i täten<br />

Stockholmsbörsen klättrade uppåt på onsdagen i väntan på den kommande rapportstormen med SKF som tung vägvisare i slutet av veckan.

Kinesisk statistik och ECB var i dag samtalsämnen på makrosidan, medan Nokia gjorde slag i saken med ett bud på Alcatel-Lucent.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,5 procent högre vid 539 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.710 Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Det utdelningsjusterade SIX Return index steg samtidigt ännu mer, upp 0,7 procent.

Onsdagen bjöd på flera intressanta börsdrivare. Det globala tillväxtloket Kina presenterade tillväxtsiffror på +7,0 procent i årstakt under första kvartalet, något bättre än väntat. Landets mål för 2015 är en tillväxt på just 7 procent. Under förra kvartalet låg tillväxten på 7,3 procent.

Samtidigt visade annan statistik från Kina svaghet, bland annat var industriproduktion och investeringar lägre än väntat under mars månad.

I Europa låg fokus på ECB som kom med räntebesked och höll presskonferens. Räntan lämnades som väntat oförändrad och på konferensen uppgav ECB-chefen Mario Draghi att banken håller fast vid sin plan för obligationsköp fram till september 2016. Han konstaterade att programmet utvecklas planenligt och att det finns tecken på ett ökat momentum i ekonomin. Bedömare betecknade Mario Draghis framförande som duvaktigt.

Telekomleverantörerna Nokia och Alcatel-Lucent bekräftade på onsdagen att de vill gå ihop. I den föreslagna affären lägger Nokia ett bud värt 0,55 nyemitterade Nokia-aktier på samtliga aktieinstrument utgivna av Alcatel-Lucent. Affären ger Nokia storleken som krävs för att klara konkurrensen, men samtidigt ökar samtidigt risken i aktien, bedömde analytiker.

Nokia bekräftade även ryktena om att en översyn av strategiska alternativ för kart- och positioneringsverksamheten Here har inletts. Avyttring är ett av alternativen.

Aktien, som backade 3,5 procent under gårdagen, sjönk vidare med 1,3 procent.

Om affären genomförs blir konkurrenten Ericsson omsprungen som största globala aktör inom LTE. Dagens industri påtalar dock att Ericsson i så fall inte bedöms "sitta still" med sin nettokassa. Ericsson backade med 3,00 kronor, vilket är mindre än den utdelning om 3,40 kronor per aktie som i dag skilts av.

Klädkedjan H&M ökade försäljningen med 10 procent i mars, vilket var bättre än förväntade +7,5 procent i SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien avancerade 1,5 procent.

I beklädnadssegmentet steg också Kapp-Ahl 0,2 procent inför halvårsrapporten i morgon bitti. Enligt en marknadsenkät väntas ett resultat före skatt på 12 miljoner kronor i andra kvartalet.

Astra Zeneca adderade 1,5 procent. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s rådgivande kommitté, EMDAC, drog slutsatsen att läkemedelsbolagets diabetesmedel Onglyza har en acceptabel riskprofil.

På eftermiddagen hölls årsstämman i hygien- och papperskoncernen SCA, där vinterns avslöjanden kring flyg- och jaktkostnader ökat intresset för bolagsstyrningen och styrelsens ansvar. Stämman pågick ännu vid tiden för denna krönika. SCA-aktien steg 2,1 procent.

Oljebolaget Africa Oil lyfte 9,7 procent med stöd från dels stigande oljepriser och dels från Goldman Sachs rekommendationshöjning till köp från tidigare neutral.

I oljesektorn stärktes även Enquest, +5,0 procent, och Lundin Petroleum, +3,3 procent.

Bland övriga rekommendationsnyheter märktes Husqvarna som föll 3,4 procent, tyngd av sänkt rekommendation från Danske Bank till behåll från köp.

I fastighetssektorn kom Castellum med rapport strax efter lunchtid. Förvaltningsresultatet i första kvartalet var 3 procent bättre än analytikerna i SIX News/Inquiry Financials enkät hade väntat sig. Vd Henrik Saxborn meddelar även att Castellum ska spara in "tiotals" miljoner kronor i effektiviseringar under de närmsta åren. Castellum-aktien steg 0,4 procent.

Kvar i samma sektor har Handelsbanken höjt rekommendationen för Wallenstam till köp från öka, vilket lyfte aktien med 3,2 procent.

Kosmetikabolaget Oriflame steg 4,3 procent. Branschkollegan Avons rusade i går kväll på Wall Street Journals uppgifter om att man utreder strategiska alternativ, inklusive en möjlig avyttring av den nordamerikanska verksamheten.

Affärsvärlden köprekommenderar Ratos till en riktkurs på 90 kronor. Aktien steg 2,5 procent till 64 kronor.

Nordic Service Provider, NSP, handelsstoppades på eftermiddagen. Tidigare på eftermiddagen kom besked om att storägaren Danske Koncept Restauranter Holding lägger ett kontantbud om 18 kronor. NSP handlades till 18 kronor innan stoppet, och under dagen har aktien handlats i spannet 17,60-19,20 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?