ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: Oljebolag i täten

Stockholmsbörsen klättrade uppåt på onsdagen i väntan på den kommande rapportstormen med SKF som tung vägvisare i slutet av veckan.

Kinesisk statistik och ECB var i dag samtalsämnen på makrosidan, medan Nokia gjorde slag i saken med ett bud på Alcatel-Lucent.

SIX Generalindex var vid stängningen 0,5 procent högre vid 539 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.710 Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Burgundy, Chi-X och Turquoise.

Det utdelningsjusterade SIX Return index steg samtidigt ännu mer, upp 0,7 procent.

Onsdagen bjöd på flera intressanta börsdrivare. Det globala tillväxtloket Kina presenterade tillväxtsiffror på +7,0 procent i årstakt under första kvartalet, något bättre än väntat. Landets mål för 2015 är en tillväxt på just 7 procent. Under förra kvartalet låg tillväxten på 7,3 procent.

Samtidigt visade annan statistik från Kina svaghet, bland annat var industriproduktion och investeringar lägre än väntat under mars månad.

I Europa låg fokus på ECB som kom med räntebesked och höll presskonferens. Räntan lämnades som väntat oförändrad och på konferensen uppgav ECB-chefen Mario Draghi att banken håller fast vid sin plan för obligationsköp fram till september 2016. Han konstaterade att programmet utvecklas planenligt och att det finns tecken på ett ökat momentum i ekonomin. Bedömare betecknade Mario Draghis framförande som duvaktigt.

Telekomleverantörerna Nokia och Alcatel-Lucent bekräftade på onsdagen att de vill gå ihop. I den föreslagna affären lägger Nokia ett bud värt 0,55 nyemitterade Nokia-aktier på samtliga aktieinstrument utgivna av Alcatel-Lucent. Affären ger Nokia storleken som krävs för att klara konkurrensen, men samtidigt ökar samtidigt risken i aktien, bedömde analytiker.

Nokia bekräftade även ryktena om att en översyn av strategiska alternativ för kart- och positioneringsverksamheten Here har inletts. Avyttring är ett av alternativen.

Aktien, som backade 3,5 procent under gårdagen, sjönk vidare med 1,3 procent.

Om affären genomförs blir konkurrenten Ericsson omsprungen som största globala aktör inom LTE. Dagens industri påtalar dock att Ericsson i så fall inte bedöms "sitta still" med sin nettokassa. Ericsson backade med 3,00 kronor, vilket är mindre än den utdelning om 3,40 kronor per aktie som i dag skilts av.

Klädkedjan H&M ökade försäljningen med 10 procent i mars, vilket var bättre än förväntade +7,5 procent i SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien avancerade 1,5 procent.

I beklädnadssegmentet steg också Kapp-Ahl 0,2 procent inför halvårsrapporten i morgon bitti. Enligt en marknadsenkät väntas ett resultat före skatt på 12 miljoner kronor i andra kvartalet.

Astra Zeneca adderade 1,5 procent. Amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA:s rådgivande kommitté, EMDAC, drog slutsatsen att läkemedelsbolagets diabetesmedel Onglyza har en acceptabel riskprofil.

På eftermiddagen hölls årsstämman i hygien- och papperskoncernen SCA, där vinterns avslöjanden kring flyg- och jaktkostnader ökat intresset för bolagsstyrningen och styrelsens ansvar. Stämman pågick ännu vid tiden för denna krönika. SCA-aktien steg 2,1 procent.

Oljebolaget Africa Oil lyfte 9,7 procent med stöd från dels stigande oljepriser och dels från Goldman Sachs rekommendationshöjning till köp från tidigare neutral.

I oljesektorn stärktes även Enquest, +5,0 procent, och Lundin Petroleum, +3,3 procent.

Bland övriga rekommendationsnyheter märktes Husqvarna som föll 3,4 procent, tyngd av sänkt rekommendation från Danske Bank till behåll från köp.

I fastighetssektorn kom Castellum med rapport strax efter lunchtid. Förvaltningsresultatet i första kvartalet var 3 procent bättre än analytikerna i SIX News/Inquiry Financials enkät hade väntat sig. Vd Henrik Saxborn meddelar även att Castellum ska spara in "tiotals" miljoner kronor i effektiviseringar under de närmsta åren. Castellum-aktien steg 0,4 procent.

Kvar i samma sektor har Handelsbanken höjt rekommendationen för Wallenstam till köp från öka, vilket lyfte aktien med 3,2 procent.

Kosmetikabolaget Oriflame steg 4,3 procent. Branschkollegan Avons rusade i går kväll på Wall Street Journals uppgifter om att man utreder strategiska alternativ, inklusive en möjlig avyttring av den nordamerikanska verksamheten.

Affärsvärlden köprekommenderar Ratos till en riktkurs på 90 kronor. Aktien steg 2,5 procent till 64 kronor.

Nordic Service Provider, NSP, handelsstoppades på eftermiddagen. Tidigare på eftermiddagen kom besked om att storägaren Danske Koncept Restauranter Holding lägger ett kontantbud om 18 kronor. NSP handlades till 18 kronor innan stoppet, och under dagen har aktien handlats i spannet 17,60-19,20 kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer