1515

Räntor och valutor: Svagare dollar<br />

Svenska räntor sjönk och kronan försvagades något mot euron på tisdagen efter inflationsstatistik som visserligen var något högre än Riksbankens prognosbana, men lägre än konsensusprognosen enligt SME Direkt.

Enligt SCB steg KPI 0,1 procent mellan februari och mars, och steg 0,2 procent jämfört med mars 2014. Enligt SME Direkts prognos väntades +0,3 respektive 0,3 procent.

KPIF steg samtidigt 0,1 procent mellan februari och mars, och steg 0,9 procent jämfört med mars 2014. Enligt SME Direkts prognos väntades +0,3 respektive 1,1 procent.

Det var därmed första gången sedan oktober som KPI kom in lägre än konsensusprognosen, och KPI-utfallet gjorde därmed inget för att dämpa förväntningarna om att Riksbanken kommer att leverera nya lättnader.

KPIF kom visserligen in högre än Riksbankens prognos för fjärde månaden i rad, men prognosfelet gentemot Riksbankens februariprognos var i stort sett detsamma i mars som i februari, och Riksbanken tvekade inte att leverera nya lättnader utanför det ordinarie schemat i mitten av februari.

"Givet de signaler de (Riksbanken) skickar, givet att de gjorde en mellanmötessänkning och givet deras starka oro för inflationsmålets trovärdighet är den här uppgången i inflationen inte tillräcklig. Dessutom kom KPIF exklusive energi faktiskt in en tiondel lägre än Riksbankens prognos", sade Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson till Nyhetsbyrån Direkt.

Vice Riksbankschefen Cecilia Skingsley upprepade att Riksbanken är redo för nya lättnader om det skulle behövas när hon talade om inflationsmålet och lönebildningen på tisdagen.

"Om det krävs mer för att vidmakthålla en god inflationsutveckling och förtroendet för inflationsmålet kommer vi också att göra det", sade hon.

Cecilia Skingsley bekräftade samtidigt att inflationen har kommit in över Riksbankens prognos fyra månader i rad, men "avvikelserna är inte speciellt stora. Inflationen är för låg, det har den varit länge".

Svenska statspappersräntor sjönk 2-3 punkter på tisdagen, tioårsräntan ner 3 punkter, till 0,30 procent (nytt stängningsrekord), och räntegapet mot den tyska motsvarigheten minskade till 16 punkter (18).

Euron stärktes knappt 2 öre mot kronan, till 9:34, medan dollarn försvagades drygt 5 öre, till 8:76. TCW-index steg till 132,35 (132,15).

När USA-handeln inleddes på eftermiddagen försvagades dollarn påtagligt, samtidigt som USA-räntorna sjönk, efter vissa statistikbesvikelser.

Detaljhandeln steg med 0,9 procent i mars jämfört med i februari, och med 0,4 procent om bilhandeln exkluderas. Det var lägre än väntade +1,1 respektive +0,7 procent, vilket bidrog till att pressa ner dollarn och amerikanska räntor.

RDQ Economics konstaterade i ett kundbrev att försäljningen visserligen återhämtade sig i mars, "men mindre än vi hade väntat, och konsumtionsnivåerna i januari och februari reviderades nedåt".

"Det ser nu ut som den reala konsumtionstillväxten under första kvartalet kommer att bli runt 1,75 procent, jämfört med vår tidigare prognos på 2,5 procent", skrev RDQ Economics, men betonade samtidigt att det inte ska tolkas som en inbromsning i ekonomin, utsikterna för konsumtionen är fortsatt goda.

NFIB:s småföretagarindex sjönk vidare oväntat till 95,2 i mars, från 98,0 i februari. Det var den lägsta nivån sedan i juni och den största nedgången sedan november 2012 (och lägre än väntade 98,0)

Den amerikanska tioårsräntan noterades till 1,86 procent vid den svenska marknadens stängning, 8 punkter lägre än vid samma tid på måndagen.

IMF ser i sin vårprognos att globala BNP ökar 3,5 procent i år och 3,8 procent 2016, vilket innebär att prognosen för 2016 har justerats upp med 0,1 procentenhet jämfört med uppdateringen i januari.

Enligt IMF drivs tillväxten av utvecklade länder, främst USA, medan aktiviteten dämpas i tillväxt- och utvecklingsländer. Riskerna mot utsikterna anses ha minskat, men ligger fortsatt på nedsidan, och IMF förordar fortsatt ackommoderande penningpolitik för att förhindra att realräntorna stiger. Federal Reserve väntas dock höja räntan, för första gången sedan juni 2006, under andra halvåret i år.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?