1515

USA-börsen: Lugn öppning efter uppgångssvit <br />

USA-börserna, som ligger kring toppnivåer efter två raka uppgångsveckor, ser ut att starta måndagen lätt på minus. Investerare inväntar den stundande rapportsäsongen. Den starkare dollarn väntas ha pressat vinsterna.

Strax innan klockan 15 var terminerna för Dow Jones Industrial Average, det bredare S&P500-indexet och teknikdominerade Nasdaq Composite samtliga ned omkring 0,1 procent.

"Vi vet att den här rapportsäsongen inte kommer se särskilt bra ut. Den ekonomiska nedgången under det första kvartalet tillsammans med dollaruppgången har definitivt satt press på vinsterna. Frågan är om förväntningarna sänkts tillräckligt. Vi förväntar oss ingen vidare avkastning från amerikanska aktier under 2015", sade Allan von Mehren, chefanalytiker vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

I förhandeln var det flera aktier som bjöd på hyfsade kursrörelser. Qualcomm steg 4,8 procent efter att Wall Street Journal skrivit att aktivistfonden Jana Partners vill dela upp bolaget i två delar samt inleda aktieåterköp för att få fart på aktien.

Netflix kan också starta måndagen på plus, 2,7 procent steg aktien i förhandeln. TV-streamingbolaget har ansökt om att göra en aktiesplit för att underlätta handeln för bland annat privatpersoner. Aktien stängde i fredags till kursen 454 dollar.

Förra veckoslutets vinnare General Electric, som då steg rejält på nyheten om en fastighetsförsäljning och aktieåterköpsprogram rekylerade 0,9 procent.

Noteringar vid 14.50-tiden

(jämfört med nivån vid USA-stängning föregående handelsdag)

 

Terminen för Dow Jones -0,18%

Terminen för S&P 500 -0,19%

Terminen för Nasdaq -0,02%

2-åriga USA-räntan +0,0001 till 0,5561%
10-åriga USA-räntan +0,0035 till 1,9508%
Olja, US WTI +0:97 USD till 52:61 dollar/fat
Olja, Brent +0:85 USD till 58:72 dollar/fat
EUR/USD -0:0043 till 1:0560


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Så blir nya bostadsområdet i Stockholm

Just nu växer ett helt nytt bostadsområde upp sex minuters cykelväg från Stockholm. Fokus ligger på gemenskap och trygghet – bland annat genom nya digitala verktyg, gemensamma ytor och kvadratsmarta lägenheter.  

Läs allt om hur den nya stadsdelen Årstahusen växer fram 

Totalt ska det bli över tusen lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter. Området Årstahusen, som ligger mellan Liljeholmstorget och Årsta centrum, var tidigare ett industriområde men omvandlas nu till bostadskvarter med fokus på att förenkla vardagen för de som flyttar in. 

– En stor del av enkelheten ligger i platsen. Det finns otroligt bra kommunikationer med tvärbana och bussar och en cykelväg som går hela vägen till Södermalm, dit det tar sex minuter att cykla. Så småningom kommer också en tunnelbanestation, säger Josefine Wikström, bostadsutvecklingschef på Ikano Bostad. 

”Hemma” växer

Men det ska också vara enkelt att bo i Årstahusen eftersom all service kommer att finnas på plats. Det finns redan en F-9-skola i området och det byggs flera lokaler för förskolor. I bottenplanen på husen finns möjligheter för café och gemensamma ytor. 

– Vi ser i studier att det vi kallar ”hemma” inte längre definieras så snävt som det egna huset eller den egna lägenheten. ”Hemma” kan lika gärna vara de närmaste kvarteren. Vi bär ändå stora delar av våra liv i våra devices och caféet runt hörnet kan lika gärna bli mitt hemmakontor som ett extra vardagsrum. Odlingslådor på gården blir precis som en egen trädgård och i gemensamhetslokalerna kan man ha sin studentskiva. Det gör att vi behöver utveckla närområdet på lite andra vis än vad vi gjorde för tio år sedan , säger Josefine.   

Appen underlättar kontakt

Andra ledord för utvecklingen av Årstahusen är gemenskap och trygghet. De blandade boendeformerna skapar möjligheter för människor i olika faser i livet att hitta en bostad och med gröna gårdar och gemensamma utrymmen är förutsättningarna för att lära känna sina grannar bättre. Man har också digitala verktyg som ska underlätta kontakterna mellan boende.

– Det blir lättare att ta kontakt med grannarna när det görs digitalt. Man kanske behöver låna en borr eller undrar om någon kan passa ens katt när man reser bort. Att ta kontakt via appen innebär en lägre tröskel, det har vi märkt i de områden där den redan används. Dessutom är den bra ur ett hållbarhetsperspektiv, eftersom den uppmuntrar till dela saker och tjänster snarare än konsumtion, säger Josefine. 

Hittills har 278 lägenheter färdigställts i Årstahusen och innan årets slut påbörjas inflyttning av ytterligare 170 bostäder. Under hösten startar försäljningen av nästa projekt, som är ett 26 våningar högt hus. Detta är det tredje kvarteret av fem i området. I samma kvarter byggs hyresrätter med inflyttning 2023. 

Ikano Bostad är en långsiktig och engagerad bostadsutvecklare och fastighetägare – läs mer här 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?