ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Stockholmsbörsen: H&M och banker pressar

Stockholmsbörsen orkade inte riktigt hålla nollan utan halkade på måndagseftermiddagen ned på minus och utvecklades således sämre än sina europeiska motsvarigheter. H&M, tillsammans med vissa banker bidrog till pressen medan Nokia och MTG gick fortsatt starkt.

Strax före klockan 14.30 var OMXS30-index vid nivån 1.691 motsvarande minus 0,5 procent. Omsättningen i Stockholm uppgick till 6 miljarder kronor. I övriga Europa var Euro Stoxx 50-index upp 0,1 procent och tyska DAX minskade 0,1 procent.

Inom OMXS30-index var det något fler aktier som föll än som steg och i punkter räknat var det tungviktaren H&M med sina minus 2 procent som var den största indexpressaren. På onsdag presenteras försäljningssiffror för mars månad och enligt SME Direkt väntas en försäljningsökning på i snitt 7,4 procent. H&M:s viktiga inköpsvaluta dollarn har fortsatt att stärkas mot bland annat euron, vilket är negativt för bolaget.

Vissa av de svenska storbankerna hade också en trist måndag efter rekommendationsjusteringar. SEB och Swedbank har sänkts av Credit Suisse vilket gav kursfall.

Även Telia hade det tungt med minus 0,9 procent. I torsdags föll aktien mer än vad utdelningen motsvarade och sedan dess har nedgången fortsatt.

Måndagens jumbo var fortsatt Swedish Match efter att FDA:s rådgivande kommitté på fredagskvällen röstat mot att Swedish Match ska få ändra märkning på sitt svenska Generalsnus till att säga att det är mindre hälsofarligt än cigaretter.

Även Electrolux gick svagt efter en sänkt rekommendation. Sedan förra veckans vinstvarning är vitvarutillverkaren ned drygt 8 procent.

Trots börsnedgång fanns det ett antal aktier som stod för ganska tydliga uppgångar, starkast gick MTG med plus 3,1 procent. DNB har inlett bevakning av mediahuset med rekommendationen köp.

Nokia fortsatte sin resa norrut med 1,7 procent vilket betyder att telekombolaget på kort tid klättrat cirka 8 procent på rykten om att kartenheten "Here" ska säljas. Enligt analytikerkommentarer skulle en sådan försäljning kunna bädda för ett samgående med Alcatel-Lucent inom mobilsystem.

Bland de lite mindre bolagen återhämtade sig Paradox Entertainment med 23 procent efter fredagens 44 procentiga ras. Rättighetsbolaget uppgav då att det planerar att sälja hela verksamheten och om det inte lyckas siktar bolaget på en företrädesemission.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer