1515

Råvaror: Iran pressar upp oljan<br />

Råvarorna rörde sig i olika riktningar på måndagen. Oljan steg på tvivel kring Iran-avtalet, medan metallerna var lägre eller nära oförändrade efter att kinesisk handelsstatistik landat som en rejäl besvikelse.

Vid klockan 20.35, strax efter golvhandelns stängning i New York, hade WTI-oljan i första termin stigit 0:31 dollar till 51:95 dollar per fat, medan Brent hade stigit 0:43 dollar till 58:30 dollar per fat.

Enligt Bloomberg News möts USA:s utrikesminister John Kerry, finansminister Jacob Lew och energiminister Ernest Moniz bakom stängda dörrar för att diskutera Iran-frågan på måndagen.

Amerikanska kongressen har fått 60 dagar på sig att utvärdera det preliminära avtal som slöts mellan Iran och världsmakterna i Schweiz i början av april.

"Råoljan är högre eftersom det finns tvivel om att ett avtal ska nås gällande Irans kärnteknikprogram", sade Bill O'Grady, chefsmarknadsstrateg på Confluence Investment Management, i en kommentar till Bloomberg News.

På basmetallmarknaden London Metal Exchange (LME) sjönk tremånadersterminen för koppar 49 dollar till 5.986 dollar per ton. Zink backade 2 dollar till 2.200 dollar per ton, medan bly var oförändrat på 1.971.

Enligt statistik från natten mot måndagen genererade Kinas utrikeshandel ett överskott på 3,1 miljarder dollar i mars, att jämföra med ett överskott på 60,6 miljarder dollar föregående månad, rapporterar Bloomberg News.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntade sig analytiker ett överskott på 40,1 miljarder dollar.

Exporten minskade med 15,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +9,0 procent. Importen sjönk 12,7 procent jämfört mot väntade -10,0 procent.

Vidare sänkte världsbanken sin BNP-prognos för Kina i år, till en tillväxt om 7,1 procent från tidigare 7,2 procent.

"Först var Kina-statistiken sämre än väntat i morse och sen kom nedrevideringen av BNP-prognosen från världsbanken. Detta vägde på sentimentet", sade Dee Perera, analytiker på Marex Spectron Group, till Bloomberg News.

Ädelmetallerna backade, i motsatts till amerikanska dollarn som steg mot en rad valutor.

Spotpriset på guld gick ned 8 dollar till 1.200 dollar per uns, medan silver sjönk 0:15 dollar till 16:32. Dollarindexet, där den amerikanska valutan jämförs mot en rad ledande valutor, gick upp 0:16 till 99:50.

Den svaga kinesiska handelsstatistiken ökade på spekulationerna om att regeringen i Peking ska utföra åtgärder för att stimulera ekonomin, vilket kan ha hjälpt ädelmetallerna att stiga.

Noteringar klockan 20.35

Råolja (pris/fat):

31/12
WTI, första termin +0:31 USD 51:95 0,58% -5,49%
Brent, första termin +0:43 USD 58:30 0,74% -3,19%
Basmetaller LME (pris/ton,tremånaderstermin)
Koppar -49 USD 5.986 -0,81% -4,92%
Zink -2 USD 2.200 -0,09% 1,38%
Aluminium +0 USD 1.765 0,00% -4,72%
Nickel -220 USD 12.465 -1,74% -18,12%
Bly -6 USD 1.971 -0,30% 7,13%
Tenn -600 USD 16.085 -3,59% -17,01%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -7:97 USD 1.199:60 -0,66% 1,24%
Silver -0:15 USD 16:32 -0,93% 3,91%
Dollarindex(högre = starkare USD) +0.16 99.50 0,16% 10,22%


Innehåll från Nimway från SonyAnnons

Intuitiv FM-lösning från Sony effektiviserar arbetsplatsen

I takt med att fler och fler återvänder till kontorsarbete i olika former blir det allt viktigare att ha flexibla och tillgängliga FM-assistentverktyg på plats. Sonys FM-lösning Nimway erbjuder information, bokning och översikt av mötes- och arbetsytor, vilket också förenklar social distansiering.

– Nimway ger ökad flexibilitet och effektivitet och sparar därmed både tid och pengar, berättar affärsområdeschef Lars-Gunnar Lundgren på Nimway från Sony.

Behovet av flexibla FM-lösningar har under det senaste årets pandemi varit större än någonsin och de flesta är överens om att efterfrågan bara kommer att öka då de så kallade hybridkontoren blir allt mer populära. Detta ställer dock höga krav på de verktyg som används.

– Nimway är en komplett lösning för den moderna arbetsplatsen. Den fungerar som din personliga assistent under hela arbetsdagen och eliminerar många annars tidskrävande arbetsuppgifter, såsom att hitta vägen till mötesrum, hitta kollegor eller hitta ett ledigt skrivbord, säger Lars-Gunnar.

Nimway vidareutvecklas kontinuerligt och utgör idag en avancerad helhetslösning. Nimway tillhandahåller också nödvändig hårdvara, såsom sensorer i mötesrum och under skrivbord eller skärmar utanför. 

– Nimway utgår från mobilappar för Android och iOS, rumspaneler och digitala planritningar. Det kan anslutas till alla standardkalendersystem, till exempel Office 365, Exchange och Google Suite. 

Kräver ingen träning

Denna flexibilitet i kombination med verktygets omfattande funktionsutbud har resulterat i att Nimway utvecklats till en världsledande tjänst i ett kraftigt växande segment. Genom sitt intuitiva och smidiga gränssnitt och smarta digitala funktioner förenklar Nimway de flesta logistiska utmaningar på kontoret. 

Anpassar kontoret till dina anställda, inte tvärtom

Nimway handlar om att hjälpa företag att anpassa arbetsplatsen till sina anställda, inte tvärtom. Att spendera mindre tid på meta-arbete (jobb man gör innan man kan börja jobba) innebär att anställda har mer tid och energi att spendera på det produktiva, kreativa arbetet som verkligen ger mervärde till verksamheten. De upplever mindre frustration, spontana möten ökar, liksom möjligheterna till mer korspollinering mellan avdelningar. På många sätt bidrar Nimway till en bättre atmosfär på jobbet. Och det bidrar till bättre business.

– När du väljer Nimway hanterar vi allt från installation till justeringar, driftsättning, övervakning och support. Systemet kräver minimal förvaltning och användarna behöver därför ingen som helst träning; man bara laddar ner appen och kör igång, avslutar Lars-Gunnar.

Läs mer om Nimway här 

 

Mer från Nimway från Sony

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nimway från Sony och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?