1515

Räntor och valutor: Dollarförstärkning gröptes ur <br />

Europaräntorna rörde sig knappt i lugn handel på måndagen medan euron försvagades mot dollarn, en rörelse som dock gröptes ur under eftermiddagen.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan ned 1 punkt till 0,15 procent, jämfört med svensk stängning i fredags, medan den svenska tioåringen stängde 3 punkter lägre till 0,33 procent. Det ser nu ut som att den svenska tioårsräntan på allvar försöker etablera sig under den japanska, som stängde på 0,34 procent på måndagen.

På statistikfronten visade SEB:s Boprisindikator att de svenska hushållen tror på en lite svagare utveckling för bostadspriserna i april jämfört med vad de gjorde föregående månad.

"Efter fyra månader av uppgångar stabiliseras Boprisindikatorn nu på en mycket hög nivå och marknaden står och väger. Låga räntor och stor efterfrågan talar för fortsatt uppgång medan amorteringskrav, skattehöjningar och ökat byggande talar för att förväntningarna nu kan komma att dämpas", sade SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Vidare kom regeringsföreträdare med nya budgetutspel inför vårbudgeten som presenteras på onsdagen.

Statsminister Stefan Löfven och näringsminister Mikael Damberg höll presskonferens och aviserade förslag om 226 miljoner kronor i år på en näringspolitisk offensiv, med stöd för finansiering, stärkt innovationsklimat och en exportoffensiv.

Men enligt Nordeas Andreas Wallström motsvarar den "näringspolitiska offensiven" dock endast 0,03 procent av statsbudgeten och 0,006 procent av BNP.

Företrädare från såväl näringslivet som oppositionen sågade satsningen.

Och på tidningen Arbetets debattsida bekräftade finansminister Magdalena Andersson och Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson att regeringen vill höja taket i a-kassan från 7 september i år så att alla med en månadsinkomst upp till 25.000 kronor får ut 80 procent av sin inkomst under de första 100 ersättningsdagarna.

USA-räntorna visade också begränsade rörelser på måndagen, med tioårsräntan 1 punkt upp till 1,94 procent.

På valutamarknaden försvagades euron under 1:06-strecket mot dollarn, som lägst till 1:0521, innan dollarförstärkningen gröptes ur på eftermiddagen och vid svensk stängning stod euron i 1:0577 mot dollarn.

Dollarn stärktes även mot yenen, men även denna förstärkning avtog under dagen. Enligt handlare fick dollarn stöd av svag statistik från Kina.

Kinas export minskade oväntat med 15,0 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +9,0 procent. Importen sjönk 12,7 procent, väntat var -10,0 procent, vilket pekade mot trög efterfrågan både hemma och i utlandet.

Kronan har försvagats med 2 öre till 8:81 mot dollarn och stärkts med 1 öre till 9:32 mot euron.

Dag MÅN TIS ONS TOR FRE
Räntor/valutor 13-4 7-4 8-4 9-4 10-4
Statsobl 2 år -0,32 -0,33 -0,32 -0,32 -0,32
Statsobl 5 år -0,01 0,02 0,01 0,00 -0,01
Statsobl 10 år 0,33 0,41 0,38 0,38 0,36
Räntediff 10y SV /TY    18 22 21 23 20
Jp obl 2 år 0,01 0,02 0,02 0,01 0,01
Jp obl 10 år 0,34 0,36 0,36 0,37 0,35
Ty obl 2 år -0,28 -0,27 -0,28 -0,28 -0,28
Ty obl 10 år 0,15 0,19 0,17 0,15 0,16
US obl 2 år 0,55 0,52 0,53 0,54 0,54
US obl 10 år 1,94 1,91 1,90 1,91 1,93
TCW-index 132,15 131,79 131,63 131,92 132,15
USD/SEK 8:8128 8:6128 8:6276 8:7133 8:7933
EUR/SEK 9:3210 9:3657 9:3338 9:3404 9:3331
EUR/USD 1:0577 1:0874 1:0820 1:0721 1:0613
USD/JPY 120:23 120:17 119:94 120:20 120:15


Innehåll från SamsungAnnons

Hitta den perfekta monitorn för kontors- och hemmaarbetet

Hur framtidens arbetsplats kommer se ut är svårt att säga säkert, men en sak som är säker är att den förändrats markant under det senaste året. Många arbetar hemifrån och även kontoret har omdefinierats. För att tillgodose de nya behoven erbjuder Samsung i dag monitorer för både kontoret och hemmaarbetet – så här funkar de. 

Just bildskärmar har blivit en extremt eftertraktad produkt under året då många har jobbat mer hemifrån, en produktkategori som Samsung är en av de marknadsledande inom. De erbjuder i dag en stor bredd av monitorer för alla behov men framförallt för den moderna kontorsarbetsplatsen och för hemmaarbete. 

– Den moderna kontorsarbetsplatsen ska vara ren och snygg, utan en massa prylar, så att det är lätt att komma igång fokusera på arbetet. Därför erbjuder vi monitorer som är designade i en välvd form, i ett så kallat Ultra Wide format. Med en sådan skärm slipper du ha två fysiska bildskärmar, och då även den störande skarven mellan skärmarna, säger John Hedendahl, Produktchef för Desktop Monitors på Samsung. 

Effektivt gränssnitt möjliggör hybrid arbetsplats 

En annan stor fördel med skärmarna är det universella gränssnittet USB Type-C där man med endast en kabel får laddning, bild och data från sin bärbara dator. 

– Genom att endast ha en kabel bidrar man till ett snyggt och stilrent skrivbord samtidigt som det går snabbt att komma igång med arbetet. Det här möjliggör även ett öppet kontorslandskap där personalen kanske inte alltid är på plats på kontoret och därför inte har en avsedd plats, förklarar John Hedendahl. 

Jobba ergonomisk och effektivt 

Att sitta krummad över en laptop är inte optimalt för kroppen och därför väljer fler att jobba med en monitor. För att bidra till en ytterligare bättre ergonomi på moderna kontorsarbetsplatsen har Samsuns monitorer justerbara stativ i både höjd och sidled. De värnar även om våra ögon med monitorernas inbyggda funktion som reducerar skadligt blåljus samt är flimmerfria. 

Lös vardagspusslet – med Smart Monitor 

Morgondagens arbetsplats kan för många även fortsättningsvis vara hemmet. Därför har Samsung lanserat deras Smart Monitor – en monitor som inte bara är lämplig för arbete utan för att titta på film och serier, spela tv-spel eller bara surfa på. 

– Det här är en skärm som hela familjen kan använda sig av. Den har smartfunktioner precis som en smart-tv med olika inbyggda applikationer, och man kan även koppla sin tv-spelskonsol till den. Den är en perfekt lösning om man bor på en mindre yta där det är svårt att få plats med både TV och arbetsplats, och löser helt enkelt vardagspusslet, säger John Hedendahl. 

Det är även möjligt att jobba fjärrstyrt i molnet på skärmen tack vare inbyggda applikationer som till exempel Microsoft 365, och man behöver alltså inte koppla sin bärbara dator till skärmen. Med funktionen DeX går det dessutom att trådlöst koppla upp en Dex-kompatibel Smartphone till skärmen för att underlätta arbetet. 

– Säg att du har massa mejl att svara på i mobilen, men vill att de ska gå snabbare att svara på. Då kan du koppla mobilen till monitorn och skriva dina mejl på ditt anslutna tangentbord istället, säger John Hedendahl och fortsätter:

– Genom att använda sig av Smart Monitor på hemmaplan får du en effektiv arbetsplats men även en plattform för hela familjen. 

Om Samsung 

Samsung inspirerar och bidrar till utveckling genom att skapa teknisk innovation som tar fram produkter och design som syftar till att berika samhället och människors liv. I Norden erbjuder Samsung alla skärmar du behöver för att skapa en modern arbetsplats. Allt från den senaste LED-tekniken som möjliggör gränslöst stora skärmar med hög bildkvalitet, till interaktiva touch skärmar för engagerande möten samt informationsskärmar för både utomhus- och inomhusmiljö. Flera av Samsungs monitorer har olika miljöcertifieringar och ergonomicertifieringar, som TCO, EPEAT och Energy star. Du kan läsa mer om respektive certifiering här: TCO, EPEAT, Energy star

Läs mer om Smart Monitorn för hemmaarbetet här 

Läs mer om monitorer för moderna arbetsplatsen här 

LÄNKAR: 

TCO 

EPEAT 

Energy star 

Smart Monitor 

Monitor modern arbetsplats

Mer från Samsung

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Samsung och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?