ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Miljardären rasar mot regeringen

  • Entreprenören Dan Olofsson har ilsknat till. Foto: Jesper Frisk
Regeringens nya exportoffensiv får hård kritik. De nya satsningarna är småpengar jämfört med de planerade skattehöjningarna, anser företrädare för näringslivet.

På måndagen presenterade regeringen, med statsminister Stefan Löfven i spetsen, en rad nya åtgärder som ska stärka svensk export och svenskt innovationsklimat.

Redan i år handlar det om ett tillskott på 226 miljoner kronor och därefter 315 miljoner per år resten av mandatperioden.

Men försöken att sälja in åtgärderna som en näringspolitisk offensiv ser inte ut att lyckas. Entreprenören Dan Olofsson, ordförande och ägare av Danir-gruppen, väljer att gå fram med stora sågen.

”Regeringen höjer skatterna med 20 miljarder kronor 2016. Sedan satsar man ca 1 procent av detta på exportfrämjande åtgärder vilket rubriceras som en offensiv satsning. Man måste titta på vad som ligger i respektive vågskål och det är nettot som är en satsning”, säger han.

Att högre skatter på företag och arbete skulle resultera i fler jobb är en ekvation som är omöjlig att få ihop, anser Dan Olofsson.

”De flyttar många miljarder från företagsamheten till staten och så tror man att staten är något sorts expert på att skapa jobb och dynamik i ekonomin vilket inte är min tro. Det är en tuff global konkurrens och vi måste värna om våra företag. Tänket att bara belasta företagsamheten med kostnader är i grunden fel”, säger han.

Liknande kritik levererar Christer Ågren, vice vd i Svenskt Näringsliv.

”Satsningarna – vars effekter är högst oklara – är småpengar i jämförelse med den kostnadschock man nu skickar på företagen”, skriver han i en kommentar till Di.

Även Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune är skeptisk till regeringens exportsatsning.

”Satsningarna är marginella och ger ingenting, utan tydligt mål vad de ska leda till. Vi vill istället se att regeringen tar ett helhetsgrepp som positivt medverkar till bra förutsättningar till industrin och att nya företag startar, växer och stannar i Sverige”, säger han.

Totalt skjuter regeringen till 71 miljoner kronor till det statliga riskkapitalet och 50 miljoner till strategiska samverkansprogram mellan näringsliv och akademi.

Till detta kommer 75 miljoner till handels- och exportfrämjande insatser samt 30 miljoner som ska användas för att marknadsföra Sverige som turistmål.

”Vi välkomnar de extra anslagen till Visit Sweden. Ökad turism ger skatteintäkter och jobb. Dessa satsningar är dock små i förhållande till de ökade kostnader, över 1,5 miljarder kronor, som drabbar besöksnäringen av de dubblerade arbetsgivaravgifterna för unga”, skriver Visitas vd Eva Östling i en kommentar.

Entreprenören Dan Olofsson tror att regeringens exportsatsning endast kommer att ha en marginell effekt och är samtidigt orolig inför framtida budgetar.

”Satsningen kan väl ha någon liten effekt men du har ändå en större negativ effekt med de höjda skatterna. Vi talar ändå bara om en första vårbudget. Sen kommer det fler budgetar och jag är helt övertygad om att det kommer ytterligare skattehöjningar så vida regeringen inte tänker om”, säger han.

Näringsminister Mikael Damberg anser dock att den nya exportsatsningen måste ses i ett större sammanhang.

”Den stora förändringen i budgeten under den här regeringen är de stora investeringar vi gör på utbildning och kunskap och investeringar i bostadsbyggande och infrastruktur”, säger han.

Samtidigt försvarar han beslutet att höja ungdomsarbetsgivaravgifterna.

”Om man ska orka med att göra de här stora investeringarna vi gör nu, så måste man finansiera dem. Det vi gör är att ta bort en del skatteundantag som den borgerliga regeringen genomförde och som inte fungerade och hade den effekt som man hoppades på”, säger Mikael Damberg.

Tyck till