ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finland har Gripen på radarn

  • Foto: Stefan Kalm / SAAB

Finland har dragit i gång köpet av nya stridsflygplan, en affär värd minst 60 miljarder kronor. En het kandidat är svenska Gripen.

Nyligen meddelade försvarsminister Peter Hultqvist och hans finska kollega Carl Haglund att det militära samarbetet mellan länderna ska fördjupas. Bland annat ska Sverige och Finlands flygvapen kunna operera tillsammans och använda varandras flygbaser.

Nu kommer nästa steg. På torsdagen godkände regeringen att Finland får ta del av sekretessbelagd information rörande Jas 39 Gripen NG, den uppgraderade modellen som ska ersätta dagens Jas Gripen 39 C/D.

”Bakgrunden till framställningen enligt Försvarets materielverk är att Finland har aviserat att anskaffningsprocessen för att ersätta de nuvarande finska F-18 flygplanen kommer att påbörjas under hösten 2015 och Finland har därvid uttryckt önskemål att få ta del av uppgifter avseende Jas 39 Gripen”, skriver regeringen i beslutet.

Frågorna om Jas 39 Gripen kommer från den grupp som finska försvarsdepartementet har tillsatt för att göra en förstudie av ersättning av F/A-18.

”Gruppen skriver en rapport som ska vara klar i maj”, säger Joakim Wallin, marknadschef på Försvarsexportmyndigheten.

Finlands flygvapen har i dag 62 amerikanska F/A-18, så kallade Hornet-plan. De köptes in 1995 och som anses vara förbrukade i mitten av 2020-talet.

Att ersätta de amerikanska flygplanen beräknas kosta minst 6 miljarder euro, motsvarande cirka 60 miljarder kronor, och det lär ta flera år innan allt är klart.

Andra stridsflygplan som nämnts i förhandsspekulationerna är brittisk-amerikanska F-35A och ryska Suchoj T-50.

Slovakien är annars det land som i tiden ligger närmast en Gripen-affär. Landet vill antingen köpa eller hyra åtta-tolv Gripen-plan.

”Vi för diskussioner med Slovakien och det är en positiv dialog”, säger Joakim Wallin om förhandlingarna som beräknas vara klar i år.

Tyck till