1515

Stockholmsbörsen: Har återhämtat sig<br />

På måndagseftermiddagen hade Stockholmsbörsen återhämtat stora delar av förmiddagens dryga 1-procentiga tapp.

En teknisk analytiker uppgav för Nyhetsbyrån Direkt att "köparna tydligt sög upp säljtrycket vid de viktiga tekniska zonerna 1.644 och 1.656. Nästa viktiga nivå på ovansidan är 1.676".

Fokus för handlarna var annars fredagens starka jobbrapport från USA som initialt framkallade viss räntehöjningsoro som dock avtog något.

Strax efter klockan 14.30 noterades OMXS30-index på 1.659, vilket motsvarade en nedgång med 0,2 procent.

Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 8 miljarder kronor. På kontinenten var Euro Stoxx 50-index ned 0,4 procent och tyska DAX var oförändrat.

"P/E-värderingen av den svenska börsen har lyft med 15 procent sedan i oktober medan vinstprognoserna har varit förhållandevis stillastående. Den nyligen avslutade rapportsäsongen för fjärde kvartalet var ganska ljummen och gav heller ingen större anledning att hissa upp vinstestimaten. Frågan är om det är skenande aktiekurser och omkullsprungna analytiker som trots allt jagar på höjda riktkurser, eller om det är starkare fundamenta. Sannolikt en kombination av båda, men utan tvekan är börsen i nuläget ganska dyr och det finns anledning att navigera varsamt" säger Niklas Wellfelt, aktiestrateg på Remium, till Nyhetsbyrån Direkt.

Banksektorn som initialt tyngde index var återigen på plus. Nordea gjorde en rejäl uppryckning och gick från minus 1,2 procent till plus 0,4 procent, en liknande rörelse stod tungviktaren Ericsson för vilket också bidrog till återhämtningen.

Trots återhämtningen var flera aktier på minus, Swedish Match var det ett av sänkena med sina 2,2 procent på nedsidan sedan Danske Bank tagit ned tobaksaktien till behåll från tidigare köp.

Nokia, som har tre uppgångsdagar i ryggen, rekylerade 1,2 procent.

Bland de mindre bolagen fick Eniro ögonen på sig då aktien rusade 19,5 procent. Enda synliga nyhet var att styrelsen nu godkänt ett finansieringspaket med en nyemission av stamaktier och emission av konvertibler.

Förmiddagens kursvinnare Aerocrine fortsatte stiga, 11,9 procent var aktien upp efter att Pareto Securities höjt astmabolaget till köp från behåll.

Börsveckans köprekommendationer var kursdrivande. Vitec steg 6,2 procent. Tidningen tycker att programvarubolaget är en långsiktig portföljkandidat.

Railcare gick gladde också sina aktieägare med en uppgång på 2 procent. Under 2014 lossnade det rejält för järnvägsentreprenören som bör kunna öka sin vinst under 2015 skrev tidningen.

Fastigheter, som haft en urstark utveckling i rådande lågräntemiljö, fortsatte sin tydliga rekyl.

Hemfosa, som fallit cirka 11 procent de senaste dagarna, minskade 2,7 procent och Sagax var ned 3 procent efter den senaste tidens dryga 12-procentiga fall.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?