1515

Räntor och valutor: USA-räntor fortsatte svagt upp<br />

USA-räntorna fortsatte svagt upp efter svensk stängning i fredags sedan ytterligare en stark jobbrapport tidigare fått räntorna att stiga och dollarn att stärkas rejält.

Marknaden tolkade jobbrapporten, som var starkare än väntat, som ett tecken på att Federal Reserve kan vara närmare en räntehöjning.

Sysselsättning ökade med 295.000 personer i februari vilket var mer än väntat och arbetslösheten sjönk till 5,5 procent, men samtidigt låg lönetillväxten fortsatt stilla då inflationen är fortsatt låg.

Fed-chefen Janet Yellen betonade att lönetillväxten kommer att spela en nyckelroll i räntebesluten när hon talade inför kongressen i slutet på februari.

Den amerikanska ekonomin har skapat minst 200.000 nya jobb per månad i tolv månader i rad nu, vilket inte har hänt sedan 1995.

Detta kommer antagligen leda till att Fed slopar ordet "tålmodig" (patient) från sin framåtblickande guidning vid nästa möte, enligt marknadsaktörer.

I måndagens asiatiska handel pekar de amerikanska räntorna svagt nedåt, med tioårsräntan oförändrad på 2,73 procent, jämfört med svensk stängning i fredags.

I eftermiddag publiceras LMCI arbetsmarknadsindex för februari, som är Federal Reserves samlade indikator för arbetsmarknaden.

Senare i veckan riktas blickarna mot detaljhandeln på torsdag och preliminärt Michigan-index för mars på fredag.

I helgen redovisade Kina sin handelsbalans, som visade ett klart större överskott än väntat i februari. Exporten ökade med 48,9 procent jämfört med samma månad året före, väntat var +4,5 procent. Importen sjönk 20,1 procent, väntat var -12,1 procent.

Senare i veckan väntas mer statistik från Kina, som KPI, detaljhandel och industriproduktion.

Dessutom fortsätter partikongressen.

Japanska räntor pekar svagt uppåt, Tokyobörsen sjunker och yenen är marginellt starkare mot dollarn på måndagen.

Japans BNP steg med 0,4 procent under fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal, och steg med 1,5 procent i beräknad årstakt, enligt definitiv statistik.

Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en uppgång i BNP med 0,5 procent jämfört med kvartalet före och en uppgång med 2,2 procent i beräknad årstakt.

Ökad privatkonsumtion motverkades av att företagen oväntat minskade sina investeringar och drog ned lagren.

Den japanska bytesbalansen visade ett lite mindre överskott än väntat i januari.

Senare i veckan väntas från Japan definitiv industriproduktion och maskinorder.

Hiroshi Nakaso, BOJ:s vice-chef, sade i ett tal på måndagen att det är mycket viktigt att bedöma den underliggande trenden för inflationen. Om fallande oljepriser sänker inflationen, men inflationsförväntningarna förblir opåverkade samtidigt som inflationen rör sig mot 2 procent som trend, då finns det inga skäl för Bank of Japan att agera.

"Å andra sidan, om fallande oljepriser påverkar inflationsförväntningarna på medel till lång sikt och det bedöms vara svårt att uppnå en inflation på 2 procent i framtiden, då kommer ett penningpolitiskt svar att vara nödvändigt", sade han.

Han sade senare till reportrar att den svaga yenen lyfter exportbolag och turism, men att det finns en oro för att den pressar de reala inkomsterna.

Enligt vice BOJ-chefen är önskvärt att valutakursen speglar ekonomiska fundamenta och att valutan är stabil.

På valutamarknaden handlas dollarn kring 121 mot yenen, jämfört med 121:13 i fredags, medan euron har tappat ytterligare till 1:084 mot dollarn från 1:086.

Kronan är stabil mot dollarn och 2 öre starkare mot dollarn.

På veckans europeiska makroagenda finns bland annat industriproduktion och KPI-statistik från en rad länder.

För svensk del är det en tung makrovecka, med bland annat KPI, arbetslöshet och Prosperas stora inflationsenkät, som kan få en avgörande betydelse eventuella ytterligare åtgärder från Riksbanken.

måndag 6.30 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 3,5875 (8:4695) EUR/USD 0,623611 (1:0861)
EUR/SEK 1,6125 (9:1984) USD/JPY 121:03:00 (121:13)
Jp obl 2 0,02 -0,01 Jp obl 10 0,42 -0,4
Ty obl 2 -0,21 (-0,20) Ty obl 10 0,39 -0,37
US obl 2 0,72 -0,73 US obl 10 2,23 -2,23


Innehåll från Ikano BostadAnnons

Kunddriven innovation leder bostadsutvecklingen

Flexibla eluttag, flyttbara väggar och hem som räcker bortom den egna lägenheten. Nya sätt att leva gör att vi söker nya sätt att bo – frågan är bara om fastighetsbolagen hänger med?

Läs mer om Ikano Bostads innovationsprogram BoLabb 

Innovation kan skapas på många sätt. Den kan vara teknikdriven, det vill säga ny teknik uppfinns först och därefter undersöks hur den kan implementeras i människors vardag. Eller så kan den vara behovsdriven, det vill säga att människors behov är det som styr vilka lösningar som tas fram. På Ikano Bostads BoLabb jobbar man efter det senare alternativet. 

– Vårt innovations- och utvecklingsarbete är väldigt kunddrivet. Vi lyssnar in vilka problem kunderna brottas med och försöker lösa dem, säger Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad. 

BoLabb är egentligen inte ett fysiskt labb utan namnet på den metodik som används. 

– VI arbetar i tre faser. Den första är utforskande, den andra är skapande och i den tredje implementerar vi. 

Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.
Lotta Sjödin, strategisk innovations- och utvecklingsledare på Ikano Bostad.

I den första fasen är det viktigt att vara öppen och framförallt försöka detektera kundernas behov, inte deras önskemål om lösningar, säger Lotta.  

– Henry Ford sa en gång att om han hade lyssnat på sina kunder så hade de önskat sig en snabbare häst. Och det är ju det som är skillnaden mellan att lyssna på behov och på önskemål om lösningar. Behovet var att förflytta sig snabbare, inget annat. Men börjar man prata om lösningar för tidigt så målar man lätt i sig i ett hörn. 

FlexEl och FlexRum

För Ikano Bostad har det kunddrivna arbetssättet lett till flera innovationer som kommit till användning i kundernas vardag. Ett strategiskt samarbete med IKEA mynnade till exempel ut i flyttbara eluttag och dito väggar. 

– Många människor bor i dag lite mindre än vad de egentligen skulle vilja. Det gör att behovet av flexibilitet ökar. Ibland behöver man kanske ett extra rum att sova i, ibland ett extra rum att jobba i. 

Smart FlexEl
Smart FlexEl

De flyttbara eluttagen bottnade i att många av kunderna berättade om den dagliga kampen mot sladdhärvor och uttag som aldrig satt där de borde. 

– Båda de här lösningarna används i dag i praktiken. Vi jobbade tidigt med prototyper i skala 1:1 som kunderna fick prova, blanda annat genom att flytta in i testlägenheter. Och efter att vi implementerat lösningarna i riktiga hem så gör vi också uppföljningsbesök, för att se hur de fungerar i verkligheten, säger Lotta. 

Delad boyta

Just nu jobbar BoLabb med ett projekt som undersöker hur våra bostäder kan anpassas för att delas med flera. Tanken är att alla har sitt eget space, som kanske är lite mindre än vanligt, men att det i gengäld finns gemensamhetsytor, som vardagsrum och kök. 

– Många människor upplever i dag att de känner sig isolerade och saknar en större gemenskap. Samtidigt står städerna för en stor del av vår resursförbrukning och kan vi använda dem mer effektivt kan det ha en stor klimatpåverkan. 

Kontor på dagen och sovrum på natten.
Kontor på dagen och sovrum på natten.

Projektet riktar sig i ett första steg till ensamhushåll eller familjer med upp till två personer. Och tanken är inte att skapa nya 70-talskollektiv – utan att anpassa boendet efter vad dagens kunder behöver. 

– Det vi har sett hittills är att människor har ett behov av gemenskap, men man vill inte att den ska kännas påtvingad. Vi ska snart börja bygga bostäder i Malmö där vi kommer att utforska exakt hur det här ska göras. Just att vara inlyssnande genom hela processen är jätteviktigt för att det ska bli bra, säger Lotta. 

Här finns allt du vill veta om Ikano Bostad 

Mer från Ikano Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Ikano Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?