ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Oljemiljardärens lyxyacht i hamn

  • Foto: Pressbild Feadship
Den svenske oljemiljardären Lukas Lundins nybyggda lyxyacht Savannah lämnade i slutet av förra veckan varvet i den nederländska staden Aalsmeer med destination Rotterdam, där ägaren enligt ännu obekräftade uppgifter förväntas få den levererad.

När giganten påbörjade sin resa gled den inte obemärkt fram längs de holländska kanalerna.

"Den är ju så ofantligt stor att den knappt kunde passera genom ett flertal trängre passager”, säger Ewa Wildmark, frilansjournalist som är stationerad i Nederländerna.

Lukas Lundins nya ögonsten Savannah är världens största hybridyacht, vilket innebär att den kan köras på både el och diesel. Enligt uppgifter till EFN, som är Handelsbankens nyhetskanal, tog den fem våningar höga lyxkryssaren fyra år att bygga och hon är bland annat utrustad med pool, biosalong och flera barer. På sajten framgår också att omkring 1.000 personer arbetat med bygget, men båtens pris förblir okänt.

Inom Lundinsfären, där Lukas Lundin har flera styrelseuppdrag, vill man  inte heller kommentera yachten.

”Vi uttalar oss aldrig om ärenden som angränsar till privata investeringar”, säger Robert Eriksson, talesperson för flera av bolagen i sfären.

Invigningen av monsterbåten ägde rum redan i slutet av januari i år, men nu kan den alltså vara på väg att slutligen nå sin ägare. Enligt sajten Marine Traffic, där man kan följa olika fartygspositioneringar, låg Savannah på måndagseftermiddagen för ankar i Schiedam, inte långt från Rotterdam.

Med även om hon med sina 81 meter på längden är störst i klassen hybridyachter, är hon långt ifrån störst helt och hållet. Den ryske oligarken och fotbollsikonen Roman Abramovitjs yacht Eclipse mäter hela 164 meter, enligt EFN. Därmed är hon mer än dubbelt så lång som Savannah.

Enligt EFN har Lukas Lundin den senaste tiden också valt att hyra ut sin gamla båt Odessa, för blygsamma 2,3 miljoner kronor i veckan. Fartyget ligger även ute för försäljning.

Nybyggda Savannahs hemmahamn kommer enligt Marine Traffic att bli Bloody Bay, utanför Jamaica. Hon är också registrerad under caymansk flagg.

Marknadens bästa pris på fakturaköp och belåning (Extern tjänst)

Tyck till