1515

New York-börsen: Handel på plussidan väntas<br />

De ledande amerikanska aktieindexen inledde veckan med noteringar strax över nollstrecket. Fredagens starka sysselsättningsdata som bidrog till oro om en snar räntehöjning från Federal Reserve låg färskt i minnet hos investerare.

Strax före klockan 15 var det breda S&P 500 upp 0,2 procent till indexnivån 2.075, medan storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average klättrade 0,4 procent till 17.928. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 0,1 procent till 4.934.

Omsättningen uppgick till cirka 100 miljoner aktier på New York-börsen och 210 miljoner aktier på Nasdaq.

"Marknaden tar sig en ny titt på marknaden i ljuset av fredagens sysselsättningsstatistik. Att Feds räntehöjning närmar sig indikerar att ekonomin blir allt starkare, vilket är positivt för företagens vinster. Hur som helst kommer Fed att ta det väldigt försiktigt", sade Andrew Wilkinson, chefmarknadsanalytiker på Interactive Brokers i Greenwich, till Bloomberg News.

Apple, som steg i slutet av förra veckan efter uppgifter om att aktier tar AT&T:s plats i Dow Jones Industrial Average, var i fortsatt fokus på måndagen - men av en annan anledning.

Bolagets vd Tim Cook ska hålla en presskonferens på måndagskvällen svensk tid, vid vilken flera detaljer kring bolaget smarta klocka Apple Watch väntas. Aktier steg 0,7 procent.

Biltillverkaren General Motors inledde veckan starkt med en uppgång på 1,7 procent, sedan bolaget aviserat en höjd utdelning och planer på att återköpa aktier för 5 miljarder dollar.

Twitter, bolaget bakom det sociala nätverket med samma namn, klättrade 2,2 procent. En munter analys från JP Morgan, i vilken rekommendationen övervikt och riktkursen 67 dollar upprepades, lade grunden för uppgången som ledde aktien till en notering på knappt 48 dollar.

I oljesektorn rörde sig Whiting Petroleum 11 procent högre efter rykten om att oljebolaget eventuellt står inför ett uppköp.

På förvärvsarenan nåddes även investerare i fastighetsbolaget Macerich av glädjande nyheter, då Simon Property lagt ett bud på bolaget värt 22,4 miljarder dollar inklusive skulder. Macerich avancerade 6 procent, och Simon Property steg 0,5 procent.

Inom S&P 500 var energi, teleoperatörer och hälsovårdsbolag i botten, medan industri, el- och gas, samt konsumentvaror gick starkast.

På obligationsmarknaden var räntan på amerikanskt tioårigt statspapper 5 punkter lägre på 2,20 procent.


Innehåll från FujitsuAnnons

Så ser den framtida intelligenta arbetsplatsen ut

Det pågår ett skifte i hur vi ser på kontorsarbetsplatser och de flesta är överens om är att utvecklingen påskyndats dramatiskt av pandemin. En arbetsgivare behöver säkerställa att en arbetsmiljö uppmuntrar frihet, flexibilitet och mobilitet. Det japanska företaget Fujitsu är idag en ledande expert inom IT för arbetsplatser för både privat och offentlig sektor.

– Vi har en gigantisk kundbas och har därför lärt oss varje kundkategoris behov. Med vår bredd i portföljen ser vi till att allt bara fungerar. Få aktörer har kommit så nära slutanvändaren i kombination med att ha kvar den globala styrkan. I Sverige är det ofta antingen eller, men här är vi unika, säger Viktoria Granqvist, Head of Delivery för Fujitsu IT-tjänster.  

Organisationers behov förändras på grund av pandemin

Även om det i Sverige tidigare funnits en viss typ av distansarbete går det inte att komma ifrån att företag tvingats tänka om drastiskt i samband med pandemin. När flera nödgats att arbeta från hemmet har det varit avgörande att kunna göra det på ett effektivt sätt. Rätt digitala verktyg är en nyckel för att kunna hantera de förändringar som distansarbete kräver.

Fujitsu är enligt analysföretaget Gartner en av ledarna inom arbetsplatstjänster och arbetar globalt med allt från stora detaljhandels-kunder och banker till tillverkningsföretag och erbjuder en verklighet där medarbetarna kan jobba var, när och hur de vill.    

– Vi jobbar med alla slags IT-tjänster och med våra verktyg klarar företag att jobba från vilket ställe som helst. Vi kliver in där det finns behov, allt ifrån att se till att datorn har den senaste säkerhetsuppdateringen till att säkerhetsställa att informationen är skyddad och att hårdvaran eller mobiltelefonen är kompatibel med de program som används. Vår målbild är att allting alltid ska fungera utan några problem, berättar Viktoria Granqvist.

Framtidens arbetsplats kräver effektivt flöde av information

Tillsammans med IDC har Fujitsu gjort en undersökning om hur den framtida intelligenta arbetsplatsen kommer att se ut i Sverige. Resultatet visar att det är avgörande med rätt värderingar men också att få informationen att flöda på ett effektivt sätt.

– Unga som kommer in i arbetslivet idag har alltid använt sig av appar. De förväntar sig att det ska vara lika lätt kunna kommunicera på arbetsplatsen som med kompisarna och för detta krävs nya IT-verktyg. I undersökningen ser vi att många nordiska företag lyfter just behovet av digitalisering och kontinuerligt lärande för att använda nya verktyg.   

– Tidigare har kontoret varit den stora identiteten, idag krävs det mer av företagskulturen. Man behöver gå bort ifrån de materiella symbolerna och lägga fokus på det immateriella och bli mer värdebaserad. Det kräver förändrat ledarskap och nya sätt att mäta medarbetarnöjdhet. En jämlik organisation behövs där alla medarbetare bidrar till företagets värde på ett tydligt sätt, avslutar Viktoria Granqvist.

Mer information om Fujitsu

Fujitsu är ett av Sveriges bredaste IT-tjänsteföretag med 650 medarbetare i Sverige som hjälper företag och organisationer att utveckla sin verksamhet med IT och digitalisering. Fujitsu är det enda globala, japanska IT-företaget, med 129 000 medarbetare i 100 länder. Kombinationen av global styrka och lokal närvaro gör att Fujitsu kan följa svenska kunder ut i världen.  

Mer information om Fujitsu och Work Life Shift

 

Mer från Fujitsu

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fujitsu och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?