ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Norwegianaktier på vift

  • Foto: Håkon Mosvold Larsen / TT
Norwegians vd och grundare Björn Kjos har i det tysta släppt ifrån sig aktier för 380 miljoner kronor sedan pilotstrejken bröt ut i lördags. Bristen på flaggningsmeddelande förbryllar Oslo Börs.

Han är flygbolaget Norwegians överlägset största ägare. Men sedan pilotstrejken påbörjades i lördags har vd och grundare Björn Kjos under oklara omständigheter gjort sig av med aktier till ett värde på 380 Mkr.

Affärerna har genomförts via bolaget HBK Invest AS där även styrelseledamoten Björn H Kiese är storägare.

Di har tidigare rapporterat att HBK Invest i mitten av december flaggade för en försäljning av 703.000 aktier, motsvarande 2 procent av flygbolaget. HBK Invest minskade då sin ägarandel från cirka 27 till 25 procent.

Aktierna såldes över marknaden för 261 norska kronor styck, vilket var 19 kronor under rådande aktiekurs på 280 norska kronor den 15 december. Totalt kammade Björn Kjos och Björn Kiese hem 188 Mkr på affären, sett till växelkursen som gällde då.

Nu har HBK Invest alltså gjort sig av med ytterligare cirka 1,6 miljoner aktier i Norwegian. Något flaggningsmeddelande har dock inte gått ut. Men enligt nyligen uppdaterade ägarlistor hos Oslo Börs har HBK Invests ägarandel under veckan minskat till cirka 20,5 procent. Det mesta tyder på att affären genomfördes i måndags, den 2 mars efter det att strejken redan brutit ut. Aktierna är i dag värda cirka 380 Mkr.

Geir Harald Aase, informationschef på Oslo Börs är osäker på bakgrunden till affären. Han uppger att HBK Invest är en så kallad "primär insider" och ska därför flagga för försäljning i denna storleksordning. En möjlig förklaring är att aktierna lånats ut.

"Om en primär insider lånar ut aktier råder inte anmälningsplikt", säger han.

De senaste månaderna har varit turbulenta. Totalt har Norwegians aktie tappat närmare 20 procent av sitt värde under perioden sedan den 15 december.

Följande händelser har fått kursen att backa:

  • Den 16 december flaggar HBK Invest för att man sålt 703.000 aktier. Aktien faller med 9 procent samma dag till 255 norska kronor.
  • Den 12 februari redovisar Norwegian en brakförlust på 1,2 miljarder norska kronor för fjärde kvartalet. Aktien backar med 11 procent till 242 norska kronor.
  • Måndagen den 2 mars. Första handelsdagen sedan strejken brutit ut. Aktien backar med drygt 6 procent till 218 norska kronor. Detta är troligtvis samma dag som HBK Invest gör sig av med 1,6 miljoner aktier.

Di har sökt Björn Kjos för en kommentar till aktieaffärerna.

Vid 16:30-tiden under torsdagen stod Norwegians aktiekurs i 225 norska kronor.

Totalt värderas Norwegian därmed till 8,5 miljarder kronor. HBK Invest andel på 20,5 procent värderas till drygt 1,7 miljarder kronor.