1515

Räntor och valutor: Euron under press<br />

Euron hamnade under förnyad nedåtpress på onsdagen, mot dollarn handlades den gemensamma valutan ner till de lägsta nivåerna sedan 2003, europeiska statspappersräntor noterade endast mindre förändringar, något upp i längre löptider.

En utlösande faktor för euroförsvagningen verkade vara en dom i EU-domstolen som går emot ECB:s policy om clearinghus som hanterar euro. Det bidrog till att euron bröt igenom stödnivåer samtidigt som marknadsaktörer förberedde sig på ytterligare besked om ECB:s obligationsköpprogram på torsdagen.

Definitiva tjänste-PMI för euroområdet kom in på 53,7 i februari, vilket var högre än 52,7 i januari men något lägre än preliminära 53,9. Spanien och Italien backade jämfört med i januari samtidigt som det definitiva utfallet i Tyskland var 0,8 indexpunkter svagare än det preliminära.

Detaljhandeln i euroområdet ökade dock med överraskande starka 3,7 procent i januari, jämfört med januari 2014 (väntat +2,3 procent).

I Sverige sjönk Silf/Swedbanks tjänste-PMI till 56,7 i februari från 57,9 i januari, vilket var i linje med förväntningarna enligt SME Direkts prognosenkät. Index för affärsvolymen steg i februari medan alla övriga delindex sjönk (alla dock kvar i tillväxtzonen).

Svenska statspappersräntor steg något i längre löptider på onsdagen, tioårsräntan upp 2 punkter, till 0,78 procent, och räntegapet mot den tyska motsvarigheten var oförändrat 41 punkter.

Kronan fortsatte att stärkas mot euron på förmiddagen, euron notades som lägst till nivåer under 9:21, den lägsta nivån sedan i början av november och cirka 27 öre lägre än noteringarna strax innan räntebeskedet den 12 februari.

Riksbanksdirektionen möttes på onsdagen, men mötet avslutades utan något uttalande trots den senaste tidens påtagliga kronförstärkning.

Ekonomerna på Swedbank flaggar dock i ett kundbrev för att nästa direktionsmöte, den 18 mars, bör bevakas för eventuella "mellanmötesåtgärder". Då har ledamöterna fått besked om såväl Prosperas stora undersökning om inflationsförväntningarna som KPI-utfallet för februari.

Kronan försvagades senare efterhand, vid den svenska stängningen noterades euron till 9:26, 1 öre högre jämfört med tisdagens svenska stängning. Dollarn hade samtidigt stärkts knappt 10 öre, till 8:36, och TCW-index hade stigit till 130,01 (129,59).

I USA visade rapporten från ADP att sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 212.000 personer i februari, ned från reviderade 250.000 i januari (213.000). Utfallet var något lägre än väntade +219.000, och det kan kopplas till oljeprisfallet dämpar sysselsättningen i energirelaterade sektorer, enligt Mark Zandi, chefekonom vid Moody´s analytics.

Prognoserna inför fredagen pekar mot att den totala sysselsättningen, utanför jordbrukssektorn, ökade med 235.000 personer i februari, efter +257.000 i januari.

ISM:s tjänsteindex steg till 56,9 i februari, från 56,7 i januari (väntat 56,5), och en särskilt positiv faktor var att underindex för sysselsättningen steg till 56,4, från 51,6 i januari.

Amerikanska statspappersräntor steg efter den svenska marknadens stängning på tisdagen, men noterade endast blygsamma rörelser på onsdagen. Vid den svenska marknadens stängning noterades tioårsräntan till 2,12, 4 punkter högre än vid samma tid på tisdagen.

Indiens centralbank, RBI, sänkte oväntat sin reporänta med 25 punkter till 7,50 procent vid ett icke schemalagt räntemöte. Det var andra gången i år som RBI sänkte räntan mellan officiella möten.

Sänkningen kommer efter att regeringen lättat på sitt underskottsmål, men samtidigt åtagit sig att genomföra en mer kvalitativ finanspolitisk konsolidering.

Polens centralbank sänkte vidare styrräntan från 2,0 till 1,5 procent, mer än väntat, och blev därmed den 21:a centralbanken som lättar penningpolitiken i år.


Innehåll från Lifts AllAnnons

Så undviker du arbetsskador och viten på lagret

Lager och distributionscentraler har länge haft problem med arbetsskador med dyra kostnader som följd. Men nu finns en teknisk lösning, som kan spara pengar för arbetsgivaren och öka livskvalitén för de anställda. 

Orderplockare på lager och distributionscentraler kan ofta handplocka varor på 15-16 ton under en enda dag. Repetitiva lyft skapar i förlängningen förslitningsskador. Förutom försämrad livskvalité för orderplockaren, så drabbar det arbetsgivaren med en rad negativa konsekvenser. Dels i form av utgifter för de 14 första sjukdagarna, dels tillkommer kostnaden för ersättare med motsvarande eller högre lön. I längden kan det även leda till dyra viten, som utfärdas av Arbetsmiljöverket när företag inte åtgärdar arbetsmiljöbrister. 

Med hjälp av lyfthjälpmedel blir lasten nästan viktlös

Många företag vet inte om att det finns en lösning på deras lyftproblem. Men på DLP AB, Fuchs, samt Hillebrands dryckeslager i Jordbro valde man att investera i lyfthjälpmedel från Lifts All för att förenkla de många lyften. Med hjälp av Speedy Picker, en kranarm med lyftverktyg för plocktruckar, behöver truckförarna inte längre plocka kollin för hand. Med hjälp av vakuumteknologi suger lyftverktyget fast lasten inom loppet av ett par sekunder. Därefter kan lagerplockaren med lätthet placera den på önskad plats. Lasten blir nästan tyngdlös, vilket minskar risken för förslitningsskador.

Adnan är lagerplockare på Hillebrand och har jobbat med Speedy Picker i ett år. Han upplever en stor skillnad sedan dess. 

– Det känns bra eftersom det inte blir så hög belastning på kroppen. Man känner sig mycket mindre trött och det är enklare att plocka, berättar han.

– Jag känner mycket stor skillnad i kroppen av att använda Speedy Picker. Om man plockar med kroppen så orkar man inte mycket mer efter jobbet. Man går hem, duschar och sover. Men om man jobbar med kranen så orkar man gå på till gymmet, springa och ha kul med familjen, fortsätter Adnan.

Finns en lösning för skyddsombud att presentera

– Skyddsombud och arbetsmiljöinspektörer på lager har en viktig roll i att lyfta arbetsmiljöfrågorna med sina arbetsgivare. Lösningen på problemet finns, nu behöver den bara genomföras, säger Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All.

Om Lifts All AB:

Lifts All AB är en svensk leverantör och tillverkare av lyftutrustning för lager och industri. Vi har tillverkat över 4500 olika tryckluftsdrivna lyftlösningar till våra kunder världen över. Våra skräddarsydda lyfthjälpmedel är snabba, säkra och ergonomiska. Med ett ergonomiskt lyftsystem kan företag skapa en bättre arbetsmiljö genom att ersätta manuella lyft och reducera arbetsrelaterade skador.

Fenglin Wang Weidsten, försäljningschef för Speedy Picker på Lifts All, tel. 08-594 769 88 e-post: fenglin@liftsall.se

www.liftsall.se

 

Mer från Lifts All

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lifts All och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?