ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Därför nobbar småägarna Jay Z:s Aspirobud

Minoritetsägarna på Spotifykonkurrenten Aspiro nobbar budet från hiphopartisten Jay Z. Detta sedan Aktiespararna rekommenderat dem att göra så.

”Vi ska rekommendera våra medlemmar att säga nej till budet. Vi har samlat drygt 10 procent av ägarna, vilket är tillräckligt för att blockera det”, säger Sune Karlsson, ordförande Aktieägarföreningen Aspiro Aktiekraft.

Aktiespararna har varit engagerade i Aspiro ända sedan storägaren, norska mediekoncernen Schibsted, försökte ta över hela bolaget 2012. Då blockerades budet av de mindre aktieägarna som sedan dess organiserat sig under namnet Aktieägarföreningen Aspiro Aktiekraft.

Den 30 januari fick organisationens medlemmar anledning att samla sig igen. Det var då rapparen Jay Z:s bolag Project Panther Bidco lade ett kontantbud på Aspiro, som driver musiktjänsterna Wimp och Tidal. Streamingtjänsterna är bland annat konkurrenter till svenska Spotify och det av Apple ägda Beats by Dre.

Budet är värt 1,05 kronor per aktie, eller totalt 464 miljoner kronor, vilket var premie om 59 procent i förhållande till stängningskursen dagen innan.

Aspiros norska storägare Schibsted, som äger 76 procent av aktierna via bolaget Streaming Media AS, rekommenderade övriga ägare att tacka ja till budet. Men trots den saftiga budpremien var många mindre aktieägare var skeptiska.

Som Di tidigare rapporterat ville aktieägarföreningen veta mer om hur värderingen gått till och hur mycket pengar den nya ägaren skulle tillföra för att finansiera en internationell expansion.

”Aktiespararna hjälper oss att utvärdera detta och vi kommer förmodligen att följa deras rekommendation”, sade Sune Karlsson, ordförande i Aktieägarföreningen Aspiro Aktiekraft, till Di den 9 februari.

Under onsdagen gick Aktiespararna alltså ut med rekommendationen till minoritetsägarna att tacka nej till budet. En betydande minoritet anser att budet är dåligt och en budhöjning är därför motiverad, skriver Aktiespararna i ett pressmeddelande.

Aktiespararna påpekar även att mer än 10 procent av aktieägarna är negativt inställda till budet. Nuvarande bud kan därför inte fullföljas med mindre än att budgivaren frånfaller anslutningsvillkoret på 90 procent.

"Trots det har budgivaren inte reagerat, vare sig genom att dra tillbaka budet, presentera en budhöjning eller sänka anslutningsvillkoret", skriver Aktiespararna.

Aktieägarföreningens ordförande Sune Karlsson vill nu påbörja samtal med JayZ:s bolag.

”Vi hoppas att vi kan sätta oss och resonera med den köpande parten. Det nya streamingsystemet Tidal med hifi-kvalitet lanseras stenhårt i totalt 25 länder just nu, bland annat USA och England. Men vi misstänker att lanseringen är uppgjord i förväg mellan köparen och Aspiros huvudägare Streaming Media med Schibsted i spetsen. Man kan inte utvärdera värdet på Aspiro i ett sådant läge”, säger han.

Anmälningstiden i Project Panthers bud löper ut den 11 mars.

Vid 10-tiden under onsdagen hade Aspiros aktiekurs backat 1 procent till 1,04 kronor.

För ett längre samtal om Jay Z:s bud på Aspiro, lyssna på senaste avsnittet av DI:s Digitalpodden.  

Tyck till