ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Snart får du betala för att komma in på banken

  • Foto: Petter Cohen
Det trånga ränteläget får bankerna att jaga nya intäkter. Nu kan Di avslöja att flera storbanker tänker börja ta betalt för att släppa in dig på sina bankkontor.

Tidigare har Di avslöjat att SEB börjar ta betalt av sina företagskunder med pengar på kontot. Ett hundratal av bankens stora företagskunder kläms åt när sedan Riksbanken sänkt räntan till -0,25 procent.

Privatpersonerna har dock sluppit uppleva Ingves negativa ränta på sparkontot. Men nu filar bankerna på nya intäktsmöjligheter. Enligt centralt placerade källor i den svenska bankvärlden tänker samtliga storbanker börja ta betalt för bankbesök.

Hur mycket ett fysiskt bankbesök kommer att kosta framöver är oklart. En av Di:s källor uppger dock att diskussionen kring prisnivån går varm i korridorerna:

”Det är prat om att det kommer att kosta som ett biobesök.”

Di erfar dock att prissättningen kan komma att skilja sig åt från plats till plats. För att locka kunder till mindre centralt belägna kontor övervägs lägre priser för dessa. Det kan till och med bli tal om gratisentré på vissa håll.

Det blir dock betydligt dyrare att gå på banken under lunchtid, efter kontorstid och under månadens sista dagar då trycket är högre. Detta planerar man dock kompensera genom att sänka entrépriset under mindre populära besökstider för att skapa en ”happy hour”.

”Först övervägde vi att stänga kontoren helt för kunder. Det är svårt att få något gjort när de springer omkring här inne hela tiden. Men vi insåg snabbt att alla knackningar på fönstren skulle störa ännu mer”, säger en bankkontorsanställd som vill vara anonym till Di.

Och snabbt ska det gå. Redan i början av maj inleder Handelsbanken en pilotperiod i cirka 50 kontor i storstadsområdena och redan nu byggs entréer om till biljettkassor på flera håll. Även Nordea uppges ligga långt framme i sina planer på betalkontor.

Få bättre sparränta - jämför konton här (extern tjänst)

Det är locket på från samtliga storbanker när Di ringer runt för att få uppgifterna bekräftade.

”Vår policy är att aldrig kommentera lösa rykten och ett lösare rykte än det här får man leta efter”, säger Averill Jokhé, chef för Swedbanks svenska kontorsverksamhet.

Här kan du läsa mer om den nya avgiften.

Tyck till