1515

Börsen: Storbankerna tyngde handeln<br />

Stockholmsbörsen avslutade ett väldigt starkt första kvartal med en nedgång på tisdagen, med storbankerna som ett kollektivt sänke. Även på kontinenten präglades de stora aktieindexen av vinsthemtagningar.

OMXS30 stängde 1,2 procent lägre på 1.668. Omsättningen i Stockholm uppgick till 18 miljarder kronor på tisdagen.

"Börsen surnade till lite på eftermiddagen och det är främst bankaktier som tynger, sektorn går också svagt i Europa. Vi har en försiktig inställning till bank eftersom utdelningarna nu är avskilda vilket varit den största attraktionskraften för aktierna. Vår tro är att bankerna kommer få det svårt i rådande lågränteläge", sade Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

I övriga Europa backade FTSE100 med 1,5 procent i London medan DAX sjönk 1,0 procent i Frankfurt. För kvartalet noteras de bägge indexen för uppgångar på 3,3 procent och 22 procent

På hemmaplan stängdes böckerna för det första kvartalet med en uppgång på knappt 14 procent för storbolagsindexet.

Största bidragande orsak till tisdagens trista indexutveckling var storbankerna. Medan SEB, ned 2,6 procent, backade mest hade Nordea, mot bakgrund av sin storlek, störst negativ påverkan på index med sin nedgång på 1,9 procent.

Boliden behöll förmiddagens jumboplats med minus 3,2 procent. Deutsche Bank har sänkt rekommendationen för gruvaktien, som stigit nära 37 procent i år, till behåll.

Electrolux och H&M var enda aktier på plus inom OMXS30-index med sina uppgångar på 0,3 procent och 0,2 procent.

Hexagon vände minus till plus 2,5 procent efter att mätteknikbolaget aviserat nedskärningar i Schweiz och USA för att motverka negativa effekter från valutarörelser.

"En aktie som vi varit positiva till länge är Hexagon som stiger på ett besparingsprogram. Bolaget är också vinnare på de stora stimulanspaketen i Kina som häromdagen drog upp järnvägs- och byggaktier rejält, de är kunder till Hexagon", kommenterade Esbjörn Lundevall.

Inom oljesektorn var det fortsatt rött. Lundin Petroleum sjönk 1,8 procent medan Africa Oil tappade en knapp procent.

Flera insynspersoner, däribland vd, har sålt aktier i Africa Oil. Tilläggas bör att berörda personer nyligen tecknat aktier via optioner i bolaget.

Aktietorgsnoterade NFO Drives har fått en av sina omriktare godkänd för försäljning på den amerikanska marknaden vilket hjälpte aktien knappt 10 procent högre.

Morgonens aviserade riktade nyemission i Diamyd, om 15 miljoner kronor till kursen på 7:50 kronor, bidrog till att aktien stängde 33 procent lägre till kursen 9:20 kronor.

Tisdagens överlägset mest volatila aktie var Aspiro, som befinner sig under uppköp av Project Panther med hiphopstjärnan Jay-Z i spetsen. Handeln i aktien stoppades totalt tre gånger. Det första handelsstoppet gjordes efter att aktien nått nivåer om som högst 12 kronor, närmare 1.000 procent över de 1:05 kronor som budet lyder och som aktien kommer att lösas in till. Sista stoppet skedde på eftermiddagen vid kursen 3 kronor.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?