1515

Räntor och valutor: <br />Kronan backar<br />

USA-räntorna fortsatte svagt nedåt efter svensk stängning i fredags i spåren på svagare statistik än väntat.

I måndagens asiatiska handel har de amerikanska räntorna stigit svagt sedan Kinas centralbankschef Zhou Xiaochuan sagt att tillväxten har saktat in lite för mycket, varnat för disinflation och flaggat för att Kina har utrymme att agera.

I fredags sjönk de amerikanska räntorna sedan reviderad BNP-statistik kommit in lite svagare än väntat. BNP för fjärde kvartalet var oförändrad på 2,2 procent, i stället för att revideras upp till 2,4 procent, som analytikerna räknat med.

I fredags kväll sade Fed-chefen Janet Yellen att en åtstramning av Federal Reserves penningpolitik är sannolik i år, men själva takten kan öka, minska, pausa eller "till och med ändra kurs", sade hon.

"Jag förväntar mig att förhållandena kan motivera en höjning av räntan någon gång i år", sade Janet Yellen, som spelade ner betydelsen av tidpunkten för den första höjningen.

"Vad som spelar roll för de finansiella förhållandena och den bredare ekonomin är hela den förväntade banan för de korta räntorna och inte den exakta tajmingen för den första räntehöjningen", sade Janet Yellen.

Analytiker ansåg att hon upprepade många av de besked som hon lämnade vid presskonferensen efter det senaste FOMC-mötet tidigare i mars.

Danske Bank tyckte det var intressant att hon lyfte fram att det främst är ytterligare förbättringar på arbetsmarknaden som kommer att övertyga henne om att inflationen rör sig i rätt riktning.

Tidigt på måndagsmorgonen handlas den amerikanska tioårsräntan på 1,96 procent, samma nivå som i fredags eftermiddag.

I eftermiddag publiceras statistik över privata inkomster och privatkonsumtion och kontrakterade husköp-

Senare i veckan blir det bland annat bostadsstatistik, hushållens konfidensindikator, ISM för industrin, industriorder och höjdpunkten på fredag då mars månads sysselsättningsrapport offentliggörs.

Oljepriserna har sjunkit då 48 timmar återstår från deadline för en överenskommelse mellan Iran och internationella förhandlare om landets kärnteknikprogram.

Trots långa expertsamtal mellan Grekland och trojkan under helgen gjordes inte tillräckliga framsteg för någon utbetalning av nödlån kan ske inom kort från euroländerna, uppgav EU-källor för Nyhetsbyrån Direkt på söndagen.

Grekland är i akut behov av likviditet och hade hoppats på ett eurogruppsmöte redan på onsdag, med beslut om en delutbetalning på kanske 1 miljard euro. Det är euroländernas finansministrar i eurogruppen som fattar beslut om utbetalningar.

Tjänstemännen från EU-kommissionen, ECB och IMF (före detta trojkan) ansåg att nödvändiga detaljer saknades i Greklands reformplan med 13 punkter.

Enligt EU-källor är ett eurogruppsmöte veckan före påsk högst osannolik medan åsikterna går i sär om möjligheterna för ett möte veckan efter påsk.

Japanska räntor pekar uppåt liksom Tokyobörsen, medan yenen är stabil mot dollarn.

Japans industriproduktion sjönk preliminärt med 3,4 procent i februari jämfört med månaden före och minskade med 2,6 procent jämfört med samma månad året före.

Analytiker hade väntat att produktionen skulle ha sjunkit med 1,9 procent från månaden före och sjunkit med 0,6 procent jämfört med samma månad föregående år, enligt Bloomberg News enkät.

BOJ-chefen Haruhiko Kuroda sade i en TV-intervju att det är alltför tidigt att överväga en avveckling av de penningpolitiska lättnaderna i Japan.

Under veckan väntas Tankan-rapporten för första kvartalet liksom Markits PMI för industrin och tjänstesektorn.

På valutamarknaden handlas dollarn stabilt kring 119:2 mot yenen, medan euron är oförändrad på 1:087 mot dollarn.

Kronan har däremot försvagats med 3 öre mot dollarn och med 3 öre mot euron.

I dag, måndag, publiceras preliminär KPI för mars från Tyskland och Spanien, och konjunkturbarometrar från euroområdet.

För svensk del riktas blickarna under veckan mot inköpschefsindex och detta gäller även för Europa där det också väntas bland annat tysk detaljhandel och arbetslöshet samt snabb-KPI och arbetslöshet från euroområdet.

Noterinagr måndag kl 6.15 (fredag kl 16.15)
Valuta Notering Fredag Räntor Notering Fredag
USD/SEK 8:6056 (8:5757) EUR/USD 1:0867 (1:0870)
EUR/SEK 9:3508 (9:3212) USD/JPY 119:20 (119:19)
Jp obl 2 0,04 (0,04) Jp obl 10 0,39 (0,38)
Ty obl 2 -0,25 (-0,25) Ty obl 10 0,21 (0,21)
US obl 2 0,59 (0,58) US obl 10 1,96 (1,96)


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?