1515

Råvaror: Uppåt för oljan inför rapport<br />

Utvecklingen bland råvarorna var blandad på tisdagsmorgonen. Brentoljan tog igen lite av måndagens drygt 4-procentiga ras.

Ädelmetallerna var lätt på plus medan kopparn, som handlas kring sexveckorshögsta, backade efter måndagens uppgång som kom efter helgens besked om en kinesisk räntesänkning.

I fokus för oljehandlarna var den sedvanliga veckovisa rapporten över amerikanska oljelager som väntas på onsdag.

Enligt Bloomberg News går vi mot ännu en vecka av ökade lagernivåer. En uppgång med 3,95 miljoner fat under veckan som avslutades den 27 februari väntas till totalt 434,1 miljoner fat vilket i sådant fall skulle innebära den högsta nivån sedan starten 1982.

Guld, som noteras kring veckolägsta, har pressats av den senaste tidens starka aktiemarknader som fått kapital att flöda från den ädla metallen.

"Den starkare dollarn och uppgångarna på aktiemarknaderna visar att riskaptiten är stark. När investerare söker risk finns ingen anledning att köpa guld som är kapitalbevarande", sade Helen Lau, analytiker vid Argonaut Securities i Hongkong, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 07.40

Råolja (pris/fat): 31/12


WTI, första termin +0:39 USD 49:98 0,79% -7,89%
Brent, första termin +1:00 USD 60:54 1,68% 2,28%
Basmetaller LME (pris/t on, tremånader stermin)

Koppar -37 USD 5.869 -0,63% -6,85%
Zink -6 USD 2.052 -0,29% -5,79%
Aluminium +2 USD 1.803 0,11% -2,67%
Nickel +75 USD 13.930 0,54% -8,05%
Bly -2 USD 1.747 -0,09% -6,00%
Tenn -25 USD 17.775 -0,14% -8,38%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)


Guld +3:35 USD 1.210:18 0,29% 2,15%
Silver +0:15 USD 16:55 0,93% 5,38%
Dollarindex -0.15 95.31 -0,16% 5,59%
(högre = starkare USD)

 


Innehåll från MedicagoAnnons

Lektiner i kampen mot covid-19

Anton Edling, delägare och utvecklingschef.
Anton Edling, delägare och utvecklingschef.Foto:Patrik Lundin

Uppsalabaserade Medicagos tillverkning av lektin åt läkemedelsindustrin går just nu på högvarv. ”Vi expanderar både vår maskinpark och våra lokaler för att kunna möta vaccinbolagens efterfrågan”, säger Anton Edling, delägare och utvecklingschef.

När Medicago, som är ett familjeägt bolag verksamt inom bio- och medicinteknik, grundades 1995 var bolagets huvudverksamhet tillverkning av lektiner. Lektiner är kolhydratbindande proteiner med egenskaper som gör att de kan fästa till glykosylerade proteiner, till exempel från virus. En av bolagets produkter, ett lektin framrenat från linser, har visat sig fästa till covid-19-viruset och är därför mycket eftertraktat av vaccinbolag idag.

– Vi är en mindre aktör med cirka 50 anställda vilket bidrar till att vi också kan fatta beslut med väldigt kort varsel. Nu har vi till exempel snabbt ställt om vår produktion av lektiner för att kunna möta pandemins utmaningar. Detta eftersom flera stora vaccinbolag runt om i världen använder en teknik där våra lektiner är en del i processen för att framställa vaccin, säger Anton Edling och tillägger:

– Våra lektiner har tidigare använts vid till exempel tillverkning av ebola- och SARS-vaccin, men vi har inte haft tillverkning i sådan här stor skala tidigare. Nu utökar vi produktionen och befinner oss i en uppskalningsfas där vi expanderar vår maskinpark och våra lokaler och är i behov av att anställa ny kompetent personal.

Under årens lopp har produktportföljen utökats och i dag tillverkar Medicago även torra buffertar i tablett- och pulverform samt diagnostiska kit. Anton Edling berättar att även dessa produkter är bidragande i arbetet med att bekämpa pandemin. Medicagos buffertar används vid diagnostik av covid-19, och inom kontraktstillverkning – som är bolagets andra ben – har flera kunder valt att förlägga sin frystorkning av komponenter relaterade till covid-19 hos Medicago.

– Det är såklart oerhört motiverande att kunna vara en del i arbetet med att bekämpa pandemin. Jag känner en sådan anda genom hela företaget – att vi arbetar mot ett och samma mål som alla våra anställda kan ställa sig bakom, avslutar Anton Edling.

Fakta:
Medicago är ett familjeägt företag som grundades 1995, beläget i Uppsala och verksamt inom bio- och medicinteknik. Företaget är en väletablerad kontraktstillverkare enligt ISO9001 och ISO13485 åt både stora och små kunder. Medicago har också ett eget produktsortiment, med tillverkning av bland annat buffertar (SmartBuffers®), immunologiska reagenser och kit samt lektiner och bioaktiva proteiner, som marknadsförs och säljs över hela världen.

 

Mer från Medicago

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Medicago och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?