1515

Räntor och valutor: Kronan stärktes på uttalanden<br />

Kronan stärktes ganska rejält på tisdagen, drivet bland annat av mjuka kronuttalanden från flera riksbanksledamöter. Riksbankschef Stefan Ingves sade att kronan är "ganska svag".

Europaräntorna steg ett par punkter med ränteuppgångar i USA och svenska räntor följde med. Att regeringen öppnar för att skrota överskottsmålet var inget marknaden brydde sig om.

Svenska statsobligationsräntor steg 1-4 punkter, med tioårsräntan 4 punkter upp till 0,76 procent. Den tyska tioårsräntan steg 2 punkter till 0,35 procent.

På valutamarknaden stärktes kronan 9 öre mot euron till 9:25 och 8 öre mot dollarn till 8:26, från måndagens stängning.

"Flera ledamöter i Riksbankens direktion har varit ute och pratat i dag. Stefan Ingves har sagt att kronan är undervärderad nu och samtidigt att de tror att kronan ska gå starkare. Marknaden har tagit det som ett kronpositivt budskap", sade Dag Müller, teknisk analytiker vid SEB, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han sade också att kronan kan ha fått ett lyft av ett ökat fokus på Norges Bank, som väntas sänka styrräntorna om två veckor.

"Samtidigt flyttas fokus över från Sverige till Norge, där man väntas sig en räntesänkning från Norges Bank. Det kan ha skapat flöden ut ur norska kronor och in i svenska kronor", sade han.

Mot euron bottnade kronan på 9:69 just efter Riksbankens räntesänkning i februari och från dess har den alltså stärkts närmare 45 öre på knappa tre veckor. Detta har gått hand i hand med stigande svenska marknadsräntor, som nu är högre än när Riksbanken beslutade att sänka till minusränta.

"Det här är ingen välkommen utveckling för Riksbanken. Även om BNP var stark är kronan nyckeln till den kortfristiga inflationsutvecklingen. Frågan är hur mycket som är för mycket för Riksbanken", sade Martin Enlund, chefanalytiker vid Nordea, till Nyhetsbyrån Direkt.

Han sade att kronan snart kan närma sig nivåer där Riksbanken borde ha ett intresse av att "mota Kronolle i grind" och med verbala interventioner försöka prata ned kronan.

Några sådana signaler kom dock inte på tisdagen, tvärtom. Riksbankschef Stefan Ingves sade kronan är "ganska svag" för närvarande och att den lär stärkas framöver. Även vice Riksbankschef Cecilia Skingsley sade att kronan väntas stärkas.

Vice Riksbankschef Kerstin af Jochnick var inte heller direkt duvaktigt. Hon sade att Riksbanken visserligen har utrymme att sänka reporäntan mer, men att utrymmet för ytterligare sänkningar är begränsat. Även hon talade om att kronan lär stärkas.

Regeringen öppnade på DN Debatt för att slopa överskottsmålet och ersätta det med ett balansmål. Konjunkturinstitutet ska få i uppdrag att utreda frågan. Detta ska inte innebära någon direkt förändring av finanspolitiken på kort sikt, men på längre sikt tänker sig regeringen att det ska frigöras utrymme för "angelägna investeringar".

"Implikationerna för finanspolitiken bör vara begränsade. Anledningen är att betydelsen av överskottsmålet, i praktiken, har minskat gradvis de senaste åren", skrev Nordeas chefanalytiker Andreas Wallström i en kommentar.

USA-räntorna steg på måndagskvällen efter att starka emissioner av företagsobligationer och stigande börser minskat efterfrågan på säkrare tillgångar. Ränteuppgången höll i sig på tisdagen och den tioåriga statsobligationsräntan steg 5 punkter, till 2,08 procent.

"Det är en press upp på amerikanska statsobligationsräntor när vi går mot den första Fed-höjningen. De kommer att agera i juni", sade Allan von Mehren, chefanalytiker vid Danske Bank i Köpenhamn, till Bloomberg News.

Data från Europa visade på en stark tysk detaljhandel, med en uppgång på 5,3 procent i årstakt i januari.

"De ekonomiska överraskningarna i euroområdet har gått från extremt negativa till extremt positiva på mycket kort tid. Utsikterna för euroområdet kan vara på väg att förbättras", sade Eric Lascelles, chefekonom vid RBC Global Asset Management, till Reuters.

Dollarn stärktes initialt mot euron, men tappade sedan och var vid svensk stängning ganska oförändrad runt 1:12. Mot yenen tappade dock dollarn något efter att en rådgivare till Japans premiärminister Shinzo Abe sagt att dollar/yen nu är vid den "övre gränsen i komfortzonen".

Australiens centralbank RBA lämnade något oväntat sin styrränta, vilket fick Australiendollarn att stärkas.


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?