1515

Räntor och valutor: <br />Euron tappar<br />

Kronan stärktes lite mot euron på fredagen efter ännu en månad med överraskande stark försäljning i detaljhandeln. Samtidigt tappade euron mot dollarn, medan europeiska räntor visade små rörelser.

Reviderad amerikansk BNP kom in lite lägre än prognos, vilket gröpte ur dollarförstärkningen en aning.

Vid svensk stängning var den tyska tioåriga benchmarkräntan ned 1 punkt till 0,21 procent, jämfört med svensk stängning dagen före, medan den svenska tioårsräntan slutade 1 punkt lägre till 0,40 procent.

Statistik från SCB och HUI visade att detaljhandelns försäljning ökade med 4,8 procent i februari jämfört med samma månad i fjol. Förväntningarna låg på +3,8 procent, enligt SME Direkts enkät bland analytiker.

I januari överraskade detaljhandeln också på uppsidan och steg klart mer än väntat.

HUI konstaterade att detaljhandeln fortsätter på sin starka tillväxtbana, speciellt sällanköpsvaruhandeln som också väntas fortsätta visa stark tillväxt även framöver.

Enligt HUI kan deras prognos i dagsläget tyckas vara försiktig, sett till utvecklingen hittills i år.

"Detaljhandeln möter dock starka jämförelsetal framöver och konkurrensen från andra branscher såsom caféer, restauranger och resesektorn håller i sig, vilket gör att HUI spår en stabil men måttlig tillväxt om 3 procent", skrev HUI.

Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson konstaterade att detaljhandelsförsäljningen verkligen är på en uppåtgående bana och att den starka tillväxten speglar den övergripande gynnsamma finansiella situationen för svenska hushåll.

Samtidigt påpekade han att problemet för Riksbanken är den låga inflationen och att Nordea därför håller fast vid sin syn om att Riksbanken kommer att sänka reporäntan mer och utöka sitt köpprogram framöver.

Riksbanken fick dock ett "glädjande" besked från regeringen på fredagen då höjda skatter väntas höja KPI framöver. Swedbank tror på en effekt på minst 0,35 procentenheter för 2016.

Finansminister Magdalena Andersson och finansmarknadsminister Per Bolund meddelade vid en pressträff att de avser att höja arbetsgivaravgifterna för unga, skatterna på bensin, diesel och el från kärnkraftsproduktion samt försämra ROT- och RUT-avdragen.

De vill även höja beskattningen av sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring.

Ekonomistyrningsverket, ESV, var också ute på banan med en ny prognos där de spår att statens budgetsaldo visar ett underskott på 63 miljarder kronor i år och underskott på 29 miljarder kronor nästa år. Utgifterna för sjukpenning och migration fortsätter att öka.

Prognosen för underskottet i år är lite bättre än i januari, men oförändrad för nästa år.

Den offentliga sektorns finansiella sparande väntas uppgå till -1,7 procent av BNP i år och -1,5 procent nästa år.

"Underskotten i de offentliga finanserna är stora och marginalerna till utgiftstaken små. Beaktar man behovet av nödvändiga säkerhetsmarginaler finns det i närtid endast ett begränsat utrymme för nya beslut om utgiftsökningar", skrev ESV.

Amerikanska räntor sjönk något efter statistik som visade att BNP-utfallet var oförändrat, förväntningarna låg på en liten upprevidering.

RDQ Economics noterade att efterfrågesidan i ekonomin går bra sett ut ett penningpolitiskt perspektiv, och pekade på att måttet över den reala underliggande efterfrågan steg med 3,3 procent under 2014, efter en ökning med 3,2 procent 2013.

Definitiva Michiganindex för mars reviderades upp till 93,0 från 91,2, såväl nuvarande förhållanden som förväntningarna reviderades upp.

Senare på fredagen ska Fed-chefen Janet Yellen vidare tala om "det nya normala för penningpolitiken".

Euron försvagades mot dollarn för andra dagen i rad och stod vid svensk stängning i 1,087, ned från 1,093 på torsdagen, medan dollarn var stabil kring 119,2 yenen.

Kronan har blivit drygt 3 öre svagare till 8,57 mot dollarn, men drygt 1 öre starkare till 9,32 mot euron.


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?