ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Opinion Ledare

Ledare: Nu syns den första demokratiska skadan av Decemberöverenskommelsen

  • Foto: Henrik Montgomery / TT

Man tar bort något som fungerar och lägger pengar på något man vet inte fungerar, säger Moderaternas Ulf Kristersson.

Ett dråpslag mot framväxten av nya jobb i Sverige, säger Mats Persson, skattepolitisk talesperson för Folkpartiet.

Rot-avdraget har skapat tusentals jobb och gjort svarta jobb vita, säger centerledaren Annie Lööf.

Kan regeringen slå mot jobb och ekonomi så missar den inte möjligheten, säger KD:s skattepolitiska talesperson Aron Modig.

Alliansen är helt enig, anser att frågan är viktig och förstår till fullo potentialen i den allmänna opinionen. Att kunna dra av för hantverkskostnader har varit lika populärt på 2010-talet som det var att bygga Friggebodar på 1980-talet. Ingenting kan få fart på svenskarna som ett tydligt undantag.

Men på grund av Decemberöverenskommelsen finns det numera ingen koppling mellan sagt och gjort. Allianspartierna kan rasa hur mycket som helst men de kommer att släppa igenom förslagen i riksdagen, trots att det finns en riksdagsmajoritet mot.

Decemberöverenskommelsens mentala effekter börjar sakta sjunka in. Man är ju van vid att muller hos oppositionen är på riktigt, men Kristerssons, Perssons, Lööfs och Modigs muller är på låtsas.

Reinfeldt-lägrets argument mot blocköverskridande lösningar efter valet i höstas var att demokratin kan skadas om politiken berövas tydliga alternativ. Men det uppstår också demokratiska skador när sambandet mellan opinionsbildning och votering i riksdagen är upphävt.

Varför ska man ta oppositionen på allvar? Vad ska Anna Kinberg Batra säga när hon får frågor om varför hon släpper igenom en budget som hon anser är skadlig för landet och som saknar stöd i riksdagen? För att kanske kunna rätta till den om fyra år? Och vem tror att S kommer att hålla löftet om att största minoritet vinner? De förhandlar ju bort precis vad som helst för att behålla makten.

Tyck till