ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Skatteverket spår ökning av svarta småjobb

  • Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: Claudio Bresciani / TT
Ökat svartarbete när det gäller små hantverksjobb, och hushåll som skyndar sig att renovera. Det kan bli konsekvenser av regeringens förslag om sänkt rot-avdrag, spår Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket.

Regeringen förbereder en sänkning av rot-avdraget från årsskiftet, stod det klart på onsdagen. Idag medges skattereduktion med halva arbetskostnaden, men enligt det nya förslaget ska avdraget sänkas till 30 procent.

”För Skatteverket blir det inga problem, men man kan tänka sig att det blir lite svårare för folk att räkna ut rabatten”, säger Pia Blank Thörnroos.

Ett minskat rot-avdrag riskerar att öka svartarbetet, har bland andra Sveriges Byggindustrier tidigare pekat på.

”På stora jobb tror jag inte det finns någon risk. Det är ändå fortfarande 30 procent du får dra av enligt det nya förslaget och på exempelvis en stor badrumsrenovering tror jag inte att det påverkar”, säger Pia Blank Thörnroos.

När det gäller mindre hantverksarbeten ser hon dock en risk för ökat svartarbete om rot-avdraget sänks.

”Det kan påverka de små jobben. När det handlar om jobb med en arbetskostnad kring 1.000 kronor, så kanske hantverkaren tycker att det blir krångligt och att det då blir ett motstånd.”

Samtidigt ska man inte underskatta att införandet av rot-avdraget har förändrat synen på svartarbete, anser Pia Blank Thörnroos.

”Folk har blivit mer negativa till svartarbete. Det har blivit en annan tradition – man köper inte svarta jobb lika lättvindigt längre.”

En typ av fusk i rot-branschen som har uppmärksammats är att hantverkare håller nere kostnaden för material och istället skruvar upp arbetskostnaden. Pia Blank Thörnroos tror inte att den typen av fusk kommer att öka i och med det nya förslaget.

”Om man vill kompensera sig på ett stort jobb så att man ser till att få lika mycket rot-utbetalning som när det var 50 procent, då måste fusket bli så otroligt stort. Därför tror jag inte att det är någon stor risk att det blir så.”

Utbetalningarna för rot-jobb har ökat år efter år. Ifjol uppgick de till totalt 16,9 miljarder kronor, jämfört med 14,7 miljarder kronor 2013.

Om avdraget sänks från årsskiftet finns en möjlighet att hushållen passar på att renovera innan reglerna införs, menar Pia Blank Thörnroos. Dessutom har Finansinspektionens nya amorteringskrav spåtts leda till ett uppsving för utökade lån till renoveringar innan den 1 augusti, vilket således kan ge dubbel anledning till skyndsamma rot-jobb.

”Om man har tänkt att renovera kanske man skyndar sig att göra det innan de nya reglerna träder i kraft. Men sedan får man inte glömma att det fortfarande kommer att vara en förhållandevis generös subvention, även om den är lägre än 50 procent”, säger Pia Blank Thörnroos.

Tyck till