1515

Börsen: Lätt minusvind på onsdagen<br />

Stockholmsbörsen gjorde inte något större väsen av sig under onsdagen förrän på eftermiddagen, då den sjönk något efter att USA-börserna öppnat nedåt. Bland övriga europiska handelsplatser noterades också minushandel.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 slutade 0,4 procent lägre till nivån 1.694. Omsättningen i Stockholm nådde närmare 21 miljarder kronor.

På makrofronten överträffade det tyska ifo-indexet om näringslivsklimatet förväntningarna något. Dock svek den amerikanska orderingången på varaktiga varor förhandstipsen, då den oväntat sjönk.

På svenskt börsgolv stod jätten Telia Sonera för en uppgång på 1,2 procent.

Teleoperatören och övriga aktieägare i intressebolaget Turkcell har kommit överens om ett förslag till torsdagens årsstämma gällande utdelning.

Den turkiska mobiloperatören har inte lyckats genomföra någon stämma de senaste åren på grund av bråk mellan huvudägarna.

"Vi utgår från och räknar med att stämman kommer att hållas på torsdag", sade emellertid Telia Soneras kommunikationschef Peter Borsos till Nyhetsbyrån Direkt.

Inom samma sektor hade även aktieägarna i Tele2 en angenäm dag; aktien steg 1,7 procent. UBS har höjt sin rekommendation till köp från neutral och ser aktien som sitt favoritval i sektorn.

SKF låg också bra till, upp kring 1 procent, efter att Jefferies dragit upp rekommendationen till köp från behåll.

Ett av de största sänkena var SCA som retirerade 3,7 procent på en sänkt rekommendation från Danske Bank, som nu säljstämplar hygienbolaget.

Skanska backade över 3 procent utan påtagliga nyheter. ABG var klart störst på säljsidan. På tisdagen meddelades att byggjätten inom kort står inför ett sannolikt mutåtal i Brasilien.

First North-noterade Kopy Goldfields, som gått riktigt svagt den senaste tiden, rusade 77 procent. Bolagets ryska partner har gett klartecken att fortsätta med ytterligare investeringar.

På samma lista kunde Diamyd stoltsera med en uppgång på 57 procent vilket betyder att bioteknikbolaget med diabetesfokus nu stigit nästan 270 procent på två dagar.

Seamless har också en riktigt stark period bakom sig: aktien har mer än fördubblats den senaste månaden efter SEQR-lanseringar i en rad länder. På onsdagen var uppgången nästan 9 procent.

East Capital Explorer, som haft en god utveckling under 2015, meddelade att man ska återköpa aktier. Aktien var upp 7 procent.

Affärsvärldens köprekommendation på verkstadsbolaget VBG satte fart på aktien som ökade drygt 8 procent.

Hoist Finance fick en bra start på sin börsresa. Jämfört med teckningskursen på 58 kronor steg aktien 14 procent till drygt 66 kronor.

Diamantbolaget Lucara steg 2,4 procent. I en intervju med Nyhetsbyrån Direkt sade gruvbolagets vd William Lamb att auktionerna hittills i år har överträffat förväntningarna och att uppgradering av bolagets gruva går något snabbare än väntat.

Socialdemokraternas förslag om sänkt ROT-avdrag kan ha tyngt en rad bolag. Nibe, Inwido och Byggmax tappade alla tre. Mest sjönk värmepumpstillverkaren Nibe som backade närmare 3 procent.


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?