1515

Räntor och valutor: Fed håller alla dörrar öppna<br />

USA-räntorna sjönk något på måndagen och har i stort gått sidledes på tisdagen. Den tioåriga statsobligationen är 1 punkt ned till 1,92 procent.

Feds vicechef Stanley Fischer sade i ett anförande på måndagen att en räntehöjning troligtvis kommer vara befogad före slutet av 2015, men betonade att det är databeroende.

"Huruvida det kommer att vara juni eller september, eller något senare datum, eller något datum däremellan, kommer att bero på de data som kommer mellan nu och då", sade han.

Han tillade att "efterföljande höjningar troligtvis inte kommer vara uniforma eller förutsägbara".

"En mjuk bana uppåt för Fed funds kommer troligtvis inte att ske då ekonomin lär uppleva chocker från exempelvis oljepriset och geopolitik", kommenterade Stanley Fischer.

Den framåtblickande guidningen spelar mindre roll framöver.

"Det är troligt att framåtguidningen kommer spela mindre roll i penningpolitiken efter en räntehöjning än vad den gjort under de senaste åren. När penningpolitiken är normaliserad kommer styrräntor ibland behöva höjas och ibland behöva sänkas", sade Stanley Fischer.

"Hans anförande gör det klart att varje tanke man kan ha haft om en serie höjningar i rad kommer att visa sig falska. De kan också komma sänka räntan längs med vägen", sade Dan Greenhaus på BTIG till Bloomberg News.

Dana Saporta på Credit Suisse noterade att Stanley Fischer vill betona att vi befinner oss i en ny databeroende regim.

"Fed kommer inte att lägga fram sin långsiktiga plan, och vägen till normalisering kommer inte att vara jämn", sade han.

Aneta Markowska på Societe Generale ser en vilja att skapa mer osäkerhet i marknadens prissättning om framtida höjningar.

"De vill att marknaden prisar in osäkerhet, men de vill inte se en åtstramning i de finansiella förhållandena", sade Aneta Markowska till Bloomberg News.

Stanley Fischer tonade ned dollarstyrkans betydelse och sade att det finns skäl till denna: USA:s relativa styrka och de fortsatta penningpolitiska lättnaderna utomlands. Även Fed-chefen San Francisco, John Williams, såg orsaker till dollarns styrka utifrån inhemskt momentum och utländskt QE. Styrkan kan dock dämpa tillväxttakten.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat sig något under tisdagen till 1:093 mot euron, efter att ha varit uppe och vänt på 1:097. Mot yenen har dollarn tappat marginellt till 119:65.

"Fischers kommentarer slår mot marknadens spekulationer om en räntehöjning i juni och med Feds hållning trycks nu förväntningarna framåt mot september. Det har slagit mot köpmomentum i dollarn och lett till en korrektion i de ensidiga dollarköpen och euroförsäljningen. Euron kan gå mot 1:10", sade Kengo Suzuki på Mizuho Securities till Bloomberg News, men tillade att det är svårt att se stadig uppgång för euron.

Mötet mellan Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Greklands premiärminister Alexis Tsipras på måndagen gav inga klara besked.

Angela Merkel betonade att Grekland hör till Europa men att de bör följa den väg som lagts fram av långivarna och att Tyskland inte självt kan besluta om utbetalningar av stöd. Frågan ägs av eurogruppen och "institutionerna" (EU-kommissionen, ECB, IMF).

Såväl Kinas som Japans industri-PMI sjönk i mars. Senare på tisdagen väntas preliminärt euro-PMI, som antas stiga något såväl för industrin som tjänstesektorn.

Från Storbritannien och USA kommer februari-KPI.

tisdag 6.50 (måndag kl 16.15)

USD/SEK 8:5174 (8:5103) EUR/USD 1:0932 (1:0905)
EUR/SEK 9:3105 (9:2789) USD/JPY 119:65 (119:76)
Jp obl 2 0,03 (0,02) Jp obl 10 0,32 (0,31)
Ty obl 2 -0,22 (-0,23) Ty obl 10 0,22 (0,21)
US obl 2 0,57 (0,58) US obl 10 1,92 (1,93)


Innehåll från RTSAnnons

Nöjdare medarbetare med en funktionell digital arbetsplats

Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.
Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Pandemin har varit en katalysator för utvecklingen av den digitala arbetsplatsen. När många arbetsplatser inte längre är knutna till en fysisk plats behöver företag säkerställa att system och teknik fungerar minst lika bra som när alla är på samma plats. Bolaget RTS har nolltolerans mot IT-strul och hjälper företag att göra den digitala omställningen funktionell och smidig.

RTS är en verksamhetsnära specialist inom IT som bl a säljer enheter, sköter logistik och återtag inom IT. Målet är att förse arbetsplatser med de plattformar som behövs för att teknik och system ska fungera säkert och smärtfritt. Bolaget är Nordens högst certifierade partner till VMware, som bl a har utvecklat en virtualiseringsplattform för applikationer och desktop.

VMware har flera lösningar som säkerställer en väl fungerande digital arbetsplats. Det centrala oavsett lösning är att de sätter användarens unika behov i fokus genom den mest säkra och enkla åtkomsten till användarnas arbetsverktyg på den enhet som passar användaren bäst vid varje givet tillfälle, samtidigt som silverfats-upplevelsen inte längre behöver innebära en utmattad IT-avdelning.

– Det bästa är att användarna själva inte behöver hantera systemen och från ett IT-perspektiv underlättar dessa program när folk vill använda olika typer av enheter, säger Fredrik Hallgårde, Team Leader för Digital Workspace på RTS.

Underlätta för användare

För att en digital arbetsplats ska fungera smärtfritt behöver man kunna hantera alla typer av enheter över internet via en molntjänst. Identitets- och kontohantering måste kunna fungera för att man ska kunna ha ett gemensamt konto som kan säkras och appliceras på alla tjänster.

– Oavsett om du är lagerarbetare, kör lastbil och använder digitala hjälpmedel i ditt arbete, jobbar hemifrån eller på kontor ska allt vara möjligt att hanteras på en och samma plattform. En användare ska inte behöva ringa servicedesk eller åka in till kontoret för att exempelvis ändra ett lösenord eller få ny mjukvara, säger Fredrik Hallgårde.

En konkurrensfördel

RTS tror att hur väl den digitala arbetsplatsen fungerar kan ha stor påverkan på anställdas inställning till sitt arbete. En smidig digital arbetsplats kan vara avgörande för om en anställd vill arbeta kvar eller till och med användas som konkurrensfördel vid ny rekrytering.

– Tänk dig att det istället gäller kontorsmiljön. Vill du sitta med fin utsikt eller i ett skrymsle? Det är viktigt att det är härligt att jobba, om inte så kommer de anställda så småningom söka sig bort från arbetsplatsen, säger Oskar Schager, Sales Specialist på RTS.

Om RTS

RTS är en helhetsleverantör inom IT-produkter, lösningar och tjänster med högt kompetenta specialister inom framförallt klienter, datacenter, virtualisering och infrastruktur. RTS är den mest certifierade partnern till VMware i Norden och den enda med 4 st Master Service Competencies inom VMware-lösningar.

Läs mer om RTS här 

 

Mer från RTS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RTS och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?