ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Löfven och Wallström vägrar kalla Kina en diktatur

  • Margot Wallström och Stefan Löfven (S). Foto: Claudio Bresciani / TT
Både statsminister Stefan Löfven och utrikesminister Margot Wallström värjer sig mot att kalla Kina en diktatur.
Jag tänker inte hålla på och etikettera länder, säger Löfven inför sin Kinaresa senare i veckan.

På den raka frågan om Kina är en diktatur svarar statsministern kortfattat:

"Det är en enpartistat som inte har allmänna val."

Utrikesminister Margot Wallström svarar lika undvikande på samma fråga.

"Jag förstår att det är frestande att komma med sådana frågor och lista alla olika länder. Jag tycker inte att vi ska göra det", säger hon.

Wallström har redan sagt att Saudiarabien inte kan kallas något annat än en diktatur − ett uttalande som har lett till en diplomatisk kris.

TT: Har ni fyllt kvoten med länder som ni har gjort er osams med?
"Som sagt, jag tänker inte ge mig in på några sådana listningar", säger Margot Wallström.

Trots att det bara är några dagar tills statsminister Stefan Löfven ska träffa Kinas president och premiärminister vill han inte säga hur han kommer att angripa frågan om mänskliga rättigheter.

"Genom åren har Sverige diskuterat mänskliga rättigheter med Kina och det kommer vi att fortsätta med på ett sätt som passar båda länder."

"Utrikespolitiken ska inte syfta till att sätta etikett på länder. Vi ska ta upp det vi vill se annorlunda. Peka på att så här ser vi på saker och ting och vi gör det i vänskaplig anda med det andra landet", säger han.

Utifrån mänskliga rättigheter är Kina minst lika illa som Saudiarabien. Enligt Amnesty International fängslas personer för att de skriver bloggar eller demonstrerar, tortyr är utbrett och det utförs fler dödsstraff än i resten av världen sammanlagt.

På tisdagen hade statsministern ett möte med Amnesty, Rädda Barnen och andra människorättsorganisationer som en förberedelse för Kinaresan.

"Ordet diktatur har blivit oerhört känsligt politiskt. För oss är det viktigaste att han tar upp kränkningarna mot mänskliga rättigheter och det kan man göra med olika ord", säger generalsekreteraren för svenska Amnesty International, Anna Lindenfors.

Amnestys förhoppning är att Löfven lyfter frågan om dödsstraff, yttrandefrihet samt tre särskilt ömmande fall av politiska fångar.

"Det finns nog en nervositet hos regeringen om hur man ska ta upp frågorna", säger Amnestys pressekreterare Elisabeth Löfgren som hade samma roll 2008 när dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt mötte Kinas ledare.

Då lämnade Reinfeldt över en lista på 13 fångar med en vädjan om frigivande till kinesiske presidenten. Stefan Löfven vill inte svara på om han också ska ha med sig en lista med namn.

"När jag ska prata om de sakerna ska jag börja med att prata med värdlandet", säger han.

Tyck till