ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

EBM om fifflet: "Brutalt" uppvaknande

  • Foto: Markus Schreiber/TT

Bedrägerier kopplade till falska identiteter har länge kostat samhället enorma belopp. Eva Fröjelin, generaldirektör för Ekobrottsmyndigheten, beskriver det som ett ”brutalt” uppvaknande.

Ekobrottsmyndighetens, EBM, färska årsredovisning, innehåller siffor som får läsaren att hoppa högt i stolen. Antalet inkomna misstankar om osann utsaga/förfalskning har formligen exploderat, från 350 år 2012 till 2.209 förra året. Exempel inom kategorin är att kapa någons identitet, eller använda identitetshandlingar som pass köpta på den svarta marknaden.

Brotten bedrägeri och förskingring har en likartad utveckling, från 2.705 misstankar 2012 till 11.194 i fjol.

Uppgångarna på 631 respektive 413 procent är dock inte fullt så dramatiska i verkligheten, förklarar EBM:s generaldirektör Eva Fröjelin.

Om en person stjäl en identitet, startar ett bolag i falskt namn och börjar skicka ut falska fakturor registreras nämligen varje utskick som en brottsmisstanke. Ändå är statistiken rättvisande i förhållande till utvecklingen.

”Trenden är absolut sådan”, säger Eva Fröjelin.

”Förlorade” svenska pass har till exempel blivit hårdvaluta på den svarta marknaden. 2014 utfärdades rekordmånga nya pass, i vissa fall hämtade samma person ut fem, sex nya pass under året. Reglerna är på väg att skärpas, men fortfarande finns ingen ändrad lagstiftning på plats.

Den totala brottsligheten – allt från förtal till mordbrand - uttryckt som anmälda brott, i hela landet ligger i princip stilla. Brottsförebyggande rådets preliminära statistik för 2014 visar bara en marginell ökning. Bedrägerier är dock ett allt vanligare anmält brott. Den breda kategorin visar en ökning med drygt 17 procent.

”Nu börjar vi alla myndigheter få koll på det här: skatteverket, migrationsverket, polisen”, säger Eva Fröjelin.

Hon konstaterar att det är ett cyniskt förfarande, som fräter ur de gemensamma skattemedlen.

Summorna är svåra att precisera, då brotten slingrar sig genom hela samhällskroppen. Men det tär också på förtroendet för det gemensamma.

”Man tankar ur samhällssystemen med kriminella metoder.”

Enligt Eva Fröjelin har ambitionen att förenkla regelverk och korta handläggningstider gått ut över konsekvensanalysen – hur väl systemen tål organiserad brottslighet som letar efter svagheter.

”Mycket har ju gått ut på att underlätta entreprenörskap och tillväxt. Då har man för lite tittat på hur det kan utnyttjas felaktigt. Det tror jag att alla har blivit uppmärksammade på nu”, säger Eva Fröjelin.

EBM:s generaldirektör har ingen patentmedicin för att råda bot på problemen: Det är samarbete över myndighetsgränser, skärpt lagstiftning och en ständig kamp för att hålla jämna steg med en allt mer internationaliserad brottslighet som gäller.

”Jag tror att samhället har vaknat upp lite från ’bort med krånglet’. Sverige sticker ut i det att vi har en väldig tillit till ’systemet’. I det kan finnas en naivitet att vi inte tillräckligt har sett till de här delarna vi blivit brutalt uppväckta till, att det är sådana stora summor som rinner ut.”

Tyck till