1515

USA-börser: Stängde lägre efter svagt slut

USA-börserna retirerade mot slutet av börshandeln på måndagen och stängde svagt lägre. Marknaden blickade bland annat mot Fed-kommentarer och bostadsdata på hemmaplan, medan Grekland och Mario Draghi utgjorde huvudroller i Europa. På bolagsfronten fick tre hälsovårdsbolag utrymme, bland annat Pfizer.

"Investerare kommer att fokusera på statistik, speciellt konsumtionsdelen i BNP-siffran som kommer den här veckan, då Federal Reserve gjorde klart att man fortsatt ska vara flexibel och styra efter data", sade Arthur Hogan, chefsmarknadsstrateg på Wunderlich Securities, till Marketwatch.

Storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average stängde ned 0,1 procent till indexnivån 18.117, medan det bredare S&P 500 backade 0,2 procent till 2.104. Nasdaq Composite gick ned 0,3 procent till 5.011.

Omsättningen uppgick till relativt låga 650 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1,6 miljarder på Nasdaq.

På den tunna statistikagendan steg försäljningen av befintliga bostäder i USA med 1,2 procent i februari, till en beräknad årstakt på 4,88 miljoner enheter.

Vid the Economic Club of New York sade Feds vice ordförande Stanley Fischer att en räntehöjning troligtvis är befogad vid årets slut.

Vid en utfrågning i Europaparlamentet tonade ECB-chefen Mario Draghi ned oron för att ECB:s kvantitativa lättnader kommer att hämmas av ett underskott på möjliga obligationer att köpa.

På annat håll möttes Greklands premiärminister och Tysklands förbundskansler Angela Merkel. På tillhörande presskonferens sade Angela Merkel att Tyskland vill att Grekland ska vara ekonomsikt starkt och växa. Tyskland är dock inte rätt institution att besluta om landets framtid, påpekade förbundskanslern.

På bolagsfronten steg USA:s tredje största sjukhuskedja Tenet Healthcare 4,9 procent. Bolaget ska starta ett samriskbolag med United Surgical Partners International och Welsh Carson.

Gilead Sciences sjönk 2 procent, efter uppgifterna om att nio patienter som tagit bolagets hepatit-c preparat fått hjärtproblem medan en dött i hjärtattack.

Pfizer var starkast av aktierna i Dow Jones med en uppgång på 2,3 procent. Bolaget planerar att ta upp en fas 3-studie för det smärtstillande preparatet tanezumab och väntar sig då en förskottsbetalning om 200 miljoner dollar från Eli Lilly.

Vidare i toppen fanns bland andra McDonalds, IBM och Exxon Mobil som steg 1,1-1,6 procent.

Boeing och Home Depot gick allra svagast när de förlorade drygt 1 procent.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation backade 2 punkter till 1,91 procent.


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?