1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsatt svagare<br />

Europaräntorna visar relativt små rörelser i veckans inledning, medan dollarn tappar.

Tyska räntor är svagt ned medan spanska och italienska är 1-2 punkter upp.

Till kvällen träffar Greklands finansminister Alexis Tsipras Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera Greklands fortsatta stöd. En pressträff är utlyst till klockan 18.15.

I ett brev till Angela Merkel, som Financial Times tagit del av, varnar Alexis Tsipras för att det är "omöjligt" för Grekland att utan nytt stöd betala tillbaka de obligationslån som förefaller de närmaste veckorna.

Grekland uppmanades i förra veckan (åter) att komma in med en uppdaterad reformlista. Spaniens ekonomiminister Luis de Guindos sade till Financial Times att Grekland inte kommer att få några nya pengar från euroländerna innan landet har implementerat alla reformer.

Dollarn tappade i fredags och har försvagats ytterligare under måndagen, till 1:086 mot euron.

Spekulationer om att Federal Reserve kommer vara försiktiga i sin inledande åtstramning har tyngt dollarn sedan Fed-beskedet i förra veckan.

Fed-chefen Janet Yellen sade vid presskonferensen att de noterat att exporttillväxten försvagats och att den starka dollarn sannolikt är ett skäl för detta.

"Yellens senaste kommentarer har tyngt dollarn. Många marknadsdeltagare ser att Fed uttryckt viss oro över dollarns senaste förstärkning", sade Masashi Murata på Brown Brothers Harriman till Reuters.

James Bullard, Fed-chef i St Louis, sade i CNBC på måndagen att dollarindex inte är så långt ifrån sitt långsiktiga "fair value", men det är oklart hur mycket dollarn kommer att stärkas mot euron.

"Jag tror att detta (Grexit) är mycket mer hanterbart nu än det skulle ha varit för några år sedan och därför tror jag att det kan göras, men jag tror inte det är att rekommendera att gå den vägen", sade han.

På fredagskvällen sade Charles Evans, Fed-chef i Chicago, att Fed måste bedöma konsekvenserna av den starka dollarn för tillväxtpotentialen framöver. Det är rimligt att en starkare dollar ska leda till en liten försvagning av nettoexporten och även hålla ned inflationen genom lägre importpriser.

Fed-chefen i Atlanta, Dennis Lockhart, sade att han har blivit mer oroad över den starka dollarkursen på grund av dess effekt på amerikansk export.

Som sedvanligt efter ett Fed-möte är många Fed-ledamöter ute och talar enskilt, och fler står på talarlistan.

Vid 17-tiden talar vicechef Stanley Fischer hos the Economic Club of New York, ett forum där Fed-ledamöter ofta bjuder på intressanta besked. Före dess kommer till eftermiddagen statistik över försäljningen av befintliga bostäder i USA i februari.

USA-räntorna har sjunkit något under Europahandeln på onsdagen, med tioåringen 1 punkt ned till 1,92 procent.

Svenska räntor handlas 1-3 punkter ned medan kronan stärkts 10 öre mot dollarn och 3 öre mot euron.

måndag kl 11.30 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:5499 (8:6557) Statsobl 2y -0,31 (-0,31)
EUR/SEK 9:2955 (9:3242) Statsobl 10y 0,40 (0,42)
EUR/USD 1:0871 (1:0771) Räntegap/ty 22 (23)
US obl 10y 1,92 (1,93) Tysk obl 10y 0,18 (0,19)


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?