1515

Räntor och valutor: Räntesänkningar i Kina

Amerikanska statsobligationsräntor vände nedåt efter den svenska marknadens stängning på fredagen, men dollarn handlades samtidigt något högre mot japanska yen.

Marknadsaktörer riktade uppmärksamhet mot en penningpolitisk konferens på fredagen, och då i första hand kommentarer från Fedchefen i New York, William Dudley, som sade att Fed bör vara försiktiga med att höja styrräntan för snabbt. Hän hänvisade till att inflationen väntas ligga kvar under 2 procent en tid, och att USA-ekonomin möter "kvarstående motvindar".

Samtidigt antydde inkommande USA-data på fredagen en svagare aktivitetsnivå än väntat, framför allt uppvisade industri-PMI för Chicago det näst största raset mellan två månader som uppmätts i undersökningens historia.

Chicago-PMI rasade från 59,4 i januari till 45,8 i februari, ett större ras har endast noterats i oktober 2008, månaden efter att Lehman-kraschen totalstängde kreditmarknaderna.

RDQ Economics har dock svårt att se raset i Chicago-indexet som en indikation på ett liknande ras i måndagens nationella industri-ISM-data. Inga andra regionala barometrar har uppvisat några liknande ras. Problemen vid Västkusthamnarna och besvärligt vinterväder kan visserligen förklara en del av raset, men enligt RDQ-ekonomerna var raset för "dramatiskt" för att helt kunna förklaras av detta.

På måndagens USA-agenda märks privata inkomster och konsumtion i januari, klockan 14.30, och industri-ISM för februari, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ISM-index endast ha sjunkit till 53,0 i februari, från 53,5 i januari.

Veckan huvudnummer i USA blir dock med all sannolikhet fredagens arbetsmarknadsrapport för februari, som väntas visa en fortsatt god sysselsättningsökning men ändå i något svagare takt än de senaste månaderna.

I Kina meddelade centralbanken, PBOC, på lördagen att den sänker såväl ut- som inlåningsräntorna med 25 punkter från och med den 1 mars. Enligt PBOC sänktes räntorna eftersom att en lägre inflationstakt lett till högre realräntor, och sänkningen innebär inte att den penningpolitiska hållningen har ändrats.

På söndagen rapporterade Kina vidare mindre uppgångar i PMI-index för såväl industrin som tjänstesektorn i februari. Industri-index steg oväntat till 49,9, från 49,8 i januari, medan tjänsteindex steg till 53,9 från 53,7.

Enligt Zhaio Qighe, senior statistiker vid nationella statistikbyrån NBS, har efterfrågan på marknaden ökat efter den senaste tidens skattesänkning och infrastruktursatsningar. Ahang Liqun, analytiker vid State Councils center för utvecklingsanalys, håller Kinas ekonomin nu på att "bottna ur".

HSBC:s definitiva industri-PMI för Kina noterades till 50,7 i februari, upp från preliminära 50,1. Förbättringen hämmas dock av en fortsatt försvagning i exportorderingången.

I Japan justerades definitiva industri-PMI för februari upp till 51,6, från preliminära 51,5. Till skillnad från i Kina tar den japanska industrin stöd av ökade exportordringång med stöd av den svagare yenen, som också driver upp företagens inköpskostnader.

Asiatiska marknader noterade en mestadels svagt positiv utveckling på måndagen, med stöd av den kinesiska räntesänkningen och svagt bättre PMI-index. Japanska och amerikanska statspappersräntor stiger något och dollarn handlas ytterligare något starkare mot japanska yen.

Den europeiska måndagsagendan bjuder också på industri-PMI för februari, men mer intressant blir sannolikt Eurostats snabberäknade euro-KPI för februari, klockan 11.00.

Prognoserna pekar mot att KPI-inflationen ska ha stigit till -0,5%, från -0,6% i januari. Kärn-inflationen väntas ha varit oförändrad på 0,6%. Preliminära data från Tyskland, Italien och Spanien antyder dock en klar uppåtrisk mot dessa prognoser.

Senare i veckan riktas blickarna kanske främst mot torsdagen, då såväl Bank of England som ECB ska lämna räntebesked.

I Sverige ska SILF/Swedbank redovisa sitt industri-PMI för februari klockan 8.30. Enligt SME Direkts prognosenkät väntas en nedgång till 54,9, från 55,1 i januari.

måndag 6.00 (fredag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:3551 (8:3545) EUR/USD 1:1179 (1:1193)

EUR/SEK 9:3404 (9:3507) USD/JPY 119:87 (119:43)

Jp obl 2 0,02 (0,02) Jp obl 10 0,35 (0,34)

Ty obl 2 -0,23 (-0,23) Ty obl 10 0,33 (0,33)

US obl 2 0,64 (0,65) US obl 10 2,01 (2,04)


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?