ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Riksbanken sänker räntan ytterligare

  • Foto: Vilhelm Stokstad / TT

Riksbanken sänker reporäntan ytterligare och ökar köpen av statspapper. Och Stefan Ingves och hans kolleger flaggar för att det kan komma mer.

Riksbanken sänker styrräntan till minus 0,25 procent och ska utöka köpen av statspapper med 30 miljarder kronor. De nya köpen ska göras på löptider upp till 25 år.

”För att understödja uppgången i inflationen har Riksbankens direktion beslutat att göra penningpolitiken ännu mer expansiv genom att sänka reporäntan med 0,15 procentenheter till minus 0,25 procent och köpa statsobligationer för 30 miljarder kronor”, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande.

Beskedet kom strax före 14 på onsdagen och tog de flesta på sängen. Det hör inte till vanligheterna att Riksbanken agerar mellan de ordinarie räntemötena, även om chefen Stefan Ingves i samband med räntesänkningen i februari sa att det skulle kunna ske.

Den viktigaste orsaken till sänkningen är kronans förstärkning mot euron den senaste tiden. På ganska kort tid har växelkursen gått från nivåer kring 9,50 kronor per euro till 9,10-9,15.

”De senaste veckorna har rörelserna på ränte- och valutamarknaderna varit stora. Kronan har stärkts en hel del, främst mot euron, vilket delvis hänger samman med att den europeiska centralbanken inlett stora tillgångsköp”, skriver Riksbanken.

Den starkare kronan hotar trenden med försiktigt stigande inflation.

”Om kronan fortsätter att stärkas i närtid skulle det kunna bryta den påbörjade uppgången i inflationen så att den inte stiger tillräckligt snabbt”, skriver Riksbanken.

Riksbanken flaggar också för att det kan komma mer.

”För att säkerställa att inflationen stiger mot målet är Riksbanken fortsatt redo att vid behov göra penningpolitiken ännu mer expansiv, även mellan de ordinarie penningpolitiska mötena. Reporäntan kan eventuellt sänkas ytterligare något och Riksbanken kan köpa ännu mer statsobligaitoner”, heter det.

Riksbanken skriver också att det kan bli aktuellt med riktade lån till företag via bankerna, köp av andra typer av räntepapper eller valutainterventioner. Centralbanken sänker även den så kallade räntebanan, det vill säga den egna prognosen för reporäntan.

"Reporäntan förväntas ligga kvar på minus 0,25 procent åtminstone till andra halvåret 2016. Därefter förväntas den stiga gradvis och i en långsammare takt än i prognosen i den penningpolitiska rapporten i februari", skriver Riksbanken.

Tyck till