1515

Råvaror: Guldet pendlar kring nollan<br />

Jämfört med noteringarna vid lunchtid var det inga dramatiska förändringar i råvarupriserna på tisdagseftermiddagen.

Oljan hölls sig runt minus 2 procent vilket även påverkade flera basmetaller.

Guldet pendlade kring nollan. En sjunkande dollar, i kombination med fallande aktiemarknader, kan ha ökat aptiten på den ädla metallen som ofta ses som en "säker hamn" i tider av oro.

När det gäller oljan går åsikterna som vanligt isär huruvida priset ska fortsätta söderut eller om nuvarande nivå är botten.

Det Londonbaserade analyshuset ETF Securities tror att oljan på kort sikt kommer att sjunka. Flera av deras investerare har redan hämtat hem vinsterna efter den senaste prisökningen, alternativt tagit korta positioner.

Nitesh Shah, analytiker på ETF Securities, tror att samtalen mellan FN:s säkerhetsråd och Iran kan leda till ett större utbud med prispress som följd.

FN:s säkerhetsråd har bekräftat att samtal pågår med Iran om att öppna upp landets kärnvapenprogram för större insyn, förutsatt att FN:s sanktioner mot Iran lyfts. Är förhandlingarna framgångsrika kan ett ramverk för uppgörelsen vara på plats redan i slutet av mars, vilket bland annat innebär att Iran kan börja producera och sälja mer olja till omvärlden.

OPEC har, i motsats till sitt uttalade mål om prisstabilitet, inte minskat produktionen utan fortsätter priskriget - ett uppträdande som skiljer sig från kartellens historiska beteende. OPEC har inte längre förmånen att sätta världsmarknadspriset på olja utan kämpar nu för att behålla marknadsandelar - något som kommer bli ännu svårare om FN:s uppgörelse med Iran går igenom, skriver Nitesh Shah vidare.

På lite längre sikt, framåt andra halvan av 2015, tror EFT Securities att det låga oljepriset kommer hämma investeringar i oljeprospektering vilket bör leda till att utbudet minskar och priserna återhämtar sig. Framförallt är Kinas tillväxt en stark drivkraft, efterfrågan på olja i Kina ökade från 4 procent år 2013 till 9 procent år 2014 och den trenden bör hålla i sig, avslutar Nitesh Shah.

Noteringar klockan 15.50

Råolja (pris/fat): 31/12
WTI, första termin -0:76 USD 43:12 -1,73% -20,53%
Brent, första termin -1:00 USD 52:94 -1,87% -12,11%
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -66 USD 5.782 -1,13% -8,23%
Zink +3 USD 2.008 0,12% -7,83%
Aluminium +13 USD 1.783 0,71% -3,75%
Nickel -305 USD 13.620 -2,19% -10,10%
Bly -11 USD 1.739 -0,60% -6,40%
Tenn -185 USD 17.360 -1,05% -10,52%
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -0:70 USD 1.154:16 -0,06% -2,59%
Silver +0:00 USD 15:66 0,01% -0,30%
Dollarindex -0.22
99.39 -0,21% 10,11%


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?