1515

Räntor och valutor: <br />USA-räntor pressades ned

Amerikanska statspappersräntor stabiliserades efter den svenska marknadens stängning på måndagen, dollarn har samtidigt handlats relativt stabilt mot andra större valutor.

Tidigare på måndagen bidrog svag statistik över den amerikanska industriproduktionen i februari till att pressa ned amerikanska räntor samtidigt som dollarn bröt förstärkningstrenden.

Produktionen i den amerikanska tillverkningsindustrin sjönk 0,2 procent i februari, och samtidigt justerades januaridata ner till -0,3 procent, från +0,2 procent. Tillverkningsindustrin har därmed backat tre månader i rad, en utveckling som främst kan kopplas till fordonsindustrin.

Givet förväntningar om att Fed på onsdag kommer att slopa åtagandet om att vara "patient" med räntehöjningar efter FOMC-mötet på onsdag, till förmån för en mer renodlat databeroende policy, bidrog industristatistiken till förväntningar om att det kan dröja längre innan ledamöterna känner sig bekväma med att höja räntan. Det pressade ner USA-räntorna, men nedgången bromsades senare av att även aktiemarknaden reagerade positivt på antagandet om att Fed inte kommer att ha bråttom.

Oljepriset återhämtade något av den senaste tidens fall i USA-handeln, men WTI-oljan noteras ändå till fortsatt låga 48,70 dollar per fat medan Brent handlas till strax under 54 dollar.

ECB-chefen Mario Draghi talade på måndagskvällen om indikationer på att en uthållig återhämtning börjar få fäste, något som måste utnyttjas för att gå vidare med strukturreformer.

ECB-chefens huvudbudskap var dock en efterlysning av ett genombrott för integrationen i euroområdet, och att genom en bättre länk mellan beslut och ansvar minska utrymmet för populistiska partier.

Tisdagens USA-agenda bjuder på statistik över bostadsbyggandet i februari, klockan 13.30. Enligt Bloomberg News enkät väntas en nedgång med 2,4 procent, efter en nedgång med 2,0 procent i januari.

Den starka utvecklingen på Wall Street på måndagen bidrog till en positiv utveckling på de flesta håll i Asien på tisdagen. Även här hänvisar marknadsaktörer till förväntningar om att Fed inte kommer att ha bråttom att höja räntan efter måndagens industridata.

Protokollet från Australiens centralbanks penningpolitiska möte den 3 mars bekräftar att ledamöterna ser förutsättningar för ytterligare lättnader framöver, något som också framgick av uttalandet i samband med räntebeskedet. Australiendollarn pressades dock ner något ytterligare mot USA-dollarn efter att protokollet publicerats.

Bank of Japan lämnade som väntat sin penningpolitiska hållning oförändrad efter tisdagens möte. Ledamöterna väntar att den måttliga återhämtningen kommer att fortsätta, men inflationen blir kvar på noll en tid på grund av sjunkande energipriser.

I Europa riktas blickarna mot tyska ZEW-indexet för mars och Eurostats definitiva euro-KPI för februari, båda klockan 11.00.

I Sverige ska vice riksbankschefen Cecilia Skingsley delta vid ett frukostmöte hos SEB angående deras Sparbarometer, klockan 8.00, men Riksbanken publicerar varken något förskrivet tal eller några bilder.

Klockan 9.00 ska vidare HUI presentera en ny konjunkturprognos.


Innehåll från VertivAnnons

Snåla inte på datacentret om ni vill ha flexibelt distansarbete

På många företag kommer de närmaste åren att präglas av distansarbete och av hybridmodeller, med en blandning av närvaro på kontoret och arbete i hemmiljö. Ju mer flexibel individen kan vara, desto hårdare får servrarna i datacentren jobba. Det ställer krav på investeringar av olika slag.

Fördelarna med ökat distansarbete är uppenbara, för att sammanfatta handlar det om att säkra den nödvändiga effektivisering som krävs för att överleva som företag. Ericssons planer är bara ett exempel av många på vad som händer. Ökad lönsamhet kan även komma från lägre kontorshyror, lägre elräkningar och liknande. PwC har undersökt detta fenomen och listar ett flertal aspekter som kanske inte är uppenbara. Även enklare rekrytering bidrar till att minskade utgifter.

Mer distansarbete kräver mer investeringar. Några är uppenbara, till exempel att medarbetarna behöver rejäla och stryktåliga bärbara datorer och tillgång till stabila IT-lösningar för videokonferenser, samarbete med mera. Andra nödvändiga investeringar är svårare att identifiera, som att det krävs nya, och ofta dyra, lösningar för åtkomst och IT-säkerhet.

Så uppgraderar du företagets nätverk

Den typ av investeringar som är lättast att missa är troligtvis det faktum att det krävs mer muskler i våra datacenter. I många fall är det en fråga för tjänsteleverantörer och molnföretag. Men många företag har fortfarande egna datacenter, inte sällan för de mest centrala verksamhetsområdena. Dessa datacenter belastas hårdare idag. Hur mycket varierar, men uppgifter om ökningar på 30 procent är inte ovanliga.

Det kan kanske tyckas konstigt att mer IT-aktivitet långt bort från datacentren innebär att datacentrens kapacitet och driftsäkerhet måste förstärkas. Men utan tillförlitliga knutpunkter i form av datacenter kommer den distribuerade teknikanvändning som är en följd av distansarbetestrenden att fungera sämre och vara mer osäker. 

– Det handlar inte bara om fler servrar för beräkning, fler diskar för lagring av data och större switchar för kommunikation via nätverk och internet. Kraftfullare och mer tillförlitliga lösningar för elförsörjning och stabila lösningar för kylning är lika viktiga säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv. 

Förutom traditionella stora datacenter blir det allt vanligare med nya, ofta mindre, anläggningar som byggs ute i kanten av nätverken (det som brukar kallas för edge computing). De knyter samman användare och centrala datacenter. Det ställs ofta speciella krav på den här typen av anläggningar, till exempel på grund av utrymmesbrist. Vertiv som är en ledande leverantör av utrustning för datacenter märker av det här på flera sätt: 

– Många nya datacenter som blir knutpunkter för nätverkstrafik kommer att köras på full kapacitet. All värme som genereras på grund av detta ställer stora krav på kylning, säger Daniel Breum, försäljningsansvarig i Norden på Vertiv.

Det ökade trycket på datacenter är bara ett exempel på indirekta följder vad gäller krav på utrustning till datacenter i pandemins svallvågor. Men den är viktig att ha i bakhuvudet när man planerar nästa års budget. 

Mer information om Vertivs Edge lösningar

Om Vertiv 

Fakta

Vertiv är en ledande leverantör av hårdvara, mjukvara, analyser och tjänster för datacenter. Sortimentet innefattar produkter för energiförsörjning, kylning och IT-infrastruktur, samt tjänster för allt från molnet till ytterkanterna av nätverken. Fokus ligger förutom på kostnadseffektivitet på tillgänglighet och hållbarhet. Vertivs huvudkontor ligger i Columbus, i Ohio i USA. Företaget har cirka 20 000 anställda och bedriver verksamhet i fler än 130 länder däribland Sverige.

 

Mer från Vertiv

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Vertiv och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?