1515

Räntor och valutor: Dollarn fortsätter starkt<br />

USA-räntorna steg något i den sena handeln på fredagen men har sjunkit tillbaka under den asiatiska handeln på måndagen. Dollarn bibehåller styrkan, Asienbörserna visar en blandad utveckling och oljan noterar nya låga nivåer.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas på 2,09 procent, 1 punkt ned från svensk stängning i fredags.

Federal Reserve avslutar sitt FOMC-möte på onsdagen, och väntas där allmänt ta bort frasen om "tålmodig" (patient) i uttalandet, vilket skulle öppna för en räntehöjning senare i år. Fed antas vilja komma bort från den kalenderbaserade guidningen och skapa ökad handlingsfrihet utifrån inkommande data.

David Ader på CRT Capital sade till Financial Times att obligationsmarknaden redan rört sig bortom det troliga borttagandet av "tålmodiga" från uttalandet och nu ser längre fram.

"Frågan är snarare vad som kommer härnäst och hur snabbt Fed kommer att strama åt policyn under det kommande året", sade han.

Federal Reserve ser en högre ränta framöver än marknaden, som prisar in en styrränta på cirka 2 procent under 2017.

Fed-mötet åtföljs denna gång av en presskonferens med Janet Yellen och publiceringen av nya prognoser, inklusive Fed-ledamöternas egna antaganden om styrräntan, "dot plot".

På valutamarknaden var euron nere och vände på ett nytt

tolvårslägsta på 1:0458 mot dollarn under natten till måndagen, men har därefter stärkts något till 1:051. Mot yenen har dollarn tappat något till 121:30.

I stora drag bibehåller dollarn därmed sin trend av förstärkning inför Fed-mötet, med dollarindex över 100-nivån. Euron tappar på policydivergens mot Fed.

"Vi förväntar oss att Fed ska slopa 'tålmodig' och skicka ett budskap om att de är redo att höja räntan beroende på ekonomiska data. Mot en sådan bakgrund så förblir euron sårbar mot dollarn. ECB:s QE tar sin tribut för euron", sade Shinichiro Kadota på Barclays till Reuters.

Han konstaterade att euroräntorna antogs till största delen ha prisat in ECB:s QE-program, men att räntenedgången sedan detta inleddes visar att detta antagande var förhastat.

Italiens finansminister Pier Carlo Padoan sade i en intervju med Bloomberg News i helgen att ECB:s QE-program är effektivt på grund av sin längd och att det är "open-ended". Den initiala reaktionen med sjunkande räntor och fallande euro kommer att konsolideras.

Han sade att han inte tror att ECB har något specifikt mål för euron, och att den gemensamma valutan nu närmar sig en nivå som långsiktigt är förenligt med fundamenta och tillväxtskillnader mellan USA och euroområdet. En svagare euro är bra för alla, då det skapar ökat tillväxtmomentum.

"Detta är den tranmissionsmekanism som kanske är den mest verkningsfulla. De vill hålla eurons växelkurs låg", sade Hans Jörg-Naumer på Allianz Global Investors till Bloomberg News.

På måndagen kommer bland annat Empire manufacturing index, industriproduktion och NAHB husmarknadsindex från USA.

Senare i veckan väntas bland annat räntebesked från Bank of Japan, SNB och Norges Bank, som antas sänka räntan med 25 punkter.

måndag 6.40 (fredag kl 16.15)

USD/SEK 8:6971 (8:6890) EUR/USD 1:0517 (1:0525)
EUR/SEK 9:1476 (9:1334) USD/JPY 121:24 (121:32)
Jp obl 2 0,03 (0,02) Jp obl 10 0,43 (0,41)
Ty obl 2 -0,23 (-0,23) Ty obl 10 0,26 (0,27)
US obl 2 0,65 (0,65) US obl 10 2,09 (2,10)


Innehåll från CatalystOneAnnons

HR-systemet CatalystOne en av nycklarna till Aller medias transformation

Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.
Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

De senaste sju åren har Aller media genomgått en omfattande transformation, såväl när det gäller affärsmodellen som tekniken och kulturen. De senaste två åren har de dessutom gjort sina bästa resultat i företagets historia. En del av transformationen för att strukturera HR-arbetet har varit CatalystOne.

– Det finns inga genvägar till att göra en sån här omställning, säger Joakim Romanus, Koncerndirektör HR och Kommunikation, Aller media.

Omorganisationen hos Aller media har inneburit ett enormt arbete där man gjort stora digitala satsningar, bland annat genom nyanställning av ett helt nytt team inom tech. Implementeringen av systemet CatalystOne har varit en viktig faktor för att bli en digitalt mogen arbetsplats och stötta både chefer och medarbetare i deras vardag. Arbetet med att implementera HR-systemet har varit ett riktigt lagarbete där alla medarbetare på HR- och lön har varit inblandade. 

– Vi har anpassat systemet till Aller medias vardag och strukturer. En process där allas våra olika kunskaper var extermt viktig. Vår tillämpning av CatalystOne går hand i hand med utvecklingen av våra chefer i ett långsiktigt ledarskapsprogram och hjälper våra chefer att vara autonoma och hantera sina processer själva. Det hjälper oss också att få en bättre struktur, som tillsammans med datan möjliggör utrymme för dialog och utveckling. Det leder i sin tur till effektivitet och resultat, säger Joakim.

Hög efterfrågan på effektiva och automatiserade processer

CatalystOne är ett HR-system baserat på olika moduler som vida täcker de processer som behövs ur ett modernt HR-perspektiv. Den modulbaserade designen innebär att lösningarna kan uppdateras efter behov, allteftersom organisationen förändras.

– Det som främst efterfrågas idag är effektiva och automatiserade processer som sköter sig själva, och där ligger vi verkligen i framkant. CatalystOne gör i princip allt i kundens HR-värld utom att betala ut löner, säger Rickard Hellner, VP Customer Success på CatalystOne.

En ny kultur

I och med omställningen hos Aller media gjordes stora förändringar för att bygga en ny kultur, präglad av tillit, öppenhet och ett nytt arbetssätt där alla medarbetare har möjlighet att skapa sin optimala vecka med en mix av hemmakontor och arbete från kontoret. 

– Vi kallar vårt nya arbetssätt för life@allermedia och det inrymmer så mycket mer än bara vilken fysisk plats vi ska arbeta ifrån. Självledarskapet kommer att bli extremt viktigt och underlättas av ett stabilt och strukturerat HR-system. Vi har satsat stort på medarbetarkommunikation internt, både för information och transparens men också för att bygga broar i organisationen och skapa en förståelse för att alla medarbetare och deras kompetenser är viktiga kuggar för att nå våra högt satta mål. Det har fungerat bra –  på bara några år har vi gått från -48 i eNPS till, i den senaste mätningen +28, som av mätinstituten räknas som fantastiskt bra. Branschgenomsnittet ligger på -11, säger Joakim.

Mer lätthanterlig HR-process

De senaste åren har Aller media dubblerat kundnöjdheten, attraherat välrenommerade data scientists och framför allt – de har gjort sina bästa resultat i företagets historia. Joakim har dessutom nominerats till årets HR-direktör.

– CatalystOne har hjälpt oss med bättre processer gällande on- och offboarding, är ett smidigt verktyg för att se organisationsscheman och också ändra dessa, och kanske framförallt att samla strukturerad och överskådlig masterdata om medarbetare. Hela vår HR-process har blivit mer lätthanterlig och transparent för både chefer och medarbetare, avslutar han.

Om CatalystOne 

CatalystOne är ett IT-företag med ett brinnande engagemang för människan. Med stöd av sitt HR-system hjälper man företag att öka kvalitet och säkerhet i HR-data och processer samt skapa engagerande och utvecklande arbets-platser med dedikerade medarbetare. CatalystOnes kunder återfinns bland nordiska medelstora och stora företag, med systemanvändare över världens alla kontinenter. CatalystOne har kontor i Stockholm, Oslo, Köpenhamn och Sandefjord samt ett FoU-centrum i Chandigarh, Indien.

Läs mer här

 

Mer från CatalystOne

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CatalystOne och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?