ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Gigantisk bokföringshärva i rätten

  • Tidigare vd:n Boris Benulic då det begav sig. Foto: Jack Mikrut
Snart drar den i gång, rättegången om ett av de största misstänkta bokföringsbrotten i Sverige. 1,5 miljarder försvann i Kraft och Kulturs felaktiga redovisning.

Bubblan i Kraft & Kultur sprack 2011 när det uppdagades att elbolagets intäkter blåsts upp med miljardbelopp. Efter en lång utredning har åklagaren nu stämt den tidigare vd:n Boris Benulic samt tre av hans medarbetare.

Åtalspunkterna mot vd:n är grovt svindleri alternativt grovt bokföringsbrott för åren 2003-2010. Hans tre tidigare medarbetare åtalas för medhjälp till brotten, bland annat för att ”främjat grovt svindleri med råd eller dåd”.

Enligt åklagaren överdrev Boris Benulic redan 2003 intäkterna med 113 miljoner kronor, ett belopp som växte under åren. När det misstänkta svindleriet uppdagades hade intäkterna 2010 blåsts upp med cirka 1,4 miljarder kronor ”eller mycket betydande belopp”.

Av åtalet framgår att vd:n instruerat ekonomichefen att skriva upp intäkterna. Han ska också ha förhindrat den ursprungliga revisorn från att genomföra sin granskning, sagt till styrelsen att revisorn saknat kompetens och bett styrelsen byta ut henne. Han ska också gömt eller i alla fall försvårat för revisorn att hitta manipulerade filer.

Marknadens bästa pris på fakturaköp och belåning. (Extern tjänst)

”Brottet är att bedöma som grovt eftersom gärningen avser mycket betydande belopp och ingått som ett led i en systematiskt begången brottslighet”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Affären har fått stor uppmärksamhet i Norge eftersom det var bolagets norska ägare Troms Kraft som drabbades av hålen i bokföringen. Troms Kraft ägs av Tromsö kommun vars skattebetalare fick ta smällen av de uppblåsta intäkterna.

Revisorsnämnden har också prickat den ansvariga revisorn.

Boris Benulic lämnade sitt jobb innan skandalen uppdagades, hans förklaring till svinnet är misslyckade spekulationer på elbörsen Nordpool. Han och de tre medarbetarna förnekar brott.

Rättegången i Södertörns tingsrätt inleds i mitten av april.

Tyck till