1515

USA-börser: Olja, PPI och Michigan-index pressar

USA-börserna var fortsatt på klara minusnivåer kring fredagshandelns halvtid - och gick mot tredje nedgångsveckan i rad. Ett sjunkande oljepris och oväntat svagt amerikanskt konsumentförtroende fick investerare att sälja aktier.

Vid klockan 17.45 var storbolagsindexet Dow Jones Industrial Average ned 1,1 procent till indexnivån 17.701, medan det bredare S&P 500 backade 0,9 procent till 2.048. Tekniktäta Nasdaq Composite sjönk 0,8 procent till 4.856.

Omsättningen uppgick till 330 miljoner aktier på New York Stock Exchange och 1 miljard på Nasdaq.

Oljepriset tog stryk på fredagen och USA-oljan WTI hade det tyngst med en nedgång nära 4 procent.

University of Michigans index över det amerikanska konsumentförtroendet sjönk till 91,2 i mars jämfört med 95,4 föregående månad. Analytikerkåren hade räknat med en lätt uppgång till 95,5.

Producentpriserna i USA sjönk 0,5 procent i februari, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående sjönk priserna 0,6 procent. Här väntades att priserna skulle ha stigit 0,3 procent jämfört med föregående månad, och ha varit oförändrade jämfört med 2014.

På aktiefront gick IBM och United Technologies tyngst i Dow Jones Industrial Average med nedgångar en bit över 2 procent. Enda aktien att stiga var teleoperatören Verizon, med endast en marginell uppgång.

Herbalife rusade drygt 10,1 procent. FBI utreder huruvida en uppdragsgivare till Bill Ackman lämnat falska uttalanden om Herbalife till myndigheter.

Räntan på en amerikansk tioårig statsobligation backade 1 punkt till 2,11 procent.


Innehåll från SiemensAnnons

Tekniken som skapar attraktiva fastigheter och bidrar till hållbar lönsamhet

Med tekniken som möjliggörare skapas ekonomisk och social hållbarhet. Med den insikten som grund levererar Siemens Smart Infrastructure en konkurrenskraftig portfölj som hjälper fastighetsbranschen att utveckla smarta, säkra, energieffektiva och hållbara lösningar i både befintliga och nya byggnader.

Som ett stort företag inom tekniksektorn vet Siemens vilka utmaningar fastighetsägare, hyresgäster och medarbetare står inför under uppförandet av smarta byggnader. Genom att nyttja teknik och smarta system i samverkan kan många av utmaningarna lösas men för en hållbar utveckling måste man även se bortom själva byggnaden. Med hjälp av bredden i portföljen kan Siemens hjälpa företag och samhälle att bland annat se möjligheterna i energiutmaningen, bidra till en hållbar laddinfrastruktur för fossilfria fordon och med teknisk infrastruktur skapa smarta byggnader som människor vill bo och arbeta i. Genom effektivt nyttjande av hyrd kontorsyta och ökad upplevelse för medarbetaren skapar dessa lösningar både social och ekonomisk hållbarhet samtidigt som fastighetens värde ökar.

– Omställningen för fastighetsägare går fort och jag tror att många känner en stress över ”Var ska jag börja?”. Vårt råd är att komma igång genom att sätta en långsiktig plan och att arbeta med öppna plattformar som möjliggör flexibilitet. Börja sedan med något som ger snabbt resultat, till exempel att åtgärda fastighetens mätarstruktur, det möjliggör energioptimering. Mitt råd är att våga fråga, det finns hjälp att få, säger Annika Persson, Branch Account Manager.

Siemens kopplar samman energisystem, byggnader och industrier på ett smart sätt där kunden alltid är i fokus, utgångsläget är utifrån kundens behov och en förståelse för verksamheten under uppförandets tre faser; design, konstruktion och förvaltning. Redan i designfasen är det viktigt att sätta en gemensam plan för vad som ska uppnås med byggnadens tekniska infrastruktur för att förebygga brister längre fram. Därför är öppna plattformar för kommunikation som både kan ta emot och leverera data nyckeln till framgång.  

– Vi hjälper vår kund att förbli nyfiken, vara uthållig, experimentera och anpassa sig genom vår adaptiva och intuitiva teknik. Tanken med Smart Infrastructure är att skapa ett ekosystem där morgondagens fastigheter, effektivt och hållbart, skall arbeta för de personer som lever och verkar där och inte tvärtom. Det bidrar till en hållbar utveckling för att skydda planeten för nästa generation samtidigt som samhället gör framsteg och bidrar till våra kunders framgång, berättar Annika Persson.

Om Siemens

Siemens gör världen till en mer uppkopplad och omtänksam plats där hållbar energi levereras pålitligt och effektivt. Med en bred portfölj av nätstyrning och automatisering; effektfördelning, omkoppling och styrning, fastighetsautomation, brandsäkerhet, säkerhetssystem, VVS-styrning och energilösningar förbättrar Siemens vårt sätt att leva och arbeta. Siemens Smart Infrastructure kopplar på ett smart sätt samman energisystem, byggnader och industrier.

siemens.se/smartabyggnader

 

Mer från Siemens

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?