1515

Räntor och valutor: Dollarn stabiliseras<br />

Europaräntorna är överlag upp på fredagen, med tyska räntor 1-2 punkter högre, samtidigt som börserna står på svagt plus.

Greklands premiärminister Alexis Tsipras sade på fredagen att han är optimistisk om att nå en lösning tillsammans med övriga euroländer.

"Vi har redan börjat uppfylla våra åtaganden. Vi förväntar oss att våra partner uppfyller deras", sade han.

ECB höjde på torsdagen det tillåtna taket i nödlånen till bankerna via ELA. Grekland har uppgett att de kan klara den kortsiktiga finansieringen, trots förestående betalningar till bland annat IMF, där Grekland nu ska betala 350 miljoner euro.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade däremot att han inte är nöjd med utvecklingen de senaste veckorna.

"Men jag utesluter helt ett misslyckande. Jag tror vi kan hantera problemen framgångsrikt de kommande veckorna", sade han.

USA-räntorna vände uppåt efter svensk stängning på torsdagen sedan en emission av 30-åriga statsobligationer fått ett ljummet mottagande, och har fortsatt upp under fredagen.

Den tioåriga statsobligationen handlas på 2,14 procent, 7 punkter upp från svensk stängning på torsdagen.

I eftermiddag publiceras det preliminära Michigan-indexet för mars månad. Det väntas ha stigit marginellt till 95,5, från 95,4 i februari.

Det blir även PPI för februari, där en uppgång med 0,3 procent väntas och med 0,1 procent för kärn-PPI, efter att nedgångar med 0,8 respektive 0,1 procent månaden före.

På valutamarknaden handlas euro/dollar relativt stabilt runt 1:061, efter att euron återhämtats sig från nivåer på 1:05 på torsdagen. Även dollar/yen går sidledes runt 121:50.

Bedömare uppger för Reuters att eurons återhämtning ser tillfällig ut efter en dryg veckas försvagning om mer än 5 procent mot dollarn. Få tvivlar på att euro/dollar går mot paritet.

"Jag tror inte att det är en överdrift att säga att denna vecka har inneburit en förändrad spelplan. Kombinationen av förra fredagens jobbrapport och sjösättandet av QE i Europa denna vecka har cementerat bilden av penningpolitisk divergens ", sade Neil Mellor på Bank of New York Mellon till Reuters.

Han konstaterade att folk nu är övertygade om att Federal Reserve kommer att kunna höja räntan i mitten av året, och med det i beaktande är tal om paritet inte överdrivet.

Han noterade dock att dollarn under sin resa av förstärkning det senaste halvåret ofta tappat på fredagar när investerare gjort veckovisa vinsthemtagningar.

Kronan har stabiliserats runt 8:63 mot dollarn och 9:15 mot euron under fredagen, efter att ha tappat i spåren av vice riksbankschef Per Janssons "kronsignalering" på torsdagen, då han flaggade för mer åtgärder om kronan stärks för mycket.

Svenska räntor sjönk på torsdagen och har fortsatt någon punkt ned på fredagen.

Swedbank skriver i ett marknadsbrev att svensk femårsränta fortsatt är extremt låg, men med spreaden mot Tyskland tillbaka på nivåer som rådde under början av året och en Riksbanksdirektion som visar allvar med att agera för att snabbt få upp inflation och inflationsförväntningar, så talar "risk/reward" för att på kort sikt gå för en krympande femårig tyskspread.

De konstaterar att KPI och Prosperas stora undersökning över inflations- och löneökningsförväntningarna gav ett blandat intryck. Något högre KPI är välkommet men inte minst de fortsatt sjunkande löneökningsförväntningarna var säkerligen en ovälkommen läsning för Riksbanken.

Kronans förstärkning är också till nackdel. Om den fortsätter kan den senaste tidens trend med stigande underliggande inflation snabbt brytas.

"Vi räknar därför med att Riksbanken vill smida medan järnet är varmt och att de vidtar ytterligare åtgärder i form av en räntesänkning på 10 punkter och ytterligare obligationsköp, troligen redan i samband med direktionsmötet den 18 mars, men ett agerande kan även dröja till aprilmötet", skriver Swedbank.

De noterar också att Riksbankens köp hittills har begränsat sig upp till femåriga löptider, och att det därför kan bli aktuellt att bredda till upp till tioåriga statsobligationer vid utökade köp.

Bostadspriserna fortsätter sin resa uppåt, efter Riksbankens senaste lättnader. Enligt Valueguard steg bostadsrättspriserna i Sverige 2,9 procent i februari jämfört med föregående månad, medan villapriserna steg 1,6 procent.

De senaste tolv månaderna har bostadsrättspriserna stigit 17,2 procent samtidigt som villapriserna stigit 11,7 procent.

Det sammanvägda indexet för hela Sverige, HOXSWE, steg därmed 13,7 procent under de senaste tolv månaderna.

Valueguard noterar att både villa- och bostadsrättsindex nu är på sina högsta nivåer i alla tre storstadsområden samt för riket i sin helhet.

fredag kl 10.40 (torsdag kl 16.15)

USD/SEK 8:6329 (8:6077) Statsobl 2y -0,20 (-0,20)
EUR/SEK 9:1621 (9:1583) Statsobl 10y 0,65 (0,66)
EUR/USD 1:0614 (1:0640) Räntegap/ty 38 (42)
US obl 10y 2,14 (2,07) Tysk obl 10y 0,27 (0,24)


Innehåll från TaniumAnnons

Skaffa full visibilitet i företagets nätverk – med Tanium

Enligt beräkningar kommer det vid 2025 att finnas 75 miljarder endpoint-enheter uppkopplade till företagsnätverk. Detta ställer komplexa krav på hantering och skydd av verksamhetskritiska data. Trots detta finns det stora brister hos många företag vad gäller endpoint-hantering, säkerhet och visibilitet. 

Läs mer om utmaningarna med endpoint-säkerhet

Sedan Tanium startades av far och son 2008, har företaget arbetat utifrån en enda målsättning; att utveckla och förädla ny arkitektur som möjliggör bättre nätverksvisibilitet och enklare och säkrare hantering av verksamhetskritiska data. I takt med att distansarbete och antalet endpoint-enheter ökar blir detta en affärsavgörande fråga för många företag. 

– Tanium är en plattform för klientadministration som är inriktad på hantering av Säkerhet, Risk & Compliance och IT Operations utifrån samma datakälla med endast en klient och väldigt lite infrastruktur. Plattformen är baserad på öppna API:er och kan kompletteras med moduler efter behov så kunden kan växa med Tanium och dessa moduler. Det spelar ingen roll om man har sina klienter och/eller servrar on-premise eller i molnet – med Tanium kan man managera dem i nästintill realtid, med full visibilitet och minimal infrastruktur, berättar Arash Serpoushan, regionchef för Norden och Baltikum.

Vad omfattar Tanium?  

Kontrollerar viktiga parametrar

Med andra ord möjliggör Tanium komplett kontroll och översikt på var alla enheter finns samt vilka som har åtkomst till nätverket och använder enheterna, oavsett om det rör sig om 100 eller en miljon endpoints. Dessutom visar plattformen hur enheter och användare möter företagens säkerhetsstandarder vad gäller exempelvis patchning, installerade mjukvaruprogram och användarrättigheter. 

– Detta är ovärderlig information. I våra samtal med kunder ser vi att företag har mellan 10 och 15 procent fler enheter som kopplar upp sig mot nätverket än vad de ansvariga tror. Har man då 50 000 enheter i sitt nät, kan det röra sig om 7 500 extra maskiner – en enorm säkerhetsrisk. Tanium bryr sig inte om var användarna sitter; har de tillgång till internet kontrollerar plattformen samtliga viktiga parametrar innan de släpps in på nätverket, betonar Peter Lamber, ansvarig för Taniums ekosystem av partners.

Se Tanium in action 

Behöver bara 15 sekunder

Tanium utmärker sig dock på ytterligare vis. Plattformen fungerar som ett övergripande paraply, vilket omfattar företagets existerande infrastrukturer och verktyg. Därmed samlas automatiskt all data från samtliga verktyg i ett och samma gränssnitt – på 15 sekunder. 

– Med traditionella strukturer kan det i värsta fall ta dagar, eller till och med veckor, att få den information man efterfrågar. Med Tanium får man snabbt tag på det man behöver och kan uppdatera lika snabbt tillbaka, så att man motverkar risken för datasilos. Det säger sig självt att detta innebär en stor fördel, inte minst då man säkerställer att beslut fattas utifrån korrekta och aktuella data, betonar Arash.

Detektera, agera och stoppa

Möjligheten att snabbt visualisera och accessa relevant information innebär således omfattande vinningar för företag – plattformens automatiserade funktioner, i kombination med ett gemensamt gränssnitt och den minimala infrastrukturen, bidrar till en värdefull samsyn bland medarbetarna och därutöver till att livslängden på företagets enheter förlängs avsevärt. 

– Detta medför en kraftig förenkling av IT-miljö och processer, som ger förmågan att inte bara detektera, utan också agera och stoppa incidenter. Detta är ett vinnande koncept, något som bevisas av att efterfrågan på våra lösningar har ökat kraftigt det senaste året. Vi har också utökat vår personalstyrka från 6 personer till 11 personer under året som gått, så det är en spännande utveckling, avslutar Peter.

Läs mer om Tanium här 

Eller kontakta Exclusive Networks. 

Exclusive Networks är en global värdeadderande distributör med fokus på IT-säkerhet, datacenter och molnlösningar. 

Låt Exclusive Networks vara din startpunkt – vi hjälper dig! 

 

Mer från Tanium

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tanium och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?