1515

Räntor och valutor: Kronan en joker för Riksbanken<br />

Fokus på onsdagsmorgonen låg på data med bäring för Riksbanken. Inflationsförväntningarna passerade relativt obemärkt förbi medan kronan stärktes några ören efter ett KPI-utfall som var högre än väntat.

Det kan på marginalen dämpa förväntningarna om mer åtgärder från Brunkebergstorg, men Riksbanken tvingas på grund av kronans utveckling fortsatt sitta i "high alert".

Svenska räntor handlas 1-2 punkter upp. Kronan har sedan stängning på tisdagen tappat cirka 2 öre mot dollarn men stärkts 6 öre mot euron.

TNS SIFO Prosperas "stora" enkät på onsdagen visade på relativt små förändringar i inflationsförväntningarna, medan löneförväntningarna drogs ned något.

Inflationen väntas bland alla intervjugrupper vara 0,5 procent om ett år, 1,1 procent om två år och 1,7 procent om fem år. Det är 0,1 procentenhet lägre på ett års sikt men oförändrat på två och fem års sikt jämfört med den förra stora enkäten i december.

Med tre decimaler ligger genomsnittet för förväntningarna på två års sikt kvar på 1,054 procent medan de femåriga förväntningarna dragits upp till 1,728 procent från 1,720 procent i december.

Arbetsgivarorganisationerna har dragit ned inflationsförväntningarna något på ett och två års sikt, men dragit upp den till 1,8 från 1,7 procent på fem års sikt.

Arbetstagarorganisationerna har dragit upp förväntningarna på ett och två års sikt medan de är oförändrade på 1,7 procent på fem års sikt

Vad gäller löneökningarna spår arbetsmarknaden som helhet att dessa uppgår till 2,1 procent på ett års sikt, 2,1 procent på två års sikt och 2,5 procent på fem års sikt.

I december spåddes 2,2 procent, 2,2 procent respektive 2,6 procent. Arbetsgivarorganisationerna har dragit ned förväntningarna något mer än arbetstagarna.

KPI-inflationen steg till +0,1 procent från -0,2 procent medan KPI-inflationen steg till +0,9 från +0,6 procent. Väntat enligt SME Direkts enkät var 0,0 respektive 0,7 procent, medan Riksbanken antagit -0,13 respektive +0,74 procent.

Höjda priser på drivmedel och kläder drog upp KPI med 0,2 procentenheter vardera. Prishöjningar på utrikes flygresor, flygcharter samt livsmedel påverkade uppåt med ytterligare 0,1 procentenhet vardera. Uppgången motverkades av minskade räntekostnader för egnahem som påverkade nedåt med 0,1 procentenhet.

Claes Måhlén på Handelsbanken konstaterar att det var en intressant mix för Riksbanken.

"Jag tror de är nöjda med de fundamentala utfallen men fortsatt oroade för kronutvecklingen", säger han.

Han tror att de i viss mån andas ut för att inflationsförväntningarna i alla fall inte sjönk ytterligare, även om löneförväntningarna oroar inför avtalsförhandlingarna. KPI-utfallet var också en liten lättnad, men påverkades av högre bensinpriser som Riksbanken inte räknat med.

Kronans utveckling gör samtidigt att de inte kan slappna av utan måste fortsätta att vara redo för mer agerande. Att kronan blivit en så viktig del i penningpolitiken gör det komplicerat. Kronans tidigare försvagning bidrar till bland annat högre klädpriser, men kronan har stärkts på senare tid, vilket kan tvinga fram nytt agerande från Riksbanken.

"Om man inte gör det börjar resan åt andra hållet, vi får en kronimpuls som äger rum under 2015 men reverseras under 2016", säger Claes Måhlén.

Kronan är därmed jokern i leken. Han tror att Riksbanken därmed kommer att vara fortsatt aggressiva i sin kommunikation, och signalera att de inte kommer att kunna hantera en starkare valuta. De kommer att betona att de kan agera mellan mötena, även om det nog krävs mer än 20 öres förstärkning i EUR/SEK för att utlösa nytt agerande. Euron väger tungt i KIX-index, samtidigt som ECB:s åtgärder fått euron att falla brett.

Egentligen har det varit vice riksbankschef Per Jansson som varit tydligast och hållit fanan högt, medan de andra slirat lite i kommunikationen. Denna kommunikation kan nu bli lite mer entydig, vilket kan bidra till att hålla tillbaka kronan.

"Men det blir ingen enkel vandring till april", säger Claes Måhlén, och tillägger att deras huvudantagande är att de inte agerar vid aprilmötet.

Swedbank skriver i en kommentar att de långsiktiga inflationsförväntningarna visserligen var oförändrade på 1,7 procent men att det är mer bekymrande för Riksbanken att löneförväntningarna faller.

"Totalt sett håller vi fast vid vår syn om att Riksbanken kommer att sänka reporäntan och fortsätta med obligationsköp, mest troligt vid det penningpolitiska mötet i april, men det finns en relativt hög sannolikhet för ett agerande nästa vecka. Särskilt om kronan fortsätter att stärkas", skriver Swedbank.

Internationellt har dollarn fortsatt att stärkas till 1:062 mot euron, medan dollar/yen är stabil runt 121:30. Europaräntorna är överlag något upp i kortare löptider men något ned i långa löptider.

onsdag kl 10.30 (tisdag kl 16.15)

===================================

USD/SEK 8:5705 (8:5350) Statsobl 2y -0,16 (-0,17)

EUR/SEK 9:1040 (9:1678) Statsobl 10y 0,73 (0,74)

EUR/USD 1:0622 (1:0743) Räntegap/ty 51 (50)

US obl 10y 2,13 (2,14) Tysk obl 10y 0,22 (0,24)


Innehåll från LogMeInAnnons

Så frigör LogMeIn den moderna arbetskraftens potential

I dag jobbar miljontals människor världen över på distans, vilket ställer stora krav på företag att se till att anställda får supporten de behöver och att säkerheten är den allra bästa. Med LogMeIns heltäckande molnlösningar blir arbetet sömlöst och IT-avdelningen får kraftfulla verktyg. I ett nytt partnerskap med Commaxx är LogMeIns produkter nu tillgängliga för den nordiska marknaden. 

LogMeIn grundades 2003 och är en pionjär inom fjärrarbete. Under pandemin har arbetsplatsen blivit ännu mer decentraliserad och efterfrågan på LogMeIns lösningar har ökat ytterligare. Idag hjälper LogMeIn miljontals människor och företag att arbeta så bra som möjligt – var som helst och när som helst. 

– Molnbaserad kommunikation och tjänster har blivit en del av vardagen och är därför avgörande för att företag ska lyckas i framtiden. Genom vårt partnerskap med Commaxx ser vi fram emot att hjälpa fler svenska och nordiska företag att anpassa sig i den nya eran av arbete, säger Gerald Byrne, Senior Director och Channel Sales.

– Det som gör oss unika är just att alla våra produkter är molnbaserade, vilket är ovanligt på marknaden med tanke på den bredden vi har. Man kan med några klick enkelt skala upp och ned allt från våra UCC-lösningar till vår säkerhetslösning LastPass, säger Barry McMahon, Senior Product Marketing Manager. 

En spridd arbetsplats kräver kraftfulla verktyg

 På en decentraliserad arbetsplats är det även viktigt att IT-avdelningen har verktygen som behövs för att enkelt ge anställda support. Med lösningar som Rescue och Central kan IT-personalen enkelt hantera alla anslutna enheter, var de än befinner sig. Förutom att kunna ge smidig support är det även av högsta vikt att man arbetar så säkert som möjligt. Med LogMeIns lösning LastPass som finns i deras Identityserie säkrar man de anställdas identitet, åtkomst, data och lösenord. 

–  LastPass kan generera slumpmässiga lösenord i alla möjliga skepnader och med ett inlogg kan du hantera alla lösenord på ett och samma ställe. Lösningen kommer ihåg lösenorden och fyller automatiskt in den krävda informationen, Barry McMahon.

Lösningen har även multifaktorautentisering, vilket ger en extra nivå av säkerhet. 

– När du kombinerar att kunna genera och hantera lösenord, samtidigt som du utmanar användaren att bevisa att den är vem den påstår sig vara, så får du en mycket omfattande säkerhetslösning som är lätt att använda. Det valideras av mer än 26 miljoner kunder, avslutar Barry McMahon. 

Länk: Vill du veta mer om LastPass? 

Om LogMeIn

 LogMeIn är en pionjär inom distansarbete och en drivkraft bakom dagens situation där vi kan arbeta var vi vill, och har blivit ett av världens största SaaS-företag med tiotals miljoner aktiva användare, mer än 3500 globala medarbetare, över 1,3 miljarder dollar i årlig omsättning och cirka 2 miljoner kunder världen över som använder LogMeIns lösningar som en viktig del i deras dagliga liv.

 

Mer från LogMeIn

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med LogMeIn och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?