Hoppa till innehållet

Annons

PM Nilsson: Brutet avtal
hotar tusentals jobb

Det här riskerar tusentals jobb. Försvarsindustrin har skäl att på allvar fundera på om Sverige är ett bra land att ha sin bas i.
Det säger Di:s politiska redaktör PM Nilsson med anledning av att Saudiavtalet sägs upp.
PM Nilsson
PM Nilsson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 459kr/mån

spara
1180 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 344 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Ta del av villkoren

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News AB:s personuppgiftspolicy. Bonnier News AB ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter.

Dagens industri är en del av Bonnier News.

Innehåll från DeloitteAnnons

Nya krav på den gränslösa arbetsplatsen

Josefine Liljeqvist, Partner och ansvarig för Human Capital på Deloitte.
Maria Chermanne, Director inom Human Capital och ansvarig för Organisation Transformation på Deloitte.
Josefine Liljeqvist, Partner och ansvarig för Human Capital på Deloitte. Maria Chermanne, Director inom Human Capital och ansvarig för Organisation Transformation på Deloitte.

Vårt sätt att arbeta har snabbt förändrats – och det ställer nya krav på organisationer, medarbetare och ledarskapet.

– Den framtida arbetsmodellen handlar mer om hur än var arbetet genomförs, säger Josefine Liljeqvist, ansvarig för Human Capital på Deloitte.

Covid-19-pandemin ledde till en hastig, global förändring av hur och var många människor utför sitt arbete. Denna förändring som initialt sågs som temporär tycks i vissa organisationer istället blivit permanent, medan andra organisationer vacklar kring i vilken grad man ska, eller inte, återvända till sättet man arbetade på innan pandemin.

Konsult- och revisionsföretaget Deloitte genomför omfattande forskning inom området ”Framtidens arbete”, och släpper regelbundet rapporter som Global Human Capital Trends, och studien Future of Work med över 10 000 respondenter i globala bolag inom flera industrier runtom i världen.

Varje organisation måste hitta sin modell

Forskningen visar att begränsningarna som tidigare fanns har suddats ut och att en mer gränslös arbetsplats börjar ta vid. Det leder till att många organisationer försöker hitta svar på hur man ska arbeta.

– Vi kan i dag inte svara på huruvida distansarbete skapar engagemang och innovation. För vissa gör det säkert det, men vi kan också hitta motsatta resultat i forskningen. Vi är i ett läge där vi i stort sett kan hitta de svar vi vill ha, säger Josefine Liljeqvist.

Det gör att varje organisation måste hitta sin egen form, alltifrån en fullt flexibel till en fullt rigid modell, genom att experimentera, testa och ständigt ompröva sin arbetsmodell. I studierna från Deloitte kan dock flera slutsatser dras. En är att arbetets natur och resultat är av större vikt än den specifika arbetsplatsen. 

– Man måste mer och mer utgå från arbetet i sig, vad det ska bidra till och vad värdet eller resultatet blir. Det måste sedan ge insikt om hur arbetsplatsen bör se ut och var arbetet ska förläggas, säger Maria Chermanne, Director inom Human Capital och ansvarig för Organisation Transformation på Deloitte.

Yngre medarbetare ställer nya krav

En annan slutsats är att den yngre generationen har helt andra förväntningar på sin arbetsplats än äldre generationer, och bland annat kräver mer frihet och flexibilitet. En tredje slutsats är att också ledarskapet måste förändras.

– I denna nya gränslösa värld handlar ledarskap mindre om formell auktoritet och hierarki och mer om användning av insikt, personligt ansvar, koppling till värderingar och handling, säger Maria Chermanne.

Om Deloitte 

Deloitte är en internationell organisation med mer än 400 000 medarbetare, varav 1 600 arbetar i Sverige. Inom affärsområdet Human Capital Consulting i Sverige arbetar cirka 40 konsulter med fokus på organisationsutveckling, transformationer och kompetensutveckling. Vi stödjer våra kunder i att förbereda för och forma morgondagens arbetsplats ur tre aspekter – arbetsplatsen, arbetet samt arbetskraften.

Läs mer på: www.deloitte.se 

 

Mer från Deloitte

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Deloitte och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera